Jocuri de putoare

Categoria Despre Armata


Reformele lui… Cuza

Ultimele trei documente apărute pe paginile de socializare ale asociațiilor militarilor au dat aripi celor ce sperau și speră să se facă odată dreptate și în ceea ce privește drepturile militarilor și mă refer nu numai la drepturile de pensie și nu numai pensionarilor, ci și activilor, și familiilor militarilor activi, în rezervă sau decedați. Mă refer aici la planul de activități pe anul 2020, proiectul privind modificarea L223 inițiat de MApN condus de Ciucă și proiectul privind modificarea L 374 /2019 privind drepturile veteranilor.

Dacă adăugăm la acestea și recenta Hotărâre de guvern prin care se mărește diurna militarilor din teatrele de operații, se poate trage concluzia că totuși Ciucă a mișcat ceva și are cu adevărat bune intenții.

Și ca să fie tacâmul complet, să amintim că la ora aceasta este mare scandal pe intenția guvernului de a ELIMINA pensiile speciale, unde au inclus și pensiile polițiștilor și ale celorlalte categorii de civili care beneficiau inclusiv de prevederile L223, care este o lege a pensiilor militare dar, NU S-AU LEGAT, așa cum făceau de obicei politicienii, indiferent de culoarea politică, de pensiile MILITARILOR. Este pentru prima oară când cu adevărat militarii nu sunt afectați (direct) de intențiile politicienilor privind diminuarea/ blocarea, înghețarea, pensiilor speciale/militare. Acest fapt nu se datorează nici PNL, nici lui Orban, nici măcar lui Iohannis, ci lui Ciucă, care a ținut cu dinții de un lucru,  așa cum a promis și cum spuneam și eu încă dinainte de a o spune el, și anume că nu va semna și nu va accepta nici o lege care să lovească în militari. Vrem, nu vrem trebuie să admitem că până la această oră a reușit. Este adevărat, proiectul de lege privind pensiile a fost întârziat cel puțin o lună, de fabricant (și aici mă refer la DGFC) care a tot încercat să lungească boala și să amâne intrarea pe cursul legislativ, dar până la urmă, lovitura  a plecat. Ca o paranteză, se spune că proiectul a fost blocat pe undeva pe la MI care ar fi declarat că nu are fonduri pentru aplicarea primei măsuri, respectiv introducerea cuantumului de referință, dar, așa cum am mai spus, la ei nu este nevoie, pentru că pensiile lor nu vor crește prin aplicarea acelui cuantum pentru că la această oră, pensiile lor se află peste acel cuantum. În al doilea rând, dacă ținem cont de proiectul privind pensiile speciale unde sunt incluse și pensiile polițiștilor, nu văd CE ROST AR MAI AVEA TRECEREA PROIECTULUI SPRE AVIZARE pe la Interne, Justiție și Externe, atâta vreme cât acestea nu vor mai beneficia de pensii conform  L-223, așa cum cere proiectul cu scandal ? Rămâne de văzut dacă și care proiect va fi pus în aplicare primul. Dacă însă proiectul privind anularea pensiilor speciale va fi asumat și va intra primul în vigoare, atunci MApN își poate trimite spre aprobare proiectul la guvern.

În ceea ce privește proiectul de activități, așa cum am spus, deși intenția ministrului Ciucă a fost și de data asta bine direcționată, modul în care a fost conceput acel proiect, scopurile propuse ( de analizare a oportunității) ca și termenele neclare și la f…mă-sa cum spun militarii, ne arată intențiile celor care l-au redactat. Și drumul spre iad se spune că e pavat cu bune intenții.

Iar legat de proiectul privind L223 acesta conține trei  capcane:

  1. La punctul 3(6) unde se spune că cuantumurile din anexa 2 se vor actualiza conform art 59 din legea 223  CU ADĂUGIRILE ULTERIOARE, adică OUG 59 și 114. Să îmi fie cu iertare dar prevederile acestor ordonanțe se bat cap în cap cu punctul 1(1) CARE PREVEDE O ALTĂ MODALITATE DE INDEXARE. Deci cum se va indexa, conform art 59 din ordonanțele 59 și 114, sau art 1 din noua ordonanță, căci dacă ordonanța 114 este și ea refăcută prin asumare sau HG și menține aspectele legate de pensiile militare, înseamnă că guvernul dă ordonanțe care se bat cap în cap.
  •  La punctul 3(7) care spune că Cuantumul de referință se actualizează anual  prin HG ceea ce înseamnă că dacă un guvern nu va emite HG, (cum s-a întâmplat și cu 153), o vom lua de mâner;
  • La punctul 6(2) care spune că PROCEDURA DE RECALCULARE 1 (cel care prevede recalcularea începând cu 2022)ȘI TERMENUL DE EMITERE vor fi stabilite PRIN ORDIN COMUN AL ministerelor, ordin care se va emite… până în 2021, adică când Ciucă va fi –probabil amintire. Astfel, gulerele albe și-au luat măsuri ca această ordonanță impusă de Ciucă să își facă efecte când vor dori viitorii guvernanți.

DACĂ NU SE UMBLĂ LA ACESTE PREVEDERI, CARE FAC DIN ORDONANȚĂ UN DOCUMENT DE VALOAREA PROIECTULUI DE ACTIVITĂȚI CARE ANALIZEAZĂ OPORTUNITĂȚI, NE BUCURĂM DEGEABA.

MAI încotro?

Se pune problema ce poziție trebuie să adopte militarii, legat de intenția guvernului de a scoate polițiștii din L 223, PRIN PROIECTELE DE ANULARE A PENSIILOR SPECIALE, RESPECTIV  Plx 166  inițiat  de USR respectiv Plx – 292  inițiat de PNL ?  Trebuie menționat că ambele variante, așa cum sunt inițiate, propun eliminarea pensiilor polițiștilor, ca pensii militare. În proiectul USR, este art VII care modifică art 30 din L 223, astfel încât pensia și a militarilor va fi raportată la ultima lună de serviciu, nu ca acuma din media a șase luni din ultimii 5 ani. În proiectul PNL sunt mai multe articole care se modifică din L223, dar trebuie menționat că NICI UNUL DIN PROIECTE NU ARE ÎN VEDERE TOATE ARTICOLELE CARE TREBUIE MODIFICATE SAU ANULATE, DACĂ SE URMĂREȘTE CU ADEVĂRAT ACEST LUCRU, ambele proiecte sunt făcute după modelul planului Toma. Dar să mergem mai departe. Cum trebuie să se raporteze militarii față de scoaterea polițiștilor din L 223? Au sau nu aceștia dreptul la pensii militare ?

Ei, aici părerile vor fi împărțite. Trebuie ținut cont de următoarele aspecte:

  1. Polițiștii și militarii au fost cam întotdeauna în aceeași oală;
  2. Sindicatele polițiștilor au fost singurele puncte de sprijin ale militarilor în rezolvarea problemelor (e adevărat, de interes comun) introduse de legislativ și executiv și trebuie să admitem că noi nu avem un Surugiu, un ”Diamant” sau un Coarnă care să se zbată cu profesionalism, corectitudine și succes pentru drepturile noastre. Noi avem Bălă-ciri. Noroc că au fost aspecte în care erau atinși și polițiștii, altfel eram mult mai rău decât suntem acum;
  3. Și polițiștii (cel puțin unii din ei), ca și militarii, acționează în situații de conflict, sunt purtători de armament, pot face uz de armă în condițiile legii, își pun viața în condiții de  pericol și risc ridicat, viața le este amenințară cu adevărat, la orice oră. Pe ei, ca și pe militari, nu îi protejează nimeni, cum îi protejează pe magistrați, pe politicieni, și ceilalți”speciali”, de multe ori, nici legea.
  4. Și polițiștii, ca și militarii pot fi ridicați noaptea din pat (de șefi, nu de DNA), ca să meargă la muncă (nu la portocale) la orice oră, deși există diferența că, cel puțin teoretic, polițiștii sunt plătiți pentru orele suplimentare, dar militarii canci.

Pe de altă parte, polițiștii sunt totuși … civili, nu mai sunt considerați și nici ei nu vor să mai fie considerați militari, pentru că și-ar pierde drepturile pe care le au ca civili cu statut ”special”, adică, dreptul de :

  • A se organiza în  sindicate
  • A protesta împotriva unor măsuri privind drepturile lor
  • A lucra muncă normată
  • A fi plătiți suplimentar pentru muncă suplimentară
  • A negocia contractul colectiv de muncă
  • A se putea amesteca în ”susținerea” diferitelor partide sau ”mișcări” , mai mult sau mai puțin mascat, prin asociații, convenții și înțelegeri marca Oprea.

Sarcină grea pentru militari, chiar dacă oricum nu ei vor decide. Aici intervine ”dibăcia”, interesele și relațiile liderilor asociațiilor militarilor, cu cei ai sindicatelor polițiștilor.

Oricum, clasa politică lucrează la două capete, sau mai multe, și în mod parșiv. Mai întâi au anunțat restructurarea MAI, la indicațiile sau ordinele lui Iohannis. Sindicatele din poliție au luat foc, că se urmărește federalizarea României și se mărește aria de acțiune a unei structuri, se cheltuiesc bani cu noile structuri administrative, că sunt în contradicție cu însăși Constituția, ceea ce e adevărat. Văzând că nu merge, politicul a mărit pisica. A adus în țarc altă pisică, pe cea privind anularea pensiilor”speciale” ale polițiștilor pe motiv că nefiind militari, nu se pot numi pensii militare. Juridic corect. Ce vor face acum polițiștii ? Greve, ca judecătorii? NU AU VOIE. Își vor neglija atribuțiunile? Nu pot fără a intra sub incidența legii. Care ar fi urmarea? O NEGOCIEREEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE. O negociere din care polițiștii vor rămâne cu pensiile în baza legii 223,dar vor achiesa la re(de)structurarea MAI. Probabil. Căile Domnului sunt.. îmbârligate rău.

Soarta guvernului

Că PNL a realizat că nu poate face nimic nici pentru români nici pentru ei, (ceea ce era previzibil de altfel) în această guvernare de avarie, este evident. La fel de evident este și faptul că habar nu au ce să facă. Ei practic nici nu voiau să ia guvernarea acum, ei ar fi așteptat perimarea până la 80% a PSD și ar fi ieșit pe cal alb la alegerile din primăvara-toamna asta, ca salvatori ai României. Din nefericire pentru ei, nu ei au decis, ci Iohannis, care îmbătat de rezultatele de la prezidențiale, la fel ca USR de cele de la europene, a făcut aceeași greșeală, adică a emis pretenții ”pe de 3”, cum se spune la poker, cerând căderea guvernului PSD. A crezut Iohannis că Sică are oameni suficient de bine pregătiți să guverneze, dar nu a știut că pistolul este la fel ca turcul, sau nu l-a interesat. El a crezut că e simplu, el ordonă, Sică execută și totul e ok. Dar ce să execute Sică, atâta vreme cât nu are instrumente ? Iohannis l-a pus să conducă un autovehicul care purta denumirea de mașină, dar nu avea baterie, volan, roți, frână, benzină, avea doar direcția blocată pe ”alegeri” și atât. Așa voia Iohannis să conducă guvernul și România. Iaca nu s-a putut și atunci a decis să facă orice posibil să îi dea jos de la volan pe peneliști și să îi urce un pic pe pesediști, dar cu direcția blocată. Uite însă că pesediștii nu vor, oricum sunt și ei în căutarea unui șofer, dar ce să conducă, o drezină? Mașina lui Iohannis este de fapt o drezină, pentru că în afară de șinele pe care merge, nu are nimic. Și apoi, să fim serioși, ca să faci să meargă o drezină, trebuie să ai forță, măcar forță, dar ce să facă Sică și Câțu, cum să facă ei să meargă dispozitivul acela primitiv cu viteza unui tren de mare viteză?

Văzând deci că pretențiile lui nu bat cu realitatea câmpului de luptă, Iohannis a cârmit spre .. schimbarea guvernului, dar cum să facă să nu îl arate lumea cu degetul că și-a dărâmat propriul guvern ca Dragnea? Cum Sică a refuzat (e adevărat, pe un ton plângăcios) să se demită singur, s-au gândit ei să facă orice încât să forțeze o moțiune de cenzură din partea PSD și atunci dă-i cu asumări de răspunderi și Ordonanțe care mai de care mai neconstituționale, doar-doar or reuși să îi facă pe pesediști să ceară demiterea guvernului și să forțeze, fără să se facă ei de râs, alegeri anticipate. Auziți pe ce se bazează ei: „Ne bazăm pe faptul că ceea ce pregătim îi va băga în corzi pe PSD-iști. Nu vor putea face altceva decât să depună moțiune de cenzură”. Asta e ROMÂNIA, țara tuturor imposibilităților. Această frază ar trebui să intre în cartea istoriei replicilor sau strategiilor politice ale lumii. Deci după ce timp de 3 ani ne-au umplut capul cu toxicitatea guvernelor PSD, cu necesitatea dărâmării ”ciumei” roșii de la guvernare, cu nevoia de a lua puterea, PNL și Iohannis ajung la concluzia că singura soluție este o moțiune de cenzură împotriva propriului lor guvern, pentru că EI NU SUNT ÎN STARE SĂ ÎȘI DEA JOS NICI PROPRIUL GUVERN, GUVERN DE IMPOTENȚI. Iar românii acestă mare de adormiți, nu numai că nu reacționează, dar mai și aplaudă.

Atac la general

Bun, să admitem că asta ar fi soluția, moțiune de cenzură și forțarea anticipatelor. Cum să se ajungă la ele? Condițiile legale sunt clare, cade guvernul prin moțiune, se depun două propuneri, Parlamentul le refuză și gata anticipatele. Nu e chiar așa ușor. Se pune întrebarea dacă se va ajunge la căderea guvernului, apoi ce guverne să fie refuzate? Să presupunem că se rezolvă căderea guvernului Orban. Președintele face consultări și… un partid pretinde că are majoritate și propune un prim ministru. Cine să fie ăla ?

Ia să vedem, ce avem noi aici? Cine să fie găina aruncată în cușca vulpii, adică la sacrificiu, pentru că este clar că cel care va fi propus, va fi propus ca să poată fi refuzat, știind că de fapt nu i se încredințează sarcina formării unui guvern ci a respingerii unui guvern? Vă rog să nominalizați un politician, din orice partid, care ar accepta această sarcină, de găină sacrificată, de dragul sarcinilor de partid și de stat, cu riscul de a fi bătaia de joc a tuturor politicienilor dar și românilor care mai au cap și realizează ridicolul situației. Vă spun eu, NU EXISTĂ. Și atunci cine să fie propus?  Aici răspunsul este…. Incredibil, se pare că s-a găsit OMUL, CHIAR DACĂ EL NU A FOST ÎNTREBAT DACĂ ACCEPTĂ.

O propunere de … NEACCEPTAT

De ceva timp pe ici pe colo, chiar și la unele posturi tv s-a lansat ideea că dacă va cădea guvernul, cel mai bun pentru a fi numit ar fi…. nimeni altul decât Ionel Nicolae Ciucă. Bineînțeles că nu l-a consultat nimeni, dar să nu uităm că și nominalizarea pentru funcția de ministru la apărare, a venit tot așa, înainte ca el să fie consultat. Atunci a acceptat, onorat de propunerea președintelui și … dorind să facă ceea ce nu a putut face ca șef SMAp. Și a început să facă ceva, așa cum am spus la început. Iată că acuma se vehiculează numele lui va variantă de prim ministru în caz de dărâmarea guvernului Sică Mandolină. Mulți ar sări să spună că e cel mai potrivit, că e militar, că nu e totuși angajat politic, că nu e mânjit, că … are calități de conducător, că doar e militar. Astea ar fi argumentele care l-ar recomanda. Dar sunt și altele care l-ar împiedica, pentru că el e obișnuit să conducă militari, oameni care sunt obligați să i se supună prin regulament, nu politicieni veroși, care nu știu altceva decât să își sporească averile. Apoi, el nu știe încă de ce sunt în stare oamenii politici, și nici nu cunoaște oameni pe care să îi nominalizeze, ar fi nevoit să accepte ce i-ar sugera tot oamenii politici, inclusiv președintele, deci aceștia vor fi conduși practic de cei care i-au propus, nu de el. Cu astfel  de oameni și-ar rupe gâtul în câteva zile, dar bineînțeles că nu i-ar păsa nimănui,ăsta e și scopul, că tocmai de aia e numit el, ca să își rupă gâtul să se poată numi alt guvern, care să cadă și ăla. NIMĂNUI NU I-AR PĂSA DE EL DIN CEI CU CARE AR FACE CABINETUL SAU CARE L-AR PROPUNE ȘI SUSȚINE.

Această variantă de propunere a fost avansată atât din partea susținătorilor PNL cât și din partea .. PSD. Piticul atomic, marele jurnalist Ion Cristoiu e unul din cei care au avansat în media această variantă de propunere, bineînțeles că nu de capul lui ci … impulsionat de cei care au pus la cale planul de .. sacrificare.Poate tocmai din cauza asta a fost lăsat să își facă până acuma .. de cap cu proiectele lui, ca să câștige simpatia ”publicului” și să poată fi propus cu succes, contându-se  pe popularitatea sa.

Probabil după prima propunere care va fi totuși respinsă, va fi propus tot el, fie la mișto, fie uite așa de-al dracului, urmărindu-se de fapt doar ANTICIPATELE.

Parte interesantă însă apare și întrebarea: bun, dar ce ne facem dacă PSD-ul este cel care va face propunerea? Pe cine va propune? Păi pe … Ciucă, fie că Ciolacu a bătut palma cu Iohannis, fie că  vrea să îi facă o propunere de .. nerefuzat. Semnale sunt. În primul rând Ciolacu a anunțat că propunerea de premier nu va fi din PSD. Dar, să fim serioși, nici din PNL nu o va face. Și atunci la cine s-a gândit Ciolacu? Păi tot la cineva de care nu îl doare inima,  unul care să poată fi sacrificat fără regrete și care să poată fi și acceptat de Iohannis. Ciolacu a spus : „PSD nu va face o propunere de premier. Chiar dacă se creează o altă majoritate, PSD nu va propune din rândurile PSD un membru de partid să preia funcția de prim-ministru.” Iar Liviu Pop  a declarat că îl apreciază pe Ciucă, pe care l-ar … vota în noul guvern: ” Sunt miniștri care-și fac treaba, sunt miniștri care nu au ce să caute acolo (…). Vedem din perspectiva aceasta un Guvern PNL care are câțiva miniștri care pot să facă parte și dintr-un viitor posibil Guvern de uniune națională: ministrul de Externe, ministrul Apărării”.

Iată deci că pe undeva există un om, sau doi, care ar fi acceptați de toate cele 3….palate. Iar un nume din cele două a fost deja nominalizat sau strecurat ca viitor prim ministru, dar am spus în ce .. condiții sau rol.. acela de SACRIFICIU pentru că el ar fi propus doar pentru a se ajunge la anticipate.

Acum mai rămâne de văzut dacă și Ciucă este de acord cu asta. În ceea ce privește o eventuală nominalizare ca prim ministru propus de PSD, este exclus ca Ciucă să accepte. Dacă l-ar nominaliza același Iohannis, nu este exclus, dar nici recomandabil, având în vede faptul că este doar un pion cu care se joacă politicienii ca să le iasă jocul. Dacă ar fi renominalizat ca ministru al apărării, nu ar fi de refuzat, pentru că va mai prinde câteva săptămâni sau luni, timp în care să poată să reia .. proiectele începute, de care însă, gulerele albe din subordinea lui trag cu toți dinții să le .. amâne punerea în aplicare, pentru că dacă ei le aplică iar Ciucă cade, viitorul ministru îi va schimba și pe ei, pe motiv că nu au fost în stare să … împiedice reformele lui Cuza.  

Una peste alta, aceste jocuri politice, dărâmări și ridicări, apoi implozii ale guvernelor,  sunt nimic altceva decât jocuri de putoare, că putere nu se poate spune. Ce putere poate să aibă un guvern care se roagă să fie dat jos?

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/scenariul-anticipatelor-cum-vrea-ludovic-orban-sa-obtina-demiterea-propriului-guvern-1244721

http://www.cdep.ro/proiecte/2018/100/60/6/pl214.pdf

http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?cam=2&idp=17652

http://dialogsocial.gov.ro/wp-content/uploads/2017/01/CCM-GU-MAI-2018-2020.pdf

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/ciolacu-despre-eventuala-adoptare-a-unei-motiuni-de-cenzura-psd-nu-va-face-o-propunere-de-premier-1245459

https://www.stiripesurse.ro/un-fost-ministru-psd-recunoaste-forta-guvernului-orban-motiunea-de-cenzura-va-trece-greu-dar-va-trece_1423216.html

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

28 Raspunsuri la Jocuri de putoare

  1. Ifrim

    Foarte buna analiza,respect!Pe mandatul de 5 ani al președintelui Klaus d-ul Ciuca are timp sa invețe politica mare,sa-si ia consilieri beton de creștere in sondaje de a fi pregatit sa candideze la prezidențiale.De vrea Klaus candidati de PM care sa pice sigur sa-l nominalizeze pe Base de doua ori.Politiștii fiind mai bataioși ca noi in lupta sindicală este de preferat sa rămâna pe legea noastră.

  2. geofreeland

    Interesanta opinie! Si viabila. Un plan putzind a putregai adus din tari „civilizate.” O inselatorie de trei lei, un fel de alba neagra. Dupa cum preziceam ceva vreme, ca Ciuca va fi pion politic, nu ma gandeam ca va fi in asa hal injosit. Ori se pare ca si Ciuca va accepta, daca i se propune, aceasta sarcina, ceea ce ar fi un dezastru. Ar fi o compromitere de rasunet a unui militar, general, de fapt un atac impotriva armatei, in perspectiva „ruperii tarii”. Politia si jandarmeria deja sunt pe un faras al distrugerii „unitatii de comanda” la nivel national. Ma intreb, dupa toate matrapazlacurile neamtului, ce vrea el? Ce sarcina are? Ruperea tarii? Ca altceva nu vad logic. Nu intereseaza economia, investitiile, autostrazile, agricultura, educatia, sanatatea ci numai distrugerea fortelor armate. Altceva nu vad, decat tradare pe fata. Ce dracului privim pasivi la aceasta insailare de scenariu „pas cu pas” a vrajelii cu Romania normala!

  3. dora

    Domnului Neacșu,
    Cu tot respectul d-nule colonel, decizia de ne includere a pensiilor militare în categoria pensiilor speciale, se datorează d-nului Mircea Geoană. Intervenția domniei sale, a fost realizată în perioada când prim ministru era d-na Viorica Dăncilă. PNL-ul a preluat decizia, că dacă puteau…….Să vedem ce o să ne mai aștepte în viitor. Cu respect.

  4. Marius Neacșu

    M-am tot întrebat: dacă tot românul vede că ceea ce face ”guwernerul meu 0.2” e o aiureală și ne afectează pe toți, de ce naiba nu iese nimeni în stradă și doar aplauze se aud?!
    Răspunsul, mi l-am dat singur: păi, complotiștii sunt acum la putere și nu-i mai plătește nimeni pe demonstranți!
    Cine dracu’ să mai iasă, de nebun, în stradă?!

  5. Nicolae

    Dacã UE nu ne acordã fonduri pt.autostrãzi din cauzã cã dinstrugem o anumitã specie de gândaci sau viermi,ce drakului or mai fi ãia,asta înseamnã cã ori noi suntem tâmpiţi şi nu înţelegem ce valoare au acele târâtoare protejate,ori este un motiv al capetelor luminate din PE,tocmai sã nu putem realiza autostrada respectivã,necesarã dealfel pt.a se fluidiza circulaţia pe Valea Oltului,care este un coşmar pt.cei care circulã prin zonã.
    Tov.Prezident nu cunoaste aceste amãnunte?
    Nu am vãzut pe nimeni din guv,sau poate n-am vãzut eu,sa iasã sã dea un comunicat,ceva,în legãturã cu acest aspect.Se face autostrada respectivã,sau nu se face? Ne încurcã,viermii şi dacã,da,ce trebuie fãcut! Îi luãm acasã,îi punem în insectare,le facem un teritoriu numai al lor unde sã specificãm clar „Pe aici nu se trece”,îi exportãm,poate sunt valoroşi si scãpãm si noi de sãrãcie.

  6. neacsu marin

    @Dora,
    Si cum a facut domnul Mircea Geoana sa ii convinga pe cei din PNL si USR sa nu includa pensiile militare in proiecte, inca de pe vremea doamnei Veorica ? Realizati ce spuneti, eu vorbesc de proiectele USR și PNL iar dvs ma luați Veorica. Geoana nu putea nici sa isi lege pantofii singur pe vremea aia iar dvs imi spuneti ca o convingea pe Viorica sa nu ii lase pe cei din Opozitie sa taie pensiile militarilor. Parol …

  7. neacsu marin

    @Nicolae,
    Cu ce sa o faca ?

  8. Ifrim

    @MN.Dar poate poporul român s-a deșteptat ,nu are de ce sa iasă in strda aiurea când are la îndemâna anul acesta două tururi de scrutin.Votează in cunoștința de cauză și așteaptă rezultatul a ceace a ștampilat!

  9. Stelian P.

    @Neacsu
    Daca tu singur spui „nu iese nimeni în stradă și doar aplauze se aud?!” concluzia logica este ca oamenii sunt multumiti (eu nu cred ca sunt toti multumiti dar asta e alta poveste).
    In alta ordine de idei vrei sa spui ca la manifestatiile organizate de PSD (alea cu 1.000.000 de participanti) si ei erau platiti ? Vorba ta „Cine dracu’ să mai iasă, de nebun, în stradă?!”

  10. dora

    @ Neacșu,
    Cum a reușit d-nul Geoană?. Ați uitat de funcția pe care o ocupă?. Vă asigur că putea (și poate) să-și lege singur pantofii. Nu știu dacă d-nul Ciucă pe vremea aceea putea să realizeze acest lucru (mă refer la decizia de ne includere a pensiilor militare în categoria pensiilor speciale). Nu îi mai atribuiți ministrului apărării merite în această problemă.Stați liniștit,nu Viorica a trebuit convinsă, nici PNL-ul nici USR-ul.Sunt persoane mult mai importante! Parol……Vă citesc materialele de fiecare dată. Dar acum…..nu am vrut să vă las să spuneți un neadevăr.

  11. neacsu marin

    @Dora,
    Ce functie are Geoana ? Pozitia lui acolo e decorativA. Cine crede ca el sau chiar seful lui auvre-o putere si pot decide sau influenta de capul lor ceva sau pe cineva, se inseala. .

  12. neacsu marin

    @ Stelian P,
    Lumea doarme nu pentru ca e multumita cidin lene si lasitate.

  13. Nicolae

    Vom vedea daca luptatorii pt.dreptate vor mai veni sã mitingeasca când actualul guv.sau altul ori care ar fi el,de dreapta în special,atunci când dregàtoria ţarii va calca în strachini.
    Din partea celor ramaşi în ţara nu prea cred,slabe speranţe!Nu cred ca din lene sau laşitate lumea nu mai iese în strada,ci din alt motiv,adica s-a învaţat cu hamul,precum calul,conf.tot unei vechi zicale.Românii,au votat schimbarea în nenumãrate rânduri,în ‘96,2000,2004 şi tot aşa,toţi le-au înşelat aşteptarile,culminând cu perioada 2004-2009.D-aia nu mai vin la vot în nr.mare,ci doar pânã în 50%,iar la mitinguri,nici vorba.

  14. Nicolae

    http://www.digi24.ro
    Presedintele-ucrainei-a-gafat-in-legatura-cu-istoria-romania-ocupat-nordul- bucovinei-in-1918-1249368

  15. Nicolae

    Am ținut să postez declarația de mai sus,a președintelui Ucrainei,ă tot se potrivește cu titlul art.propus de gazda noastră,el.col.Neacșu.
    Idioți au fost,sunt și vor mai fi!
    În loc să-și vadă de câlți lui,că sunt vai mama lor,se lansează în fel și fel de comunicate ce nu corespund adevărului istoric!
    Așteptăm reacția min.de externe ROU cu privire la acest aspect.
    Asta nu spune că o bucată din Bucovina de nord încă este desprinsă de trupul țării mamă?!

  16. Gigi

    Stati linistiti ca nu cade guvernul la asumarea raspunderii pe alegeri locale in 2 tururi. Si nu vor fi nici anticipate. PNL a vrut, dar nu s-a putut anticipate ! Faptul ca vor fi in 2 tururi localele va fi o victorie de etapa. PNL nu are , inca, curajul sa spuna ca nu pot da 40 % la punctul de pensie in sept si asta este motivul pentru anticipate. Pierd multe voturi ale pensionarilor. Daca vor sti sa gestioneze situatia, lucru putin probabil la partidele noastre, vor castiga alegerile din toamna. Timpul de erodare este cam scurt raportat la cei trei ani de guvernare PSD.
    Iar de modificari la legea pensiilor militare, sperante desarte………….

  17. geofreeland

    Opinii si opinii. Jocuri de culise la greu. Pana si Tariceanu zice, „ba, aveti sau nu aveti bani de majorare pensii?” Iar penele galbene tac chitic cu UE in spate. Cum dracu sa facem sa-i aburim p-astia? Nu stim, ii manjim cu promisiuni, ca alocatii prin august, vrajeala de nota zece, apoi zicem ca vom da ceva la pensii, ca Ceausescu, 100 de lei, vrajeala tot de nota zece, ca romanii e prosti si cred in vorbe, nu in buzunare, apoi vedem noi…Ce sa vedem netrebnicilor vanduti? Ce sa vedem? Ca ne mintiti pe fata? Ca nu aveti program de nimic? Ca sunteti parasutati sa dati lovitura finala tarii? Daca romanii inca va mai vor, vom disparea ca neam si tara. Unde credeti ca vom ajunge cu un neamt, medaliat de nemti, si de marea finanta de sorginte nu mai spun? Unde? Asa ca, noi ca fraierii, fraier inseamna sarac,vom pune cruce unei istorii milenare. Ce e greu de priceput? Credeti ca Maria Sa ne va spune ce a discutat cu „niste evrei”? L-am citat.

  18. geofreeland

    Dragnea a stat la masa cu Trump, a dat doua basini ca Ceausescu si Carter au zis ca fifty-fifty in Marea Neagra. Si e la puscarie pe rahaturi. Maria Sa neamtul a primit o sapca in valoare de miliarde. Ce sa credem? Nimic mai simplu, astia ne vand pe nimic. De ce? Ei ca ei, dar soarta Romaniei se joaca, fara razboi, la masa verde. Verdele asta ne-a adus numai necazuri in toata istoria. Iar noi, nu creduli, lasi, cu matzul activ, fara creier si responsabilitate civica, ca oile duse la taiere de roata de caini, ne uitam la televizor si bem bere. Neam de, cum spunea Tutea?

  19. geofreeland

    A simula, simulare, Dex-ul explica, o prefacatorie. A face ceva real dar de fapt nu este. Sigur, chiar la ASE, sau la Academia Militara, sunt programe de simulare, in diferite limbaje, sau daca vreti, marile puteri, in speta SUA, de exemplu, au programe de simulare a unei realitati viitoare cu o profunzime de chiar o suta de ani. Programele de simulare, au date de intrare, din vaste domenii, economice, militare, resurse, sociale, culturale, demografice etc si pe baza unor functii statistice dinamice, prezinta un final referitor la acesti parametri. Mai bine zis, cum va arata lumea peste 50 de ani. Predictibilitatea si certitudinea rezultatelor implica niste planuri politico-militare, economice, direcii de actiune, defalcate in politici economice, diplomatice, militare, din care, defalcat se stabilesc strategii,alocare resurse, actiuni, structuri implicate etc. De exemplu cum va arata Iranul peste 10 ani. Sau, de ce nu, Romania peste 10 ani. Sau Europa. Credeti ca cele doua postari de mai sus nu fac parte dintr-un plan, subsecventa a unei simulari? Io zic ca da. Credeti ca alegerile astea
    ‘anticipate’, puscaria lui Dragnea, votul europarlamentarelor, noul guvern nelegitim, adica furat pe traseism, nu sunt parte a unui plan? Sunt, dragii mei si noi, spectatori pasivi, bem bere si ne uitam la meci Cam asta e.

  20. Nicolae

    Sunt nevoit sa fac o rectificare în text la postarea de la ora 13:33.
    În loc de”…el.col.Neacşu.(…dl.col.Neacşu.)
    Nu am verificat textul înainte de postare,fapt pt.care îmi cer scuze!

  21. dora

    @Neacșu Marin,
    Ați afirmat că d-nul Geoană are funcție decorativă?
    djunctul Secretarului General al Alianței Nord Atlantice, cel mai înalt funcționar public al alianței, cel mai de seamă reprezentant și purtător de cuvânt și de mesaje al NATO, este practic a doua voce în cadrul organizației nord-atlantice și va avea, printre altele, misiunea de a reprezenta alianța în toate discuțiile, negocierile și întâlnirile strategice în care secretarul general nu va putea fi prezent. Mircea Geoană, care va prelua funcția din luna octombrie în acest an, va fi al 17-lea adjunct al secretarului general, primul est-european într-o astfel de funcție.

    Alianța Nord-Atlantică este structurată dintr-o parte civilă și una militară, la care se alătură diverse agenții și organizații ale alianței, fiecare cu câte un scop dedicat. djunctul Secretarului General al Alianței Nord Atlantice, cel mai înalt funcționar public al alianței, cel mai de seamă reprezentant și purtător de cuvânt și de mesaje al NATO, este practic a doua voce în cadrul organizației nord-atlantice și va avea, printre altele, misiunea de a reprezenta alianța în toate discuțiile, negocierile și întâlnirile strategice în care secretarul general nu va putea fi prezent. Mircea Geoană, care va prelua funcția din luna octombrie în acest an, va fi al 17-lea adjunct al secretarului general, primul est-european într-o astfel de funcție.

    Alianța Nord-Atlantică este structurată dintr-o parte civilă și una militară, la care se alătură diverse agenții și organizații ale alianței, fiecare cu câte un scop dedicat.
    djunctul secretarului general preia practic din atribuții atunci când secretarul general nu le poate îndeplini sau acestea îi sunt delegate. În plus, adjunctul prezidează la rândul său o serie de comisii sau grupuri de discuții și are ca rol principal, împreună cu biroul dedicat, sprijinirea secretarului general în îndeplinirea funcțiilor de zi cu zi.

    De asemenea, funcția de adjunct al secretarului general al NATO este importantă din punct de vedere al reprezentării internaționale a alianței, adjunctul reprezentând secretarul general și mesajele alianței la nivel diplomatic, în discuții și negocieri.

    Practic, adjunctul secretarului general este vocea a doua a alianței și a doua persoană din punct de vedere al reprezentării internaționale a NATO. Adjunctul secretarului general va purta discuțiile, va ajunge la întâlnirile și va asista la negocierile unde nu poate fi prezent secretarul general, subiectele variind de la relația NATO-Rusia, a zonei din Orientul Mijlociu, Iran, Afghanistan, China sau probleme ce țin de alocările bugetare ale membrilor, ș.a.

  22. neacsu marin

    @Dora,
    Geoana a fost adus acolo pentru ca este un yesman si reprezinta o tara de yesmen. Daca iti faci iluzia ca are un cuvand de spus, fie si ca purtator de cuvant, sau poate decide ceva, te inseli. Desteptarea !

  23. geofreeland

    Citit si va minunati.
    https://www.libertatea.ro/stiri/sase-orase-chineze-au-fost-inchise-din-cauza-epidemiei-de-coronavirus-la-wuhan-autoritatile-vor-sa-ridice-un-spital-in-sase-zile-2863922

    Sa nu uitam de serbia.
    https://www.stiripesurse.ro/serbia-prima-autostrada-construita-de-chinezi-in-europa-a-fost-deschisa-traficului_1376036.html

    Chinezii se oferisera sa faca si Comarnic Brasov. Ca si Oprescu voia sa modernizeze toata artera Vacarestilor.

    Etc etc. Noi suntem specialisti in a da bani la greu Bechtelului, italienilor, austriecilor….Dar autostrazi n-avem Auzi braul, gandaci!

  24. brenda

    ARMATA SI BISERICA ESTE TEMELIA STATULUI DECI NU POT LOVII TEMELIA ASA CA SA AUDA DLOGRGANSI PLAVANUL DE

  25. Nicu

    * Brenda: Armata și biserica SUNT temelia statului….

  26. neacsu marin

    @Brenda,
    In ce lume traiesti ?