Despre Unire

Categoria opinii


Unirea la Iași

Românii au sărbătorit astăzi 161 de ani de la Mica Unire, care de fapt ar trebui să fie Marea Unire, pentru că ea a atras după sine cealaltă unire și a determinat forțele politice dar și masele,  să facă mai mult pentru împlinirea acestui deziderat național. Unirea de la 24 Ianuarie a arătat pentru prima oară și mă tem că și pentru ultima în istoria modern a României că uneori omul de rând, buturuga mică,  poate răsturna carul mare, adică interesele celor mari. Nu știu dacă vom mai ajunge vreodată să vedem un eveniment similar, tare mi-e teamă că nu se mai poate, românilor le-a dispărut acea putere. Văzând la tv evenimentul de la Iași, am reținut patru aspecte:

  1. Aurina Petrea, celebra deja…. știristă, a Moldovei, ne anunța că președintele României ”a salutat steagul de luptă al României”. Iată deci că ceea ce nu știa nimeni, sau se ținea ascuns de secole, este devoalat de această Loredana Chimoiu de Iași, spre disperarea dușmanilor neamului, ROMÂNIA ARE DRAPEL DE LUPTĂ. Păi dacă avem drapel de luptă, ce nevoie mai  avem de drone, scuturi, rachete? Când o să audă dușmanii cel mai bine păstrat secret al României de 2000 de ani, faptul că avem drapel de luptă național, le îngheață sângele în vine și combustibilul în rachete.
  2. Următorul șef al Senatului va fi Titus Corlățean, pentru că el era al doilea om de … stat lângă Iohannis pe scenă, acolo unde ar fi trebuit să stea dacă nu Mele, măcar Victoraș.
  3. Oriunde s-ar duce, mai ales în preajma alegerilor, politicienii, guvernanții au câte o autostradă, un proiect de țară pe care îl promit ascultătorilor, ca să oprească sau astupe huiduielile.Interesant este că Iohannis a atras atenția politicienilor să țină cont de … români, de popor, că ei dau votul dar nu a înțeles nimic din huiduielile lor când a spus că ”avem nevoie de anticipate”. Iohannis,”profesorul” care dă lecții tuturor, nu a învățat sau nu știe că totuși românul nu e prost prost, el tace, doarme, înghite, de lene, din plictiseală, de frică, de scârbă, dar nu e chiar așa, prost- prost, a observat că Iohannis a cerut mai întâi palatul  lui, apoi guvernul lui, acuma vrea parlamentul lui, apoi o să vrea legile lui, apoi armata lui, apoi țara lui, iar ceilalți trebuie să dispară. O să ceară cât de curând, ca, așa cum a dispărut Ponta de la guvernare, Dragnea din PSD, Dăncilă de la butoane, PSD-ul din Parlament, să dispară, nu știu dacă numai din România, toți cei care l-au huiduit azi, pentru că iată, a constatat și el că ”părerile sunt împărțite.” La Alegerile din toamnă, va spune că ”românii au nevoie de o singură părere”, așa cum acuma ”au nevoie de anticipate”.
  4. La Iași, de Ziua Unirii oricine ar veni, e fluierat. Probabil de la Băsescu încoace s-a lansat moda  manifestării simpatiei prin fluierături. Oricum Iohannis a reacționat în modul clasic, același rânjet afișat și la bucurie și la supărare, pentru că el are un singur rânjet, cel fabricat.

Unirea la Davos

La Davos, momentul unirii a fost.. marcat prin întâlnirea marilor mahări ai lumii, adică a celor mai bogați oameni ai lumii, jumătatea din SUA, jumătate din India și Rusia , iar”cealaltă jumătate”, din restul lumii. Nu știu dacă Becali a ajuns, dar dacă nu a fost invitat, va fi scandal mare, cred că va face plângere la TAS. Întâlnirea, altă dată vestită pe toate canalele media, de data asta a rămas în surdină, pentru că lumea nu mai pune botul la gargara boierilor care cică ar muri de grija muritorilor de foame. Este interesant că acolo ar trebui să se întâlnească și Soroș cu Trump. O ieși cu scântei? Nu știu, dar tot unire e și asta. Unirea eforturilor de prostire a amărâților.

Apropo, să nu uit. Neștiind săracul că la masa bogaților nu ai cum să fii invitat dacă ai pantalonii rupți în cur de la șuturile primite și în genunchi de la poziția în care stai, Sică Mandolină explică de ce România nu a fost invitată la Davos, care, repet este întâlnirea celor putrezi, nu doar bogați. Iată ce spune Sică: ” Invitaţiile au fost, practic, înainte de preluarea guvernării de către noi. Noi când am venit, am aflat pe ultima sută de Forumul de la Davos”. Cred că această explicație va concura la gluma anului.

Unirea în Ucraina

Tot despre Unire a vorbit și președintele Ucrainei, Volodimir Zelencki, cu două mai înainte, cu ocazia Zilei Unității și Libertății Ucrainei. Cu această ocazie, numitul Volodea, a spus că România a ocupat nordul Bucovinei în 1918. Așa a învățat el la Istoria Ucrainei. Săracul de el nici nu știe că Bucovina este prima  regiune locuită de români care a votat și și-a anunțat dorința de unire cu Țara, acea țară fiind România, nu Ucraina care Ucraină nu exista ca stat la acea vreme. Este ciudat cum domnul președinte Volodimir crede că poate vorbi despre ocuparea Bucovinei de către români în 1918, nedreptatea făcută Ucrainei, care și-a realizat ”unirea” și independența,  ABIA UN AN MAI TÂRZIU. Bă ești prost? Ce li s-a furat, dacă ei nu aveau o țară până în 1919? Să își amintească Volodea că de fapt U Kraina, înseamnă țara de lângă regat, practic ei ucrainienii au fost prima oară identificați ca fiind vecini ai rușilor, de aici și numele de Rusia Mică. În secolul X, actualul teritoriu al Ucrainei era locuit de ruși, iar dezvoltarea Kievului până la a ajunge cel mai important oraș din zona răsăriteană a Europei, s-a datorat celor care au pus bazele orașului, adică rușilor. Până la jumătatea sec XVII, teritoriul Ucrainei se afla ”prin foc și sabie” ca să îl citez pe Henryk Sienkiewicz, un cunoscut scriitor polonez,  adică sub sabia hatmanilor polonezo-lituanieni. În 1648, Bogdan Hmelnițki a condus cea mai mare răscoală căzăcească împotriva Uniunii Polono-Lituaniene și împotriva regelui polon Ioan al II-lea Casimir. Teritoriul de pe malul stâng al Niprului a fost integrat în Rusia, sub forma Hatmanatului Cazac, în urma Tratatului de la Pereiaslav, din 1654, și a războiului ruso-polonez ce i-a urmat.Cei din dreapta Nistrului au rămas sub influența Polonă Când a început primul război mondial, cele două”Ucraine” au luptat una de partea rușilor, cealaltă de partea Austro-Ungariei. Abia atunci s-a auzit prima oară de ucrainieni, prin înființarea Legiunii Ukrainiene. Dar nici atunci nu s-a realizat ceea ce Volodea denumea ”unificarea Ucrainei”, aceasta a avut loc abia în 1992 deci ei sărbătoresc aiurea Unirea din 1919. Poate au și ei o unire mai mică și una mai mare.  Nu mai continui, se știe mai departe, din informațiile difuzate cu ocazia revoluției portocalii. Deci despre ce ocupație vorbește Volodea, despre cea a rușilor, a polonilor, a tătarilor, a cazacilor, a lituanienilor? De unde a auzit el de invazia românilor,când românii se găseau pe acele pământuri înainte ca ei să afle că se numesc ucrainieni ?

Unirea la olteni

Și la Craiova, oltenii, acești ”lorzi printre români” ca să parafrazez un banc celebru, sărbătoriră evenimentul ca în fiecare an. Pe o vreme cu soare, dar la -4 grade Celsius, oltenii, în număr destul de mic se prezentară în Piața A I Cuza, adică în fața primăriei din Craiova ca să vadă cum depun jerbe înaltele oficialități. Până și prezența armatei a fost mai mică decât în anii precedenți, o gardă de onoare, garda drapelului, muzica militară și… comandanții de unități  însoțiți de o parte din staff –ul unităților. Tot la capitolul armată trebuie semnalată prezența unei grupe mărite de elevi ai Liceului Militar. În rest, ceva reprezentanți ai asociațiilor militarilor și bineînțeles depunătorii de partid, adică cei ”atent selecționați” pentru a reprezenta instituțiile de partid și de stat. De remarcat că asociațiile militarilor, au depus in-corpore coroane și jerbe, fără deosebire de sex, religie, specialitate, grade, apartenență sau simpatie politică. Așa da !

Din partea guvernului, cel mai înalt reprezentant, cel care a dat citire mesajului premierului, a fost Ministrul Tineretului, domnul Ionuț Stroe care era foarte emoționat având în vedere înalta funcție pe care o reprezenta și așa că a recitat cam în stilul lui Sică, nu cum ne-a obișnuit prin emisiunile tv.

Au mai trecut  la microfon Prioteasa și Genoiu adică președintele Consiliului Județean și Primarul. Au fost scurți, căci îi strângeau hainele la umeri.  Apoi a urmat momentul depunerii coroanelor și jerbelor. Așa cum era de așteptat, partidele și-au mobilizat oamenii, pentru a arăta ”mulțimii” cu ghilimele de rigoare, că au susținere și sunt mulți, deci merită votul lor. Nu le mai postez garderoba, e suficient că i-am văzut pe viu, vreau să dorm liniștit. Voi posta imagini cu militarii care măcar prin apartenență și jurământ au dovedit credință patriei.

Și fiindcă tot veni vorba de armată, am făcut câteva fotografii, până la începerea ceremonialului, unor militari din subunitatea însărcinată cu ”întreținerea atmosferei” și pentru că în una din ele un militar a ieșit cu un râs sănătos, necenzurat, am vrut să îi trimit fotografia și l-am întrebat dacă are adresă de facebook. A spus că are, dar nu îmi poate da contul, pentru că nu au voie să își pună fotografii pe pagină și nici nu îmi poate da id-ul. Am rămas blocat. Mă întrebam ce e secret în imaginea unui militar, atâta vreme cât ministrul apărării are cont cunoscut, nu la secret pe FB chiar a promis că va interacționa mai mult ca ministru decât ca șef al SMAp, președintele țării are și el pagină de facebook, iar miniștrii  anunță schimbările de secretari de stat tot pe facebook,  în orele în care Monitorul Oficial este în ”revizie tehnică”. Oricât aș încerca, nu pot să înțeleg cine ar fi putut da o asemenea ”recomandare”.

Și acum pentru cei care cred că le-au văzut pe toate, iată IMAGINEA  României, nu a guvernului sau Craiovei, A ROMÂNIEI,  în ZIUA UNIRII. Când a fost anunțat la stație faptul că urmează să depună coroană INSTITUȚIA PREFECTURII JUDEȚULUI DOLJ, care este REPREZENTANTUL GUVERNULUI ÎN TERITORIU, eu mă pregăteam să îmi găsesc locul  să pot prinde întreaga delegație. Dar, stupoare. Pe ”ecran” a apărut …. prefectul Dan Narcis Purcărescu, SINGUR SINGUREL CĂRÂND CU PROPRIILE MÂNUȚE coroana. Să-mi cadă aparatul din mână.

Singurătatea prefectului…. de cursă scurtă.

Am crezut că nu s-a sincronizat cu restul delegației, dar nu, PREFECTUL ERA SINGUR CUC. Să îmi fie cu iertare, dar mi-a fost rușine să îl privesc, îmi era rușine de rușinea lui, parcă era în pielea goală. Este posibil ca din ditamai instituția prefecturii să nu se găsească un singur om care să îl însoțească pe prefect? Bun, am înțeles, domnul Purcărescu nu mai are sprijin politic, liderii ALDE  sunt și ei cam pierduți în spațiu, Daniel Chițoiu, cel care l-a ”promovat” are el însuși probleme penale, nu îl mai poate propti, dar oamenii din prefectură ce au cu bietul om să îl lase să își care singur coroana? Mi s-a părut că –așa cum se mișca, își căra crucea propriei cariere politice. Nu pot înțelege atitudinea angajaților prefecturii, sub nici un chip. ESTE CEA MAI UMILITOARE IMAGINE A ROMÂNIEI ÎN ZIUA UNIRII, poate unică, dar emblematică pentru starea în care ne găsim. Pot totuși înțelege că Purcărescu nu a fost iubit, sau că lucrătorii din prefectură sunt toți niște oportuniști care nu vor să fie … alături de Purcărescu pentru că nu e de ”bon ton” să te afișezi cu un ”looser”, DAR CU CUZA ȘI CU ROMÂNIA CE AU AVUT? Cum te poți numi român și să lași singur într-un astfel de moment, de ZIUA UNIRII un om, o instituție în ultimă instanță,  fie el chiar și căzut din grațiile … puterii, căci de fapt nu Purcărescu a fost anunțat, ci PREFECTURA Dolj ?

Repet, este umilitor, rușinos și… totuși reprezintă situația din România de azi. Mă opresc aici cu comentariile, mai menționez doar că după depunerea de coroane a urmat defilarea, apoi moment artistic. Va las să urmăriți călușarii și să meditați la versurile lui Alecsandri, care spunea, parcă profetic, ” iarba rea din holde piară, PIARĂ DUȘMĂNIA’N ȚARĂ… ” Când?

Să le fie rușine colegilor din Prefectură, celor din ALDE, celor din PSD care ”l-au sprijinit” și au profitat de el cât au fost la guvernare, celor din PNL al cărui guvern îl reprezintă Prefectul! Halal colegi, halal români.

Să nu uit, am văzut în delegațiile partidelor, o serie de tineri, ”entuziaști” purtători de jerbe și flori și mă gândeam că dacă înainte trebuia musai să lipești afișe ca să ajungi parlamentar, acum merge și să fii purtător de jerbe, vorba aceea, ” astăzi purtător, mâine senator”.

Așa-i că e superb jocul…. umbrelor?

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

13 Raspunsuri la Despre Unire

  1. geofreeland

    Savuros reportaj! Am ras, m-am intristat, am privit, m-am ingandurat… Parca nici aceste evenimente majore nu ne mai aduna. Nici Unirile, nici Eminescu, nici mai 77, nici Simona…De cand avem neamt in fruntea tarii parca am luat bataie la Marasesti, pupam pulpana popii, si nu mai e mult sa cersim pe la colturile cladirii aleia din piata Victoriei….Victoria cui, contra cui…

  2. geofreeland

    De unde trag concluzia ca aceste evenimente demne de un neam romanesc sunt ca niste cuie in mintea unora. Nicio emotie, nicio impacare, mesaje fade, cuvinte spoite, fluieraturi printre aplauze, huiduieli in fundal, lume putina, media incremenita intre reclame de boli, o bataie de joc psihiatrica, cu meletari si popi, cu indivizi gen guvizi in cautare de garizi. Ce sa le trezim copiilor? Imagini asa zis festive, cocotatii din tribune, de nevoie ranjind, mintind, aburindu-ne cu o mana de fan la iesle. Nicio izbucnire de bucurie, de mandrie, nicio chemare omeneasca, un mos Ion Roata nepomenit cu buturuga lui, totul e uitare, lume chinuita intre mesaje de ura, de amenintare si promisiuni imposibile. O napasta si amintirea acestor magnifice evenimente. De parca ne miram ca le-am facut noi, romanii…Ungurii tipa cu Ardealul, ucrainenii tipa cu Bucovina, unii tac si „ne fac”, toti vor ceva de la noi. Si noi?

  3. Ce simțire românească la ăsta care în armată a învățat să coasă doar nasturi? Da fu ale de noi, mămăligarii! Așa că…..
    Am pus-o de mămăligă….
    http://lenusa.ning.com/profiles/blogs/jocuri-de-cuvinte-m-m-lig

  4. milcov

    Domnule Marin Neacşu,
    Vă trimit câteva propuneri legislative.
    Ar fi de bun augur pentru oştirea română rezervistă să le prezentaţi domnului ministru Nicolae Ciucă,pentru a fi prinse în noul proiect O.U.G. privind înlăturarea inechităţilor din domeniul pensiilor militare.
    Bună ziua!
    Vă trimit pe această cale spre analiză următoarele propuneri legislative ,pentru a fi înaintate de către conducerea ANCMRR MAI, domnului Minnistru Nicolea Ciucă,în vederea includerii lor în noul proiect O.U.G. de modificare a Legiii 223/2015,pentru înlăturarea inechităţilor din sistemul de pensii militare .
    1.Modificarea punctului 4 al art.60 ,indice 1,din Proiectul de O.U.G.,aprobat de Dl.Ministru Nicolae Ciucă,astfel:
    -pentru militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special care au realizat o vechime în serviciu mai mică de 25 de ani ,din cuantumul de referinţă înscris în Anexa 2,se scade câte 1 % pentru fiecare an lipsă ,din cei 25.În prezent ,în proiect este prevăzut să se scadă câte 1 % pentru fiecare 6 luni lipsă din cei 25 de ani(2 %-pentru 1 an lipsă).Totuşi este cam mult.
    2.Completarea art.21,alin. 1 din Legea 223 /2015 ,astfel:
    -militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special care
    la data trecerii în rezervă /retragere sau încetării raporturilor de serviciu îndeplinesc condiţiile prevăzute de art.16,alin.1,lit. b ,art.17,alin.1,art.18,alin.1,art 22,alin 1 şi art.32,din Legea 223/2015 au dreptul la pensie de serviciu pentru limită de vârstă ,cu reducerea vârstei de pensionare prevăzute la art.16,alin.2,conform tabelului de la punctul a şi tabelului de la punctul b .În prezent reducerea vârstei de pensionare se acordă numai pentru militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special care îndeplinesc condiţiile prevăzute de art.16,lit.,b ,din Legea 223/2015.Este corect şi legal ca militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, care au trecut în rezervă/retragere cu drept de pensie anticipată ,anticipată parţial sau de invaliditate să beneficieze de reducerea vârstei de pensionare potrivit art.21,punctul a,b,din Legea 223/2015.
    3. .Modificarea art.24 din Legea 223/2015 astfel :
    -condiţii deosebite-1 an şi 4 luni pentru fiecare an lucrat în condiţii deosebite .-condiţii speciale : 1 an şi 8 luni pentru fiecare an lucrat în condiţii speciale
    – alte condiţii :2 ani pentru fiecare an lucrat în alte condiţii.Recent ,Parlamentul României a modificat legea ,acordând 1 an şi 4 luni pentru 1 an de zile lucrat în condiţii deosebite.Pentru a păstra proporţiile dinainte ,este necesar acordarea pentru condiţii speciale de 1 an şi 8 luni pentru un an lucrat în condiţii speciale .
    4.Creşterea procentului pentru pensia de urmaş ,prevăzută de art.53,alin.2 ,din Legea 223/2015 astfel:
    -60 % pentru un singur urmaş,;
    -85 % pentru 2 urmaşi;
    -100 % pentru 3 sau mai mulţi urmaşi.
    Vă mulţumesc!

  5. Nicolae

    Felicitãri pentru articol!

  6. geofreeland

    @Titi Sergent US Army, Roxana Suteu Furman, in Afghanistan ” „Să fie mândri de toți românii care fac un sacrificiu pentru țară, pentru curajul pe care-l au atunci când își riscă viața, pentru libertate, pentru o viață mai bună. Îi iubesc pe toți de acasă și vreau să fie mândri de ei”.

    Ma intreb, daca doamna sergent stie ca noi suntem prosti? Prosti, cu P, adica mare. Cum sa fi destept cand tara ta e cotropita, jefuita si redusa la stadiul de colonie? Om fi facut noi un „parteneriat strategic” cu USA, care ne garanteaza integritatea si securitatea nationala, dar in rest? Ce ne mai garanteaza? Saracia? Exploatarea resurselor si permisivitatea unei subdezvoltari? Securismul informational, control si puscarie, ca in cazul Dragnea? Cand a venit ambasadorul SUA, Adrian Zuckerman, roman si el, oare ce linie directoare are? Mai iubeste el poporul roman din care a facut parte? Ca si doamna sergent, romanca, „straita-n spate”? Ca si intrega diaspora, cu drept de veto la saracia noastra, fara nicio investitie in tara ci numai tratamente medicale ca-s mai ieftine? Cum sa fii destept cand nu te ridici cu furci si topoare sa-ti aperi resursele, economia, locurile de munca si votezi numai tradatori de tara? O abjectie mai mare nu exista. Boul in jug, daca face greva, e biciuit. Noi, romanii din tara, ce suntem? Supusii neamtului, cu nicio simtire romaneasca si respect moral fata de lege, naimit si premiat, la vedere, in ciuda fluieraturilor si huiduielilor din Ziua Unirii de la Iasi. Io cred ca l-a fluierat toata tara, nu autostrazi, nu sanatate, nu educatie, nu o Romanie normala! Chiar, normala pentru cine? Ca pentru romani nu. Nu emotie patriotica, nu guvern national, numai adunaturi obediente si rapace,nu mesaj pentru tara, nu strategie nationala, proiectie de viitor, nu implicare in nevoile romanilor, conform Constitutiei, nimic. Atunci ce? Depanam amintiri din copilarie cu doamna sergent? Frumos, tori am fost copii si am mers la colinde. Asa si? E momentul sa ne ascutim mintea si sa rationam. Nici PSD rosu, nici PNL galben, nici alte culori…Decat trei culori. Atat cunoastem pe lume cum zice poezia. Inca nu a inceput flacara mamaligii, fierbe la foc mic. Romanii se vor destepta, incet, incet, ca doar n-om fi coada unei Europe cotropitoare.

  7. Nicolae

    Asearã,am vãzut pe un post TV,doi copii geniali,ţinând cont de vârsta lor.Au mai fost prezentaţi în urmã cu câţiva ani.
    Ce bine ar fi sã avem cât mai mulţi de astfel de copii,crescuţi de pãrinţii lor în spiritul iubirii de ţarã.Atunci,viitorul ţãrii ar fi asigurat.Dar,din pãcate,ei sunt din ce în ce mai puţini sau lipsesc cu desãvârsire! Oricum,felicit pãrinţii acestor copii pt.educaţia datã,de creştere a acestora în spiritul iubirii de patrie.Toatã stima mea!M-a bucurat extrem de mult!Adrian şi Radu se numesc aceşti micuţi geniali.

  8. Titi

    Geo, am urmarit-o si duminica dimineata la Pro Patria pe TvR 1 ,si chiar m-a impresionat, isi stergea discret lacrimile cand vorbea de tara natala; cati dintre noi mai lacrimam la intonarea Imnului National ?

  9. neacsu marin

    @Nicolae,
    Am vazut si eu ceva ceva, apoi am mutat, mi s-a parut… penibil. Eu nu mi-as vinde copilul de dragul… popularitatii. Asta in primul rand. In al doilea rand, se prezinta aceeasi ciorba reincalzita de doi ani. In al treilea rand in ambele cazuri se auzea cu soptea mama…. Unul din ei, cel care nu era in studio, nu era in stare sa scada 11 din 29, atat de ” genial era” . Hai sa fim seriosi, amandoi nu sunt altceva decat copii scosi ” la produs” rating , ca si acel ” hercule ” care facea tractiuni. Penibil jenant.Tare imi e teama ca aia deja nu mai sunt copii, au devenit ” marfa” sidupa cum se comporta cel ]mbracat ” tobosar” deja nu mai e copi, el are impresia ca e vedeta. Si nu e, saracul.

  10. Ifrim

    @Titi.Frumos și impresionant dar…atât timp cât suntem de aceiași parte a baricadei.Gândind la rece, la ordinul politic de întoarcerea armelor ea trebuie să tragă in mine și eu în ea ,fiecare conform jurământului propriu!