CPS a MApN în cuiul Cătării

Categoria Despre Armata
O fi prea mare????

De ceva timp se tot vorbește despre controlul afectuat de Curtea de Conturi la Casele de Pensii Sectoriale ale MApN și MAI pe subietul aplicării actualizării pensiilor militare din 2017. După cum am prezentat, atât Curtea de Conturi cât și CPS a MAI au răspuns solicitărilor celor care au cerut relații și au informat concret, la obiect cu privire la acest control. CPS a MApN deși a fost solicitată să informeze cu privire la control, continuă să tacă. De ce? Unii ar spune că ar fi la mijloc o anumită muscă așezată exact pe pălăria conducerilor CPS, DGFC și MApN, Este adevărat, pentru unii pălăria e prea mare, mult prea mare și dacă și musca e pe măsura pălăriei, e normal să nu poată fi ridicată. Dar eu nu cred că un anumit motiv de vinovăție ar fi cauza, pentru că nu e prima oară când conducerile respectivelor structuri lovesc cu putere în interesele militarilor în special pensionarilor militari și nu au avut nici o apăsare pe pălărie. Nu, nu despre vinovăție a fi vorba. Eu cred că este vorba pur și simplu de lipsă de respect și interes față de cei în rândul cărora vor intra și actualii șefi ai acestor structuri. Nu numai că nu îi interesează pălăria dar nu îi doare nici în bască de întrebările, cererile, sesizările sau problemele pensionarilor militari. Simplu și clar, lipsă de interes și simțire, cum se spunea pe vremuri. Au atâta sictir în ei încât nici un simplu comunicat, câteva cuvinte nu binevoiesc să adreseze celor care așteaptă să fie ajutați de frații lor mai mici, unii prea mici pentru a înțelege chiar care este rostul lor prin ARMATĂ.

Și dacă așa se prezintă situația, dacă nici controlul Curții de Conturi nu a deschis lacătele ușilor închise ale CPS a MApN, m-am gândit eu să mai încerc cu o cheie. Poate poate, așa se vor decide să spună ceva, dacă nu ei, atunci cei care pot intra pe poarta și în birourile Mărimilor Lor. Ca urmare, am trimis o sesizare către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, pentru că faptul că polițiștii primesc indexarea din 2016 iar militarii nu, deși se supun aceleiași legi și acelorași metodologii de aplicare, se încadrează ca o mănușă în specificul respectivului Consiliu. Sunt tare curios să văd la ce concluzie vor ajunge și dânșii și ce măsuri vor propune. Ușor ușor, sevor deschide și gurile celor de la CPS, nu numai ușile. Iată petiția:

Către,

CONSILIUL NAŢIONAL PENTRU COMBATEREA DISCRIMINĂRII

DOMNULE PREŞEDINTE,

Prin prezenta, subsemnatul,Neacsu Marin  domiciliat în Craiova, str. jud. Dolj, formulez:

PETIȚIE

În temeiul Ordonanţei Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, formulez prezenţa PETIŢIE prin care solicit constatarea şi sancţionarea contravenției prevăzută de art. 15 din OG 137/2000 săvârşită la data de 15.11.2018  de către Casa de Pensii Sectoriala a MApN, cu sediul în București, Str. Drumul Taberei nr.7-9, Sector 6, Cod poştal 061352 .

Consider că prin fapta ce face obiectul acestei petiţii am fost discriminat.

Vă solicit ca, pe lângă aplicarea amenzii contravenţionale, să dispuneţi obligarea părţii care a săvârşit fapta să publice, în mass-media, un rezumat al hotărârii prin care se constatată săvârşirea contravenţiei, precum şi orice măsură necesară pentru înlăturarea consecinţelor acestei fapte.

De asemenea, solicit să mi se comunice modul de soluţionare a acestei petiţii.

MOTIVELE PETIŢIEI SUNT URMĂTOARELE:

În fapt, în cursul anului 2017, începând cu 30.06.2017  au fost majorate cu 15% soldele de funcţie ale militarilor în activitate, conform art. II alin.(3) din Legea 152/2017 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 99/2016 privind unele măsuri pentru salarizarea personalului plătit din fonduri publice, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal bugetare. Acest fapt a impus actualizarea pensiilor militare de stat  în conformitate cu prevederile art.60 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare, în formularea aflată în vigoare la 30.06.2017.  Prin urmare, Casa de Pensii Sectorială a Ministerului Apărării Naţionale  a procedat la recalcularea pensiei militare de stat şi în urma acestei acţiuni  mi-a emis Decizia de actualizare nr…….. din ……, ce mi-a fost comunicată în data de ………

Anterior, în 2016, a fost acordată legal,conform art. 14 alin.2 din Ordonanța de urgență nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum și unele măsuri fiscal-bugetare – „prin derogare de la prevederile art. 59 alin. (1) din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, în anul 2016 o indexare cu  5%”a pensiilor militare , măsură aplicabilă și ea, ca și majorarea din 2017, tuturor pensiilor aflate sub incidența legii 223/2015.

CPS a MAI, așa cum rezultă din  documentul de la Anexa 1 a menținut pentru pensionarii MI  indexarea din 2016 în cadrul actualizării din 2017,  aceasta fiind inclusă în pensia actualizată pentru toți pensionarii săi.

Însă Casa de Pensii Sectorială a MApN,  e exclus în calculul pensiei actualízate pentru pensionarii săi, indexarea din 2016, deși atât pensionarii  MAI cât și cei ai MApN PRIMESC PENSIILE ÎN BAZA ACELEIAȘI LEGI 223/2015 iar legile si ordonanțele privind pensiile militare sunt comune și li se aplică în mod egal. (anexa nr 2 )

Ca atare, consider că printr-o APLICAREA DIFERITA a aceleiași legi și acelorași prevederi legislative se comite un act de discriminare a pensionarilor din MApN față de cei din MAI  și ca atare mă consider discriminat față de pensionarii din MAI, care în condițiile în care sunt supuși acelorași prevederi legale, beneficiază în actualizarea pensiei acordată  în  baza Legii 152/2017  de indexarea acordată prin OUG 57/2015 iar eu ( ca toți ceilalți pensionari MApN)  nu. Este o discriminare în ceea ce privește aplicarea acelorași articole de lege pe categorii  de pensionari care trebuie să beneficieze de același tratament, neexistând prevederi care să impună diferențierea.

Am CONTESTAT în termen legal Decizia de actualizare nr….. din…… și am primit în data de ……Hotărârea  nr…… ( anexa 3),  prin care eram înștiințat că mi-a fost respinsă contestația.

 Casa de Pensii Sectorială a MApN, a  decis, FĂRĂ O BAZĂ LEGALĂ să scoată din calculul pensiei, in procesul de actualizare , Indexarea primită în 2016 în baza art.14 alin 2 din OUG 57/2015, motivând că nu o poate reintroduce în pensie, deși NU ERA VORBA DE O REINTRODUCERE ci de MENȚINERE. În drept, faptele descrise se încadrează în prevederile art. 15 din OG 137/2000  incluzând principiul aplicării uniforme a legii.

Pot dovedi cele afirmate cu următoarele înscrisuri  pe care le depun în fotocopie, în 2 exemplare:

Rog răspuns în scris și prin  E Mail si confirmare de primire prin E Mail , care sa cuprinda nr de inregistrare a sesizării .

Multumesc!

19.05.2020                                                                                         Semnătură,

DOMNULUI PREŞEDINTE AL CONSILIULUI NAŢIONAL PENTRU COMBATEREA DISCRIMINĂRII

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

35 Raspunsuri la CPS a MApN în cuiul Cătării

  1. Vasile Iosif

    Dle Neacsu,
    De ce nu va adresați direct Curtii de Conturi?

  2. neacsu marin

    @Vasile Iosif,
    Sa… ce ?

  3. iosif

    Sa va spuna care sunt constatarile sale in legatura cu aplicarea diferita a indexarii de 5% in cele doua ministere.

  4. Titi

    https://cncd.ro/2020-05-20-comunicatul-de-presa-referitor-la-hotararile-adoptate-de-colegiul-director-al-cncd-in-sedinta-din-data-de-20-mai-2020
    Acest Consiliu nu cred ca are specialisti si in domeniul pensiilor(militare).
    Vedeti in acest Comunicat vreo referire si la Pensii, in afara aberatiilor lui Basescu ?
    Sa nu constate acest Consiliu discriminarea intre pensiile contributive si cele „speciale”!
    Parerea mea este ca v-ati grabit sa faceti public acest demers, mai ales ca Domn Costica ne da de inteles ca problema este in curs de rezolvare !

  5. neacsum

    @Iosif,
    Apai domnule draga, am deja … promisiunea , conform cererii mele, ca ma vor instiinta cu rezultatele controlului.

  6. neacsum

    @Titi,
    Nu e nevoie de specialisti in domeniul pensiilor militare. E suficient sa consate ca exista o discriminare in aplicarea legii. Simplu.

  7. Gabitu

    Nici la MAI nu sa dat indexarea din câte am auzit!

  8. neacsum

    @Gabitu,
    Matale pe ce lume traiesti ? La cine nu s-a dat, la cei pensionati dupa 2017?

  9. Dudu Ioan

    Mai fratilor,(cârcotași) de ce-l criticați pe dl. Neacsu? De ce sa nu facem efortul de înțelegere ca suntem discriminați( noi pensionarii MApN)? prin legislația, in ac.sens,de peste 10 ani? Sau, trebuie sa ne simțim vinovati ca ne-am născut mai devreme?! Doamne, intelepteste-ne, si ne unește o data!

  10. Gabitu

    Dezinformare marca huhurez că cei de la MAI au primit indexarea. Și repeta minciuna până devine adevăr! incontestabil!

  11. Iosif

    Dle Gabitu,
    Exista documente oficiale semnate de seful CPS a MAI si ministrul de interne in care recunosc si motivează pt. ce acorda indexarea de 5% prevazuta de OUG.57

  12. neacsum

    @Gabitu,
    De ce crezi ca a fost controlul Curtii de Conturi la cele doua Case de pensii, sau si asta este dezinformare?

  13. Nicolae

    Am mai spus,Una din CSP a încălcat legea!
    Cine?Asta trebuie să ne spună cei în drept!
    MAI,a inclus cei 5%,în actualizare.MAN,nu.
    Cei în drept poate să spună: MAI,a greșit,MAN,nu.Sau viceversa.Dar au lăsat să curgă trei ani,aproape trei ani.De ce? Un motiv ar fi.Îl vom vedea cât de curând.Cred că prin toamnă se va spune.

  14. Jipa Costica

    @Neacsu
    Cred că este un demers util, dar trebuia făcut mai din timp, mai ales că acum au fost finalizate și controalele Curții de Conturi la cele două CPS și în scurt timp ar trebui să aflăm rezultatele. Oricum, mult succes!
    Cât despre modul de comunicare a celor de la CPS a MApN, nu cred că pălăriile sunt motivul, poate căciulile care le-au acoperit și urechile, și ochii!
    Uitați-vă la aspectele privitoare la buget și execuția bugetară ale CPS, ultimele date comunicate sunt de la data de 30.09.2019!!!

    @Gabitu
    La data de 30.06.2017, a fost efectuată actualizarea pensiilor cadrelor militare în rezervă/retragere, nu și cele ale polițiștilor, întrucât la acea dată au fost majorate cu 15% numai soldele de funcție ale cadrelor miliare.
    Diferența constă în modul de aplicare a acestei actualizări. În timp ce CPS a MAI a păstrat în pensiile actualizate ale militarilor (pompieri, jandarmi) și sumele aferente majorării de 5% acordată în 2016, CPS a MApN nu a păstrat aceste sume în pensiile actualizate ale militarilor.
    Pentru a vă lămuri că, nici pe acest blog și nici pe huhurez.com, nu se dezinformează, consultați Întrebarea deputatului Lupescu și Răspunsurile MApN și MAI de pe site-ul Camerei Deputaților din caseta deputatului Lupescu.

  15. @Jipa
    Mulțumesc că l-ai destupat pe cel care pierde timpul degeaba pe aceste bloguri. Dacă el nu stie… înseamnă că noi dezinformăm.
    Nu-i cere să citească ditamai pogonul de text!

  16. Jipa Costica

    @Huhu
    Cu multă plăcere!
    Să nu exagerăm cu pogonul! Sunt 8 – 9 pagini de citit!

  17. neacsum

    @Jipa,
    Gabita stie, dar are si el un scop. Lui ii sta ceva sau cineva in gat. Numai ca nu e in stare sa calculeze pana unde sa se intinda, incat sa nu devina penibil.

  18. neacsum

    @Huhu,
    Valul lui Traian iti spune ceva ?

  19. @Neacsu
    Era un dinamovist limbut care era paznic pe acolo.

  20. geofreeland

    Demn de remarcat demersul d-lui Neacșu. O aplicare a legii, cu dublă măsură, e similar cu hotărârile judecătorești diferite în cazuri similare judecate după aceiași lege. Prevăd un răspuns de genul „nu face obiectul” sau „sesizarea e îndreptată greșit făcând obiectul instanței”. Complicitățile „ordonate” în aplicarea legii sunt pur și simplu făcături politice. Ce altceva? Putem vărsa tone de argumente contra interpretărilor pe neclaritatea și previzibilitatea legii, vădit cu modificări tip hățiș, rezultatul fiind de genul „ce mai vor și ăștia, nu le ajunge? Lasă-i să fiarbă în suc propriu!” Ordonatorul de credite și Inspectoratul, Direcția Juridică oare de ce ființează? Exclușii din sistem, treaba lor, nu a noastră.

  21. bazil

    De data asta raspunsuri de genul „ce mai vor si astia„ nu cred ca vor mai fi. Daca se refera lșa imbuibatii cu pensii de 5 cifre , da, insa marea majoritate a rezervistilor au pensii modeste ori submodeste(in conditiile in care vedeti in fiecare zi ca se adauga bonusuri peste bonusuri la multe categorii, un spital cu zeci de doctori si de asistente au avut un singur pacient , rentele viagere peste 10.000 lei abunda, indemnizatiile de toate culorile sunt la moda etc)asa incat DREPTATEA ADEVARATA nu cea PANA LA CAPAT trebuie sa iasa la iveala. Prea multa bataie de joc la adresa celor ce au slujit zeci de ani sub DRAPEL ca sa nu li se faca DREPTATE ! Nu se poate sa castige permanent imbuibatii!

  22. Stanciu

    Dl.Neacsu cred ca o sa fac si eu o petiție catre acelasi for utilizând ideile dvs. si anexând cele doua adrese primite de mine de la csp/mai si csp/mapn!

  23. Nicolae

    Am încercat sã ne rezolvãm problemele pe cale legalã,instanţele au rãspuns diferit,pentru unii favorabil,pt.alţii nefavorabil,cu toate cã acţiunile respective aveau acelaşi obiect.Cum au judecat,dracu stie.
    Un exemplu cel mai elocvent este acela cu ajutoarele. neacordate
    dupã 2010. Unii au câstigat in instanţã,altii nu.Culmea este cã cei care au avut câstig de cauzã au avut funcţii prin departamentele juridice şi financiar de sefi servicii şi au pensii de 15.000.Sa fie asta o Pura întâmplare?Cred cã nu.
    Îmbuibatii au avut câstig de cauzã.Guvernantii se fac cã plouã şi au lãsat lucrurile la voia intâmplarii.Unii au ieşit la pensie iar acum sunt angajaţi,cumuland pensia cu salariul pe posturi bine plãtite.Cum dracu sã se mai intereseze ei de pensiile amaratilor foşti colegi când ridicã lunar cât ridicã un amãrat inrtr-un an?
    Lucrtile au luat-o rãu pe aratura,vom ajunge muritori de foame pest câţiva ani dacã nu facem ceva.Am ajuns bãtaia de joc dupã atâtea sacrificii fãcute de-a lungul vieţii.
    Nesimţirea unora nu are margini.

  24. Jipa Costica

    Minune mare!
    CPS a MApN a actualizat situațiile privind bugetul și execuția bugetară la data de 31.03.2020.
    Așteptăm un comunicat cu rezultatul controlului Curții de Conturi cu privire la actualizarea pensiilor militare la data de 30.06.2017!

  25. bazil

    @Nicolae. Este momentul unirii eforturilor. Fiecare cum poate si cu ce poate. Unul cunoaste un deputat, altul un senator, altul un consilier de la Parlament ori Guvern . Situatia haosului si abramburelilor de la pensiile militare trebuie facuta cunoscuta permanent. Cei de la botoane desigur ca se fac (unii) ca nu stiu despre ce este vorba de aceea trebuie insistente la toate nivelele.Acum, mai tarziu poate ca se impun si niste proteste organizate.

  26. Nicolae

    C.Jipa
    Atenţie la termenul de prescriptie!
    Pâna se invârt ãştia itentionat sau nu,se duce valul şi ramâne nisipul.

  27. neacsum

    @Stanciu,
    Faceti, si ar fi bine sa faca cat mai multi, ca sa vada ca e lucru serios.Si au am folosit unul din raspunsurile primite de dvs ca proba, pentru ca era edificator. Completati datele cu numele dvs si datele de dosar si bati-i bice. Cu cat mai multi, cu atat mai bine.

  28. Calin Mihai

    SUGERATI sau cereți în clar CURTII DE CONTURI sa examineze – pe lângă dosarele de fond-si DOSARELE IN JUSTIȚIE- deschise de pensionarii militari privind atât DREPTURILE DE PENSIE = LEGALE=JEFUITE ,cât și DREPTURILE DE SOLDE LUNARE BRUTE-baza de Calcul= LEGALE=la:STABILIREA, RECALCULAREA,ACTUALIZAREA si INDEXAREA pensiilor militare CUVENITE LEGAL..!