O țară jucată la păcănele

Categoria Opinii


Nu voiam să mai scriu despre acest subiect, am scris suficient și, mai ales scriu destul alții, cei mai mulți pur și simplu ca să se afle în treabă.

Dacă m-am decis să reiau subiectul este pentru că iată, se confirmă ce spuneam referitor la incompetența, indiferența și inconștiența criminală a autorităților române care abia în ultimele zile s-au gândit să facă ceva.

Abia acuma  au realizat și autoritățile române că acest COVID 19 are pașaport pentru România. Deși virusul a apărut de acum aproape 3 luni, ai noștri guvernanți acuma au realizat că și noi ne putem contamina.

Abia acuma ai noștri guvernanți au început să se gândească la măsuri ”preventive” care pentru ei se limitează la măsuri de  autoizolare a celor suspecți sau infectați. Acum două săptămâni ministrul Polisano se lăuda că în toate județele sunt create în spitalele județene secții pentru internarea celor depistați pozitiv. Cu toate astea, la apariția primului caz, cel de la Târgu-Jiu, acesta a fost transportat la București. Deci minciună.

Abia acuma, autoritățile s-au gândit  că nu au măști, nu au ”izolete”, nu au teste pentru verificarea suspecților, nu au locuri de izolare, și ni se spune AZI, că se fac eforturi pentru aprovizionarea cu cele necesare, care vor veni peste cam două săptămâni.

Abia acum o săptămână au inceput să se facă publice oarece măsuri de ”luptă împotriva” virusului, dar toate țin de măsuri pe care trebuie să și le ia cetățeanul, care trebuie să fie și pacient și doctor și organ de poliție. Organele oficiale guvernul, Ministerul Sănătății nu fac altceva decât să facă apel la cetățeni iar în cazul în care aceștia, inconștienți, poate la fel ca guvernanții, poate mai puțin, nu se conformează ”recomandărilor,” sunt amendați sau li se întocmește dosar penal, indiferent că au fost sau nu infectați. Deci împotriva cetățenilor care nu iau măsuri de prevenție se face dosar penal, dar împotriva autorităților, miniștrilor și celor plătiți să se ocupe de sănătatea noastră, care au dormit în cizme două luni, nu se ia nici o măsură, deși tot ce se întâmplă se întâmplă din cauza lor. Până acuma autoritățile ne-au umplut ecranele cu mesaje de liniștire, că la noi nu vine nici un virus, că e doar o gripă, că nu a murit nimeni la noi, că nu avem nici un caz, deci nici nu vom avea. Atitudine criminală, și totuși nimeni nu e tras la răspundere.

Abia acuma se pune problema filtrelor pe aeroporturi, la vămi, și impunerea carantinei pentru cei care vin în țară, deși virusul este prezent în aer de două-trei luni. Până acuma autorităților s-au ferit să impună măsuri de carantină celor care intrau în țară, de teamă să nu facă oamenii scandal și să nu piardă cumva voturi la alegeri pentru măsuri ”nepopulare”. Pe ei în interesau mai mult voturile decât starea de sănătate a cetățenilor.

Abia acuma s-au gândit să cumpere și ei detectoare termice pentru aeroporturi, dar la vămi nu. La sfârșitul săptămânii trecute am făcut o vizită de o oră unui prieten din Ungaria. La intrarea și ieșirea din vama Turnu-Arad, NICI MĂCAR O MĂSURĂ DE VERIFICARE, nimic, nici măcar inutila  declarație pe proprie răspundere că nu am fost în zone sau în contact cu cineva virusat, nici că ma doare ceva, sau am strănutat de trei ori în ultimele 24 de ore. Nimic, dar nimic, nici la noi la vamă nici la unguri. Și atunci despre ce vorbim? Nici măcar acuma nu s-au luat măsurile necesare, dar ne lăudăm că le-am luat.

Abia acuma televiziunile au început să ia în serios virusul, abia acuma au început să realizeze că de fapt acest virus ”mai puțin periculos decât gripa obișnuită”,  cum zice media de o lună și ceva la indicațiile de partid, pentru că au murit până acuma 50 de gripă și nici unul de Coronavirus, trebuie luat în seamă pentru că:

  1. Nu se știe de unde a apărut și ce efecte are, pe ce termen și cum va evolua;
  2. Nu are un vaccin;
  3. Se răspândește foarte repede și nici nu se știe sigur prin ce forme;
  4. Are mai multe tulpini care dau efecte diferite;
  5. Nu se știe cu adevărat cum poate fi oprit. Au apărut fel de fel de informații ”pe surse” . Inițial s-a spus că au avut efect Tamiflu combinat cu medicamentele care se dau celor bolnavi de SIDA. Așa a dispărut Tamiflu de pe piață. Acuma a ieșit altă ”informație” conform căreia coronavirusul se previne și se combate cu vitamina C . A început deja vânătoarea de vitamina C și parcă văd că până mâine nu se mai găsește, deși Româna e plină de fructe și legume care conțin vitamina miraculoasă și sunt mult mai eficiente, căci sunt naturale, nu chimicale. Asta, dacă chiar s-ar confirma informația. Dar până să se confirme,  va mai veni un breaking-news care ne va trimite să cumpărăm cine știe ce căcăreze de capră de Sibiu, și uite așa va înflori și zona Sibiului din nou iar capra va fi beatificată, fie că e ortodoxă sau protestantă.
  6. Ne aflăm în fața unei necunoscute și faptul că a apărut nu se știe de unde, ”transformat” de la vietăți cu sânge rece, care nu au nimic comun cu omul, ar trebui să dea de gândit marilor strategi.  Acest lucru este cel mai  … periculos, indiferent de efectele sale, pentru că dacă e un produs de sinteză, indiferent de sursă, primele întrebări care ar trebui puse sunt CINE, CUM ȘI DE CE l-au produs și cu ce scop  a fost eliberat sau ”promovat”. Dar nimeni nu se preocupă de acest subiect, nimeni nu caută sursa.

Abia acuma autoritățile au decis să oprească intrarea virusului în țară, cel puțin la nivel declarativ,luând decizia de a tine în carantină pe toți cei care vin din zone contaminate, că până acuma veneai, declarai că nu ai nici un virus în bagaje și treceai liniștit. Apoi, dacă se îmbolnăvea careva, începea ”munca de teren” cu verificarea ”contacților” o adevărată muncă de Sisif, care putea fi evitată dacă se impunea carantina din primul caz apărut în Europa.

Și totuși  nici acuma nu s-a făcut cine știe ce, pentru că :

  1. Sunt trecuți în carantină doar cei care vin din anumite țări care sunt CUNOSCUTE cu epidemie, dar asta nu înseamnă că nu se poate lua virusul din alte aeroporturi prin care au circulat unii infectați, ca să nu mai spun de ”șmecherii” care vin din Italia, dar o iau pe alte rute, din mai multe halte, sau chiar cu scurte șederi în zone nevirale. Românul este specialist în ocolirea legilor, mai ales cele românești, făcute în ciuda … legii;
  2. Nu avem încă în toate punctele de intrare în țară dispozitive sau tehnică de verificare, testare, nici personal  medical, nici forțe de ordine pentru a opri eventuali recalcitranți, nici locuri de carantină, nici măști;
  3. Se intră încă în țară fără cea mai mică măsură de verificare. La Aeroportul Internațional ”Henri Coandă” există un singur termoscanner care este mutat de la o intrare la alta, dar nu este verificat nimeni la ieșire. Abia acuma se pune problema dotării și a celorlalte aeroporturi. Înseamnă că la anu sau la Paștele Cailor vom vedea astfel de scannere și la vămi;
  4. S-a pierdut startul, abia acum încep să ”înflorească” cazurile, abia acuma încep să apară ca bolnavi cei care au intrat în țară  acuma două săptămâni, când a apărut primul caz, dar nimeni nu știe de unde s-au procopsit cu virusul sau la a câta mână sunt, pentru că la unii  se manifestă, la alții poate nu și nu știi de unde l-ai furat;
  5. Organele de Interne bâjbâie, au trecut deja la măsuri de pedepsire a celor care prin ne-declararea zonei din care au venit în țară au acționat pentru  ”zădărnicirea combaterii bolilor” sau altfel spus, încălcarea art 352 CP. Atâta sunt în stare să facă autoritățile, să dea amenzi și să pedepsească, inclusiv pe cei care nu respectă legile din cauza lor.
  6. Canalele de televiziune aflate în slujba puterii încă mai susțin aberații, că la noi nu a murit nimeni, că la noi nu e ca în China sau în Italia, că la noi nu au fost cazuri grave, că avem totul sub control. De fapt situația este cu totul invers, la noi când va înflori și exploda cu adevărat virusul, vom fi fii ploii, pentru că  pe de o parte nu va mai ști nimeni cum și de unde s-a infectat, pe de altă parte vor apărea așa de multe cazuri simultan, încât va fi imposibil să mai stea cineva să încerce să afle ceva. Autoritățile chiar dacă ar dori să mai facă ceva, vor fi depășite de numărul de cazuri.
  7. Practic până acuma nu s-a făcut nimic pentru a preveni intrarea bolii în țară, iar Italia este doar o mică parte din ceea ce se va întâmpla în România.
  8. Nu s-au luat măsuri pentru prevenirea nici măcar a speculei sau aprovizionarea populației la prețuri normale cu produsele cerute. Se puteau oferi facilități fiscale celor care importă măști, mănuși chirurgicale, dezinfectanți, sau producătorilor autohtoni. Nimic. Asta trebuia făcut de acuma 2 luni, acuma nu mai dă nimeni nimic, fiecare ține pentru el.

În condițiile în care, iată într-o familie în București avem aproape toți membrii familiei cu virus, inclusiv o femeie  gravidă,  iar în București, numai astăzi au apărut 8 noi cazuri, trebuie să înțelegem că pentru noi circul abia de acum va începe. Dacă românii au golit magazinele încă de când a apărut virusul în China, ce se va întâmpla acuma, când deja avem peste 20 de cazuri confirmate?

Culmea este că totuși guvernanții, partidul aflat la guvernare sunt îngrijorate nu de sănătatea românilor ci de alegerile anticipate.  Acuma a început să le fie teamă că parlamentarii, sub presiunea unor moderatori din media sau a populației, vor solicita votarea guvernului și le dau  peste cap atât pesediștilor cât și peneliștilor, aranjamentele privind alegerile anticipate. Alții plâng de mila transportatorilor și afaceriștilor care se văd părăsiți de clienți, le scade cifra de afaceri, pentru că astea sunt mai importante decât sănătatea oamenilor. Culmea este că nimeni nu se gândește să scadă prețurile la transport, sau produse și servicii, pentru a mai salva ceva, sau pentru a atrage clientela. Nu, dimpotrivă, toți speculează. Și nimeni nu se gândește să importe produse care sunt necesare, fructe, spirt, dezinfectanți, toți urmăresc doar să dubleze sau tripleze prețul fără a investi. Până la urmă tot proștii vor plăti.

Parcă văd că și această catastrofă va fi folosită electoral, căci deja au început certurile prin studiouri tv unde pesediștii îi învinuiesc pe peneliști că nu au luat măsurile necesare, iar penelistii pe pesediști că nu le-au lăsat bani în conturi să cumpere hârtie igienică sau că au introdus moțiune de cenzură( la insisitentele lor totuși)  iar acuma nu mai pot da OUG-uri prin care să ia măsurile necesare. Criminali inconștienți și unii și alții. Joacă sănătatea oamenilor la păcănele.

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

61 Raspunsuri la O țară jucată la păcănele

  1. geofreeland

    Acum trei saptamani am cumparat de la farmacia din colt 10 masti. 5 lei toate. Azi, la aceeasi farmacie, 1 masca 5 lei.

  2. geofreeland

    Coreenii, popor disciplinat, nu ca diasporenii nostri fentosi, au limitat cu succes epidemia. Guvernul coreean a pus pe strazi centre mobile de testare la infectia cu virus, fiecare cetatean, cu simptome sau fara sau sanatos si-a facut testul. De ce? Din convingere si iubire de semeni si tara. Si din educatie civica. Imi amintesc acum ceva ani cand rechinii bancari si-au cerut imediat banii imprumutati de statul si firmele coreene si cand statul a intrat in incapacitate de plata, cetatenii Coreeii de Sud au dat aur, bijuterii si bani, imprumutand statul.

  3. geofreeland

    Noi? Noi, ce? Pana si imnul ne indeamna sa ne trezim. E imnul tarii, al patriei, suntem noi! Noi? Ce facem? Ne tinem de basaul Aluia din Deal, dam jos guverne, le punem pe ale mele, ii tragem cu alegeri, cu justitii, cu Romanii educate, normale, adica bolnave. Fara strategii de tara, fara dezvoltare economica, fara autostrazi, cu emigratie istorica, cu o saracie lucie in rural. Numai mizerii. Si ne place al dracului. Sa fim calariti!

  4. neacsu marin

    @Geofreeland,
    Pai tu iti dai seama ca daca s-ar instala pe strazi in Romania centre mobile de testare, s-ar fi facut o coada pana in Corea si s-ar fi imbolnavit toti de la primul depistat?

  5. geofreeland

    https://www.worldometers.info/coronavirus/
    Nu inteleg logica decrepita a diasporenilor. Plec din Italia, de frica, de carantina, sa scap, ma duc acasa. Acasa de ce? Pai acolo e siguranta mea, in tara mea. Da, dar eu vin dintr-un focar infectios. Ma duc acasa cu virusul sa ce? Sa-i imbolnavesc pe ai mei. D-aia! Mai ales pe parinti. Sa imbolnavim tara de fapt, ca d-aia suntem frati, nu?

  6. neacsu marin

    La emisiunea duduiei Rifai, reprezentantii PSD si PNL se cearta pe subiectul coronavirusului. Se critica unul pe altul, Roman cu Romascanu,incercand fiecare sa arunce virusul in curtea celuilalt. Asta este grija lor.

  7. geofreeland

    Azi am cam avut treaba prin oras. Ba colo, ba dincolo, farmacie, magazin, service, chestii d-astea. Lumea? Nici habar. La farmacie zic „nu va e teama de clienti, ca aici vin oamenii bolnavi sa ia medicamente?” Farmacista zice, „domnule, dumneata crezi ca virusul se ia asa usor?” Io zic, „pai mai stranuta unul, va mai vorbeste in fata, io stiu?” Farmacista ma serveste, platesc, si zice „Domnule, virusul asta e o mare afacere, ca sa stii”. „Afacere? Dar mor oameni!” Ea se uita la mine, imi zambeste complice. „Si cine sunt aia de mor? Mosii, pensionarii? Ia zi!” Tac, ca stiu si eu ce stiu. Ma gandeam cati ani o avea, la femei nu prea stii. „Ce, dumneata nu ai avut gripa? Ai avut. Si? In sapte zile ai scapat. S-o stii de la mine, asta e un virus selectiv, smecher zic, da’ chestia e alta, emotia, panica, mortii, televizoarele astea nenorocite, trimit oamenii la noi. Asta e afacerea. Eu deja nu mai am stocuri.Daca aveam farmacia mea, om ma faceam, asa la privat, angajat, nici spor de pericol acum in criza nu-mi da. Ai inteles?” Zic ca am inteles dar ma intrebam de ce m-a gasit pe mine sa-si verse focul de patron.

  8. neacsum

    @Geofreeland,
    Pai uite ca acuma se simt bine in Romania, acuma vor sa vina acasa. Inca o dovada ca nu s-au ganditi niciodata la cei de acasa, la sanatatea lor medicala sau politica, au votat dupa cum s-au simtit ei acolo, pentru binele lor si pleaca de acolo cand nu le mai e bine, de dragul lor, nu al celor ”dragi” de acasa.

  9. geofreeland

    Mare porcarie. Ma uit la tv-urile astea. Nu tu reporteri prin tara, nu tu interviuri cu lumea de pe strada, ce simt oamenii, ce vor ei, de ce le e teama. Nimic. Ii scot pe astia, adica novicii din guvern, sa stea la masa si sa vorbeasca domol nea Caisa Orban. Ca fac, ca dreg, dar ei sunt in curu’ gol. Le-a bagat unu’ stanga, ba, iesiti pe post, comunicati, vorba lu Caramitru, Mircea, fa-te ca lucrezi! Ce-o fi prin spitale, ce spun medicii din spitale, ei, la locul lor de munca, care e atmosfera daca vine uraganul epidemiei… Nimic. Cifre, numaram cazurile, asa si? De statistici suntem satui. Ce faceti voi, practic, nenea guvern, bani aveti, achizitii ati facut, care sunt masurile economice sa sprijin in criza, care sunt rezervele statului, pe ce putem conta etc etc ? Voi, vrajeli, spalati-va pe maini!

  10. geofreeland

    Daca tot „asa au vrut romanii”, unde e Al din Deal? De ce nu iese in fata natiei sa zica „Romani, avem o problema de securitate nationala. Va cer asta, asta etc. Asa ca stimul de la Tatuc. El? Are treaba, nu cu romanii. Poate mai pune de-un premiu pe undeva. De fapt, ca in orice situatie de criza, mormaie doua vorbe si apoi fuge, tace, adica sa nu-si asume public ceva. Dar bani ia. Plus aia de pe case.

  11. geofreeland

    Cu anticipatele Aluia din Deal s-a ales praful. CCR i-a tras un upercut de stanga. Dar el, ambitios, va insista la calende. De fapt isi trage presul de sub picioare. Cadere libera e atunci cand un parasutist inca nu isi deschide parasuta. Cam asta e cu Al Mare. Ii e frica de demitere, d-aia vrea Parlamentul Lui. Daca nici acum nu se trezeste inseamna ca nu e capabil de nimic. Cine io fi scris cartea aia, Pas cu Pas, sau a fost o traducere din germana? Oricum chinezii au apreciat-o. Prietenii stiu de ce.

  12. NeO

    Neluarea în serios a ameninţării acestui virus va fi dezastruoasă pentru români. Oficial se anunţă că mai există kituri de testare doar pentru una,două săptămâni, asta dacă ritmul nevoilor se menţine şi nu accelerează. Apoi, nu mai sunt soluţii: noi nu producem, ceilalţi nu mai vând că au şi ei nevoie şi producătorii nu mai fac faţă. Aproape la fel ca în cazul măştilor chirurgicale. Cine şi ce a oprit factorul decident să cumpere încă de la apariţia virusului 1 miliard de măşti? Acum se consideră un succes nemaipomenit că s-a reuşit să se mai găsească 1 milion de măşti prin Crucea Roşie. Sunteţi nebuni cu capul ? Păi astea nu ajung mai mult de o săptămână pentru asigurarea protecţiei personalului care intervine direct la situaţiile ce implică bolnavii de coronavirus! Dacă de românul obişnuit nu vă pasă, măcar pentru aceşti oameni faceţi ceva. Că pînă la urmă şi dacă am avea de toate, dacă nu ar avea cine să care izoleta, să îţi facă o analiză la spital şi alte servicii conexe, singuri nu am depăşi problema nici măcar cu vitamina C intravenos. Pe de altă parte răspândirea virusului în rândul forţelor din sistemul de securitate naţională e foarte periculoasă. Că e mai mult decât posibilă o dovedeşte situaţia din Coreea de Sud, care a reuşit totuşi să o ţină sub control după ce se ajunsese la aproximativ 9000 de militari carantinaţi. În Europa la fel: şeful SMAp italian este pozitiv de câteva zile, un important general polonez idem, toţi participanţii la conferinţa de planificare „Defender-Europe 20” care a avut loc pe 6 martie în Germania au fost expuşi la coronavirus, inclusiv comandantul US Army Europe. La noi, deocamdată un pensionar MAI. Mi-e teamă că mâine vom afla de un caz cu militar pozitiv la Tg.Mures(acum e doar suspect). Apoi numărătoarea odată pornită, greu va fi oprită, mai ales că nu avem oameni în stare să ia măsuri adecvate. Eu unul sunt de acord cu măsura carantinării obligatorii, aşa cum a fost introdusă de Israel.

  13. Ostende

    @geofreeland, acum cativa ani cand am facut o lucrare dentara mai ampla ptr a monta implanturi, doar ptr a acoperi gura și numai ptr efect estetic că să zic asa am cumparat o cutie cu 100 de masti ptr aprox 20 de lei. Acu’ cu 2 lei bucata pare ieftina. În rest autorul că de multe alte dati vede lucruri pe care decidentii nu le vad.

  14. Ifrim

    Diasporezii ce se întorc în țară probabil sunt patrioți căci nu vor să moară pe meleaguri străine ci pe pământul străbunilor eventual unde au locul de veci pregătit.Acum că mai iau cu ei câțiva băștinași intră la selecția naturală adică scapă cine poate.

  15. geofreeland

    Incredibil! În plină CRIZĂ generată de coronavirus, PATRU medici de la Matei Balș au demisionat. Asta se cheama dezertare in lupta cu virusul, incalcarea juramantului hipocratic, inseamna comportament de sobolan. Niste mizerii de oameni. Gestul trebuie tratat exact ca dezertarea militarilor. Ori si militarii pe campul de lupta pot sa-si dea demisia? Da, o tara jucata la pacanele!

  16. Nicolae

    Cum se poate ști dacă cineva este infectat?

    Până când se va ajunge la febră și/sau tuse și persoana merge la spital, plămânul este afectat de obicei 50% cu fibroză și va fi prea târziu.

    Experții taiwanezi oferă o simplă verificare de sine pe care o putem face în fiecare dimineață.

    Respira adânc și țineți respirația mai mult de 10′.Daca faci acest lucru complet și cu succes fără tuse, fără disconfort,rigiditate sau pierderea etanșeității gurii etc,dovediți că nu există fibroză în plămâni,nu aveți nicio infecție.
    Deci,verificati-va în fiecare dimineață într-un mediu cu aer curat.

    Medicii japonezi dau sfaturi pt.tratarea COVD-19.
    Trebuie să ne asigurăm că gura și gâtul sunt umede și niciodată uscate.Ia câteva înghițituri de supă la fiecare 15′,cel puțin.
    De ce? Chiar dacă virusul ajunge în gură apa potabila sau alte lichide îl va spăla și duce în jos prin gât în stomac. Odată ajuns acolo,acidul stomacal va distruge virusul.Daca nu bei suficient ă apă în mod regulat virusul poate intra în trahee și în plămâni.

    PS.Multumesc prietenului I.C.pt.informare!

  17. Ifrim

    @Nicolae.Am incercat să-mi țin respirația 10’și n-am reușit ,era să mor sufocat,înseamnă că sunt infectat?

  18. Ifrim

    Am înțeles că lu’ Covid 19 nu-i place temperatura ridicată cică rezistă pånă la apx.36 grade C.Astfel nu ar fi benefic pentru organism să faci saună uscată 30’la cca.70grade ,apoi baie de abur(saună umedă)fierbinte pentru căile respiratorii să ucizi virusul?

  19. Nicolae

    @Ifrim
    Ce pot să spun,am primit textul de mai sus,nu am făcut altceva
    decât să-l postez.
    Cu o rectificare:10 secunde,nu 10 minute,se ține respirația!Este imposibil să nu mai respiri 10 minute😀.

  20. Titi

    „Conform unui comunicat de presă transmis AGERPRES, ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, a aprobat, marţi, solicitarea în acest sens venită din partea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

    Astfel, echipe formate din medici militari şi personal sanitar au efectuat, începând din noaptea de marţi spre miercuri, triajul epidemiologic împreună cu echipele de specialişti de la direcţiile de sănătate publică locale la punctele de trecere a frontierei (rutiere) de la Borş, Calafat, Moraviţa, Porţile de Fier 1 şi Porţile de Fier 2″(stiripesurse)

  21. neacsum

    @Nicolae,
    Eraa gata gata sa il omori pe Ifrim …

  22. geofreeland

    Zvon pe surse de la un CEO supermarket. In curand, Bucurestiul se va inchide.

  23. Ifrim

    @MN.Iok șansa Rambo!Dorm pe cuie,mănânc jăratec,mi-am pus talisman la gât carnetul PCR…😅🤣

  24. Pompiliu

    Chiar dacă Bucureștiul se va închide în depozitele super market urilor sunt alimente pentru 3-4 luni…
    Vor fi destui cei care vor sta în casa încât după câteva zile de agitație și rafturi goale, Mărfurile perisabile probabil se vor strica prin magazine..
    Ce sa bagi mai repede într-un frigider…
    O sa trecem la ceai cu pâine.. 🤣

  25. Pompiliu

    Cat despre creșterea cazurilor confirmate… Acestea sunt în creștere rapida… Și ar fi și mai multe dacă toți cei ce au întrat în tara în ultima luna indiferent de tara din care au venit, ar fi fost testați… Unii au forme ușoare și nu merg la spital, dar transmit mai departe…
    La fel a fost și în Italia la început crizei… Toți luau în râs acest virus..
    Chiar și în Italia este criza de echipamente sanitare de protecție pentru medici și asistente…
    Asa ca vorba domnului Ifrim,, Scapă cine poate.. „

  26. Pompiliu

    @Geo cei 4 medici de ka Matei Balș ar fi demisionat din cauza ca nu ar primi în plus la salariu, un dpor de pericol deosebit pt ca lucrează cu pacienți infectați cu coronavirus…..
    Nu le ajunge ca le-a mărit Olguta salariile artificial și în cea mai mare parte a timpului,, freacă duda”. Acum când este nevoie părăsesc barcă care se scufunda înaintea tuturor. Ar trebui sa li se retragă și dreptul de a mai practica medicina pentru tot restul vieții..
    La canal cu ei..

  27. Nicolae

    Domnule colonel,cu puţin mai mult antrenament,putea sã ajungã la 10 minute,doar e militar.
    Totuşi,îmi cer scuze încã odatã pt.greşealã!

  28. geofreeland

    Incepe deja panica. Mai ales dupa declaratiile lui Merkel, care avanseaza un procent de infectati de 70% din populatia Germaniai. Ea zice ca masurile de carantina si izolare impiedica un pic contaminarea care oricum se va produce. Totul e sa se castige timp. Multi bucuresteni vor pleca la parinti la sate sau in casele ramase goale. Toata lumea vrea sa plece de la bloc. La bloc e multa lume, multi nu respecta regulile, manerul usii de la intrare, balustradele scarilor, butoanele si usile lifturilor, copiii nu vor suporta izolarea, iesitul dupa nevoi alimentare, un vecin de sacrificiu va cumpara si pentru cei in varsta, accesul la ghena e comun, solicitari medicale pentru bolnavi, psihologia unui arest la domiciliu… Acolo, la tara sau in alta parte, iti trebuie alimentele de baza si cate si mai cate pe care trebuie sa le cari cu tine. In general, izolarea la bloc are riscuri mult mai mari decat in casa de la curte.

  29. geofreeland

    Uita ca iesi si Coltosul pe sticla. Ce spuse el, judecatorul si evaluatorul? Ca romanii au noroc, ca din cati sunt izolati sau in carantina si din cei confirmati cativa s-au facut bine. Al cui e meritul? Al lui Ludovic Orban. Cred ca o sa-i dea o medalie. Adica tot pe politica o arde, numai ca joaca va deveni un pic tragica. Sa-l vad atunci. Oricum pe langa celebrul lui „ghinion” despre romanii care nu pot face avere din „meditatii” azi am auzit ceva de bine cum ca romanii au „noroc”. Da, e o realizare a lui Orban. A lui Sica Mandolina ce vru sa-l demita pe Arafat.

  30. neacsu marin

    Nu e nici un noroc, e o inconstienta crasa, o ascundere pe cat posibil a situatiei, o verificare precara, un control haotic. Repet, faptul ca nu s-au declarat INC mai multe cazuri este nu pentru ca nu avem cazuri, ci pentru ca nu au fost verificati si raportati. Mai vorbim. Apropo, intrebare de baraj: Cum se face ca nicio tara din fostul Bloc Estic, incluzand Bulgaria, sau Albania, Serbia, vecine cu Italia, nu au raportat cazuri de infectare cu Coronavirus? Nu tu Rusia, Georgia, Abhazia, Uzbekistan, etc, zone asiatice, ale fostei URSS nu au niciun caz? Cred ca virusul asta e cu dedicatie, sau…. de laei nu intra si nu iese nici macar informatia? Tare ciudat.

  31. geofreeland

    Pana acum, din surse MAI, in tara au intrat peste 100000 de oameni din afara. Ceea ce vedeti la TV, cu jandarmi si cartiruire de carantina, deja sunt masuri tardive. La o rata contagiune de 2,1 imaginati-va care va fi viteza de raspandire a virusului. In 3-4 saptamani trecem de cel putin 5000 de infectati cu toate masurile de izolare. Imposibilitatea urmaririi contactilor, lipsa unei simptomatologii specifice, lipsa testerelor si a insuficientei personalului medical SIGUR va duce la o epidemie catastrofala. Nici nu vreau sa ma gandesc. Inca se procedeaza cu manusi, pas cu pas, conform planului. In curand emotionalul de decese va duce la masuri dure. Statul roman nu e pregatit. Dispunerea unitatilor spitalicesti in zonal e insuficienta in cazul aceste calamitati. Sa-i multumim lui Base pentru multe desfiintari. Inca nu se realizeaza ca locurile de terapie intensiva si dotari de ventilari mecanice sunt sub orice critica. Noi dam bani grei pentru rachete, avioane si blindate. Suntem deja in plin razboi bacteriologic.

  32. Ifrim

    Este posibil ca MApNul să pregătească cazărmile dezafectate pentru încartiruirea simptomaticilor ,ori spitale de campanie!

  33. geofreeland

    https://evz.ro/infiorator-pentru-ce-se-pregatesc-spitalele-din-sua-scurgere-de-documente.html
    https://evz.ro/ipoteza-soc-in-italia-virusul-ucigas-nu-a-venit-din-china.html
    Doua stiri aparent fara legatura. Anumite speculatii despre planul de extinctie planetara par a se confirma. Experimentele Ebola, SARS au fost niste antrenamente, o testare a impactului public si de determinare a hibelor sistemelor de sanatate. La o asemenea rata de contagiere este imposibil sa nu te intrebi, cand a aparut virusul? Si de ce in atatea tari? S-o dai pe contacti cu China, dar chiar si asa, e aberant sa justifici amploarea si dezvoltarea epidemiei. Pandemia declarata va schimba lumea. Impactul este bine dirijat, oamenii redusi la simpla supravietuire. Transformarea umanitatii e la inceput de drum, numai un novice va crede ca va mai fi ca inainte. Inainte de ce? Cineva spune ca „istoriei trebuie sa-i dai un ghiont”. E, uite, asta e un ghiont bine orchestrat.

  34. geofreeland

    Eu am totusi o speranta. Noi, aici, am imprumutat genetic de la toate popoarele migratoare de-au bantuit Asia si Europa. Poate si rezistenta la virusul asta „sintetic”.

    Si, poate, cum spune Sava-Negrean Brudascu:
    „Doamne, nu uita de noi
    Suntem saraci, plini de nevoi
    Doamne, ocroteste-i pe romani!”

  35. Ifrim

    Cum ascultă Doamne Doamne rugile politicienilor,au dorit ca diaspora să se întoarcă acasa și iacă-tă s-a adeverit.Să fie oare din cauza de prognozei de creștere economică?

  36. neacsu marin

    @Ifrim,
    Raspunsul la aceasta intrebare este unul oarecum apropiat. Italienii vin acasa din motive… financiare, dar nu pentru ca aici este paradisul economic, nici pentru ca sunt inconstienti si vor sa ajute statul roman sa scape de batrani, ci pentru ca vor sa se protejeze pe ei. Multi ” italieni” lucreaza la negru, nu au contract nu platesc asigurarile de sanatate iar in caz ca se imbolnavesc, sunt pe cont propriu, nema plata, nema serviciu medical. Si atunci, sperand ca inca nu sunt bolnavi, se bulucesc catre tara sa seta pana trece valul in Italia. Chiar si pentru cei care sunt cu acte in regula costurile sunt mari, mai ales ca se inchid locurile de munca si vor trebui sa traiasca din economii, asa ca prefera sa consume mai ieftin, acasa. Deci, pur si simplu incearca sa isi apere pielea in speranta ca „mie nu mi se poate intampla asa ceva, eu nu sunt bolbav, nu ma doare nimic”

  37. geofreeland

    Ceea ce se întâmplă azi în lume, este, cum spunea cineva, că uneori istoria are nevoie de un ghiont. După pandemia asta lumea nu va mai fi la fel. Ghiontul acesta are toate șansele a fi crezut că a fost provocat. Poate că și economia lumii avea nevoie de o pauză, și evitarea unei crize financiare, o reașezare a zvâcnetului bursier, o diminuare a intervențiilor belicoase și de reorientare politică. Singura politică e supraviețuirea. Asta s-a și vrut. Consecințele pandemiei, neștiute încă dar poate simulate și corectate în timp real de artizanii noii lumi, vor fi de neimaginat.

  38. geofreeland

    Unde e UE? Noua Europa? Se inchid granitele. Fiecare ramane singur, materialele sanitare se interzic la vanzare, practic, fiecare stat european e pe cont propriu in fata virusului. Fiecare cu legile lui, fiecare cu capacitatile lui de a-si apara cetatenii. Care UE? Aiurea! Romania trebuie sa isi stableasca un singur obiectiv azi, mobilizarea tuturor resurselor pentru salvarea cetatenilor sai, altceva nimic, nicio UE, nicio veleitate politica desi Al din Deal vrea cu nesimtire capital politic pe mortii care vor fi, ca la Colectiv. Toata lumea in fata atacului virusului trebuie sa se comporte solidar si disciplinat, intelegand ca impiedicarea raspandirii nenorocirii e izolarea la extrem si grija multa. Cat o dura criza. Nu mortii trebuie sa ne convinga, ci dorinta de a trai. De azi vom intelege ca s-a terminat cu manariile politice, cu minciunile, cu ambitiile paranoice, cu tradarea nationala. Ori vom fi noi, ori nu vom mai fi. Romanii trebuie sa faca dovada a atator mii de ani de incercari.

  39. geofreeland

    @Ifrim Ai mare dreptate. Spatiile goale din cazarmile dezafectate sau cele excedentare din inca unitati militare, precum si spatiile din fostele tabere scolare scolare pot fi cuprinse INCA in planurile de reabilitare pentru izolare, carantina sau tratamente. Independenta functionala a acestor spatii e un mare avantaj. Nu numai pentru aceasta situatie de criza dar si, poate, pentru alte calamitati (cutremur, inundatii, vijelii etc). Utilitatile acestor spatii sunt deja trase sau se pot rebransa, energie, apa, canal, blocuri alimentare, depozite, cabinete medicale ce pot fi extinse, unele au gaze, altele cu centrale proprii, altele cu sobe. Amplasarea lor, de regula in zone extravilane, confera securitate in arealul proxim. Rezerva de spatii, chiar si dupa criza, poate reprezenta nu alternativa, ci chiar solutia de cartiruire a oamenilor in situatii de urgenta. La nivel judetean, inventarierea si analiza rapida a acestor spatii, reprezinta o mare oportunitate.

  40. Pompiliu

    Se pare ca apar tot mai multe cazuri de persoane infectate care nu au venit din zone cunoscute cu cazuri de coronavirus, ex Israel. Atunci este o singură explicație.. Au luat virusul din avioane… Mai mult ca sigur ca aceste avioane circula în mai multe tari pe diferite rute și s a dovedit ca acel virus rezista foarte multe zile pe obiecte.. Mai mult ca sigur ca avioanele nu au fost dezinfectate eficient , sau pate chiar în instalațiile de climatizare ale acestora sa creeat un focar..
    Ultima știre este ca și actorul Tom Hanks a călătorit în Australia și odată ajuns acolo s a trezit ca atât el cât si soția lui au coronavirus… Oare l au luat din avion?
    Cât despre cazul din articol..
    În data de 26 februarie când se spune ca ofițerul ar fi revenit din Israel nu exista nici o restricție pentru cei ce se întorceau din acea tara în aeroport, nici declarația nici filtrare, nimic pentru ca nu era considerata nici măcar zona galbena…
    În momentul internării pe 5 03, s a internat pentru probleme digestive, și mai mult ca sigur ca în aceea zi nu a fost întrebat dacă a călătorit în afara tarii, pentru ca nu avea simptome de gripă….. Sau dacă l au întrebat doar verbal sau în scris dacă a călătorit în zona din nordul Italiei care la vremea respectiva era considerata de risc, a răspuns clar ca nu a fost acolo…
    Probabil ca la frl ca și acest caz sunt mii pentru ca în ultimele 20 zile în România au venit în tara Sute de mii de persoane din diferite tari unele fără coronavirus declarat…
    Acum când cel în cauza nu se poate apăra toți îl acuza doar pe declarațiile celor de la putere care în mod clar încearcă sa și ascundă incompetența.
    Haideți sa cerem sa li se facă dosare penale celor care au decis ca cei ce întra în țară prin vămile din vest sa între în carantina la grămadă fără sa fie consultați sau testați. Cel mai bun exemplu aseară când o femeie bolnava cu coronavirus a infectat încă 4 persoane care erau în carantina cu aceasta într-un centru…
    Deci cui ii facem dosar penal în acest caz.. Lui Arafat sau domnului ala care apare la tv și vorbește de zici ca e într-un fim, ala de la DSP… Ca aceștia au decis carantina..

  41. Pompiliu

    Chiar acum la digi 24 a fost dată o convorbire cu ultimul bărbat infectata în bu, cel de 46 ani de aseară și care a spus ca în spital toți medicii se feresc sa vorbească cu el, ca nu i s a dat ni ci apa și Grav, familia lui nu a fost testata încă… Deci cui îi facem dosar penal acum…

  42. Gabriel

    Bună ziua, domnule Neacșu!

    Spusele dvs par pertinente, dacă am ști care este adevărul despre acest virus, la câte știri, sfaturi și recomandări citim.
    Din cauza acestui virus au fost închise zone, instituții, amânate turnee de tenis, amânate meciuri, spectacole… Ce ne puteți spune despre ”Europe Defender 20″?
    Mulțumesc!

  43. Pompiliu

    Și ultima precizare legat de cazul cu pensionarul ofițer MAI. Referitor la faptul ca ar fi declarat sau semnat un formular ca nu e bolnav de coronavirus și ca nu vine dintr-o tara cu coronavirus dovedit la acea datarespectiv, nordul Italiei, China, Coreea de Sud sau Iran…ca sa vedeți ca este posibil ca autoritățile sa fi mințit…
    În data de 03 și 04.03.2020 socrul meu a fost la un control în spitalul MAI Gerota… Nimeni nu l a întrebat dacă a călătorit în Italia sau în alta parte, nu a completat sau semnat niciun formular…
    Deci este posibil ca nici persoana în cauza sa nu fi fost întrebată când sa internat pe 5 martie pentru probleme digestive…
    Adevărul în vom afla când cel în cauza se va vindeca sau când ni se va prezenta documentul semnat de către acesta, desi dacă în formular este trecut doar dacă a fost în Italia, China, Coreea sau Iran și el a semnat ca nu, atunci nu mai are nicio vina mai ales ca pana la acea data nu exista nici o apta persoana care sa se fi infectat în Israel.

  44. Titi

    „Am stat în baia dintr-o clădire de birouri timp de o oră. Există o cameră cu chiuvetă, trei surse pline cu săpun. Din ea se intră în două încăperi mai mici, cu vase normale de toaletă. În una am stat eu, să fac acest experiment. În cealaltă au intrat în această oră patru bărbați.

    Am putut remarca ușor, după zgomotele tipice, cine s-a spălat pe mâini și cine nu.

    Din 4 persoane, 1 singură s-a spălat pe mâini! Și cred că nici nu se pune, că a stat cam cinci secunde la chiuvetă și a plecat. Practic s-a zoit puțin cu apă.

    Despre ce să mai vorbim?

    Scriem zilnic despre toate măsurile de protecție, dar realitatea ne arată ce carențe există în comportamentul oamenilor!”, a scris, joi, medicul Vasi Rădulescu pe contul său de Facebook.”(DCNEWS

  45. Nicolae

    Dacă este așa cum spune persoana respectivă e grav! Asta arată că inconștiența la români este ceva natural.

    Azi am ieșit pe stradă. Am văzut oameni triști,abătuți,parcă nu mai au poftă de viață! În supermarketuri 2-3 persoane,nu s-au golit rafturile,oamenii nu au bani să-și facă provizii.
    Ce m-a întristat cel mai mult a fost o bătrânică la colț de stradă care încerca să vândă niște urzici sprijindu-se într-un baston.În rest,nimic.Asta ne mai lipsea acum.După atâția ani de consolidare a democrației,ne mai lipsea acest virus care să pună capacul.

  46. Pompiliu

    Se pare că titlul corec ar fi trebuit sa fie,, O TARA JUCATA LA ALBA NEAGRA.. ”
    Catu a demisionat din funcția de premier desemnat…
    100 LA % ÎN câteva luni PSD VA AVEA PROCENTE PESTE PNL…
    ĂȘTIA ÎȘI BAT JOC DE NOI ȘI DE ROMÂNIA..
    HALAL DEMOCRAȚIE…

  47. Pompiliu

    Parca îl și văd pe Orban ținându-se după Iohannis…,, Șefu… Sefutu . Ce facem domne că ăștia îl votează pe Câtu si rămân pe dinafară? „…..,, Stai ma liniștit ca-l fac pe ăla sa renunțe și te pun tot pe tine…lingăule.. .”
    Zis și făcut…
    Cred ca Orban a luat coronavirus de la atâta pupat în fund.. 🤭🤔🥴🤧😷

  48. Pompiliu

    Referitor la cererea sindicatelor di sistemul sanitar cu privire la spor de lucru cu bolnavi de coronavirus, și demisiile celor 4 medici sau ce or fi ei, la B1 TV domnul Barbu în emisiunea,, Se întâmplă acum,, spune..
    Ăștia sunt nebuni, inconștienți… Atunci sa ceara și militarii când merg la război sa apere tara spor de pericol… Sau acum în contextul de la granița sa ceara di polițiștii și militarii spor de pericol corona pentru ca ei sunt primii care întra în contact cu cei ce întra in tara, bolnavi sau nu… Fără sa fie echipați suplimentar ca în spitalele de boli infecțioase.. Doar cu o masca respiratorie și aia de proasta calitate…
    Adevărat…

  49. geofreeland

    Asta isi bate pur si simplu joc de o tara. De ce l-ai pus desemnat pe Citu premier? La misto? De cand faci tu misto de o tara Plavanule? Io nu stiu cat o sa mai suportam porcariile tale. Probabil ca sunt unii care te aplauda. Asta e democratie? Nu, e o imensa troaca cu zoaie fetide.

  50. Titi

    Iată ce a afirmat marele om de știință

    În prezent, publicația spaniolă La Vanguardia a readus în actualitate cuvintele rostite de Hawking în urmă cu aproape 20 de ani, fapt care a luat prin surprindere autoritățile din toate colțurile lumii din cauza răspândirii extrem de rapide a virusului.

    Astfel, în anul 2001, preocupat de armele biologice şi nu de cele nucleare care necesită instalaţii vaste și investiții fabuloase, Stephen Hawking afirma cu încredere că „rasa umană va dispărea înainte de sfârşitul acestui mileniu, probabil din cauza unui virus şi nu a unei bombe atomice, dacă nu vor fi înfiinţate colonii umane în spaţiul cosmic. Pericolul este că putem crea, accidental sau voluntar, un virus care va distruge rasa umană, până la sfârşitul acestui mileniu, singura soluţie fiind colonizarea spaţiului cosmic”.

    Stephen Hawking a fost profesor de matematică la Universitatea din Cambridge și a murit în anul 2018 la vârsta de 76 de ani.(DCNEWS)

  51. geofreeland

    „Vicepremierul Raluca Turcan a găsit vinovatul pentru faptul că Florin Cîțu și-a depus mandatul de premier: cei de la PSD. Turcan susține că PSD este cel care face ”șicane și jocuri” împotriva PNL. Înaintea ședinței în care trebuia dat votul de învestitură pentru Florin Cîțu, PSD luase decizia să voteze Guvernul PNL, din cauza crizei provocate de coronavirus.

    Cititi si va cruciti!Adica PSD e de vina pentru ca a vrut sa voteze guvernul PNL-Iohannis pe care ei il voiau respins. Ma, nene, asta e sanatoasa sau spune adevarul mizeriei refulate din Deal?

    Cum zicea actorul Dorel Visan in filmul ala? „…cu melcii vostri”

  52. Ifrim

    Dar și PSDiștii fraieri,trebuiau să tacă să nu spună cum votează iar după vot se trezea țara cu un hobitt frumos primministru cu îndemnul:”Ia Câțule și gestionează criza de coronavirus”Iar umbla Organ să-și ștampileze carnetul de somaj!Apropos, Valea nu-l mai dă afară pe Arafat?

  53. neacsu marin

    @Pompiliu, chiar daca nu l-a intrebat nimeni, el stia si un om responsabil, mai ales fost sed de sectie de politie trebuia sa gandeasca , sa anunte, sa isi ia masuri, nu sa pupe 100 de femei. Dar el nu a spus unde a fost, pentru ca nu a fost singur, ci cu o .. colega de serviciu. Tare imi e teama ca el a spus ca merge in Israel dar de fapt a plecat pe sest cu colega in Italia si abia apoi a dat o mica tura prin Israel, ca sa puna stampila pe ”ordinul de serviciu”.

  54. Gabriel

    Am pus întrebarea asta: ”Ce ne puteți spune despre ”Europe Defender 20″?
    Am înțeles răspunsul!

  55. neacsu marin

    @Gabriel,
    Ce doriti sa stiti? Toate datele si informatiileprivind scopul rolul , participantii si scenariul pot fi gasite pe pagina strategicilor. Eventual v-ar putea raspunde domnul Geoana. Legat de oportunitatea sau necesitatea acestui exercitiu de forta, mi se pare la fel de periculos inutil mai ales acuma, ca orice exercitiu militar. O incercare de intimidare care tinut in conditiile actuale este o crima laadresa armatelor si tarilor care vor participa. Prost este cine mai participa.

  56. Gabriel

    @neacsu marin

    Am întrebat în ideea că despre acest eveniment, care se desfășoară în același context ca alte evenimente care au fost amânate sau la care s-a renunțat din cauza virusului, nu se vorbește. Acest virus care bântuie lumea, acționează și asupra militarilor și gândesc că nu vin 34.000 militari echipați în costume și cu măști de protecție.