Contestație sau campanie?

Categoria Despre Armata

Nu credeam în vecii vecilor că  pensionarii noștri militari sunt atat de usor de … dus de nas  atât de nepregătiți ca să nu spun altfel. De câteva zile, un material postat pe pagina unei asociații a militarilor a invadat comunitatea kaki, producând un fel de isterie vecina cu nebunia. Se dau telefoane, se întreabă, se strâng mâini, se freacă palme, se fac calcule. Am primit și eu documentele, pe mail le-am văzut pe unele pagini de profil și m-am frecat la ochi și între urechi.  Aș fi fost tentat să cred că e vorba de o greșeală, dar înclin să cred că nu e așa, pentru că acțiunea este făcuta .. pas cu pas și pare premeditată.

Trei pași

Pasul 1. Pe strasee apare o decizie a Curții de Apel Aba, prin care un pensionar militar a câștigat procesul cu MApN, CPS Comisia de Contestații, pe problema Pensiei Suplimentare, introdusă în mod abuziv și în defavoarea militarilor în baza de calcul a pensiei. Bun așa! Am înțeles din comentarii, dar nu cunosc, că mai sunt câteva decizii în acest sens, ceea ce e foarte bine, pentru că dacă se vor mai da câteva, poate ICCJ se va sesiza și va da o decizie pentru uniformizarea … actului de justiție și  sper sa fie în favoarea militarilor, dar nu garantez așa că sunt sceptic privind viitorul.

Pasul 2. Din pământ din iarbă vedre, exact când este efectiv inutil pentru 95% din pensionarii militari cărora li s-au remis decizii de actualizare ( așa cum s-au decis, cu eliminarea majorării de 5% din 2016, apare, postat pe pagina AORR un model de contestație a deciziei de actualizare, la pachet cu un model de trimitere în judecată a emitenților, dar a fost nevoie de precizări suplimentare, pentru ă practic inițial chemarea în judecată era postată drept contestație. Acum să fiu iertat, nu vreau să comentez intențiile conducerii asociațiilor care s-au gândit să ”fericească norodul” cu aceste documente, dar mie mi se pare de un cinism aproape inegalabil sau inegalat nici de Olguța. Oameni buni, cei care mai aveți capul pe umeri și știți să citiți. Aceste modele de contestație acum sunt mai inutile decât o frecție la un picior de lemn, pentru că 90% din pensionari au primit aceste decizii pana în noiembrie, iar termenul pentru contestare este de 30 de zile de la primirea deciziei. Așa că 90% din pensionari se uită la contestație, (dacă nu au contestat până acum) ca curca în lemne, sau pe românește le pot imprima pe hârtie igienică. Iar cei care au apucat să depună contestație, conform art 99(2) au termen de 30 de zile de la comunicarea răspunsului sa acționeze în instanță, sau, dacă în 45 de zile nu au primit răspuns, să ceară dreptate în instanță. Deci dacă în 60 de zile nu ai făcut nimic, decizia rămâne definitivă iar instanța va declara orice intervenție, tardiva. Și atunci de ce au venit domnii generali cu această .. contestație acum, după 18 luni de când ar fi trebuit să o prezinte? Uite așa la mișto, să zică și ei că au făcut ceva.

Pasul 3. Tot la AORR  pe pagina Filialei Dolj aflu că domnul Bălăceanu a primit nește informații privind completarea ordinului M 135 al MApN privind avansările în grad pe anul.. 2019. Nu știu dacă au primit această informație toți șefii asociațiilor militarilor, sau doar cei interesați în mod expres de grade și decorații, dar știu că mulți nu au primit. De ce domnul Bălăceanu ? Nu pot da un răspuns, poate a întrebat, poate are un contract de achiziții, poate face parte dintr-o comisie de avansări ceva, asta numai dânsul poate să spună. Oricum. Mesajul subliminal este străveziu: ”dacă vreți să fiți avansați, veniți la noi, noi suntem informați”.

Iată că anul 2019 se confirmă ca an electoral încă din prima lună. A început deja campania de adeziuni. Înscrieți-vă în AORR, (și poate și în ALO, că am văzut că reapare prin paginile AORR fotografia domnului Bartolomeu SĂVOIU, mare șef mason și de partid)  se dau gratis contestații inutile și se fac înscrieri pe listele de avansări.

URMĂTORII PAȘI

  1. Acum după acești pași să vedem în ce direcție ne îndreptăm. Legat de primul pas, fără îndoială este un semnal sau un fapt bun, ar fi foarte bine dacă cât mai mulți pensionari și-ar câștiga drepturile. Ce e de făcut? Eu recomand cât mai multor militari ( în mod special din localitățile unde s-au câștigat procesele) să acționeze în instanțe aceeași speță, în speranța că vor ajunge la același judecător și vor avea același rezultat, în acest fel obținând cât mai multe decizii care să ducă la o decizie unitară din partea ICCJ fie prin acumularea de jurisprudență care să devină regulă. Se poate încerca și în alte localități în special în cele unde militarii au mai câștigat procese împotriva ministerelor.
  2. Pe de altă parte când vor fi mai multe cazuri, asociațiile militarilor, care ar trebui să ceară membrilor să le semnaleze și alte cazuri, pot interveni în instanță în numele membrilor, pentru uniformizarea deciziilor în numele egalității de drepturi și nediscriminării. De asemenea cei care au câștigat ar trebui să pună la dispoziția colegilor motivațiile deciziilor lor, ca acestea să poată fi folosite de ceilalți care vor să îți depună plângeri în instanțe spre binele comun .
  3. În ceea ce privește contestațiile, acestea sunt inutile pentru cei care au ieșit din termenul de depunere legal. Dacă nu au fost depuse contestații în timp util și depun plângere în instanță, au mari șanse ca plângerea să nu intre pe rol, fiind neadmise pe motiv de tardivitate. Aici ar mai fi ceva de menționat. Am văzut că în modelul propus de AORR se menționează și contestarea nepăstrării prevederilor OUG  99/2016. Este greșit, aici au dreptate cei de la MApN, sunt acoperiți de prevederile art 60(3) din L-223, asta dacă vrem să fim corecți cu noi înșine. Deci modelul îi îndemna pe pensionari să ceară ce nu aveau dreptul. Un alt punct discutabil este cererea ca majorarea de 15% a soldei de funcție să se aplice la întreaga pensie, și nu doar la elementul soldă de funcție. Și mie mi se pare un pic subiectivă, interpretabilă și fără sorți de izbândă  cererea respectivă, pentru că atunci când cresc soldele procentual,  nu crește întregul venit cu procentul cu care crește solda de grad sau funcție, ci numai acel segment numit solda de funcție, sau grad, din totalul veniturilor militarului activ. E ca și cum ai cere, ca militar activ, ca atunci când crește cuantumul ordinului M50 cu 10 %, sa crească întreaga soldă cu 10%: Nu merge. În plus, ar fi discriminați activii, pentru că lor li se mărește numai solda de funcție, cu 15% , iar nouă întreaga pensie. E aiurea.  Deci hai să aplicăm același principiu și la pensie.

Cam astea ar fi comentariile mele pe marginea celor apărute pe paginile kaki. Cei care mai au încă posibilitatea și dreptul de a face contestații, să îmi lase mesaj.

 

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

24 Raspunsuri la Contestație sau campanie?

  1. NeO

    De ce acum şi nu atunci când se impunea? Pentru că acum există un interes personal acut al celor care dirijează ceva asociaţii. Am observat undeva că aceeaşi iniţiatori au soluţie şi pemtru cei care au ieşit din termenul legal de contestare. Da, dar soluţia nu e publică şi gratuită, ea e accesibilă doar celor care se prezintă la asociaţie şi acolo vor primi îndrumări. Bineînţeles, vei primi o tigaie gratuită, da, dar doar dacă cumperi un blender cu preţ triplu faţă de preţul real. Nu era mai normal ca, atunci când porumbiţa roşie se juca cu chibriturile prin cazarmă, să vină domnii şefi cu acţiuni concrete de prevenire sau de stopare în faza incipientă a incendiului?
    Se prezintă drept căi de urmat nişte soluţii particulare, obţinute, e drept, de câţiva rezervişti care mai luptă individual cu netrebnicia oficială. Câte procese au deschis în numele şi pentru membrii săi aceste asociaţii care acum s-au trezit din somn? Niciunul.
    Da, singura şansă e lupta în justiţie, dar e grea, de durată, iar justiţia noastră nu e cea mai onestă.Tot timpul vor exista interpretări la ICCJ în decizii RIL sau dezlegări care să convină politicienilor la putere.

  2. iosif

    Dle Neacsu,

    Dincolo de asperitatile evidente existente intre d-voastra si presedintii unor Asociatii, pentru corecta informare a cititorilor d-voastra va propun 2 erate:

    1. Art.65/Legea nr.223/2015 permite ca atunci cand se constata diferente intre sumele stabilite si cele LEGAL cuvenite, la cererea persoanei indreptatite CPS opereaza modificarile ce se impun prin Decizie de revizuire.
    In acelasi sens se pronunta si ICCJ in RIL nr.12/2017, pct.21 si 22, invocand considerente ale CCR, pentru ca altfel dreptul la pensie ar fi golit de continut prin manevre dolosive.
    Ca atare, militarii pensionari, evident deposedati nelegal – ca sa ma exprim elegant – de pensia suplimentara, conform motivarii Curtii de Apel Alba Iulia, pot merge cu curaj inainte.

    2.Nu se cere mentinerea indexarii de 5,25% prevazuta de OUG96/2016 ci mentinerea in plata a majorarii de 5% prevazuta de OUG 57/2015, PRIN DEROGARE DE LA ART.59/L223/2015 care este acordata militarilor pensionati din MAI si noua DE CE NU ?

    Dle Neacsu,
    Intarzierea acestor actiuni s-a datorat bunelor intentii ale pensionarilor militari de a rezolva pe cale amiabila , prin discutii, negocieri, tratative, scrisori, note de protest, pichetari…etc toate problemele, dar cu rezultat zero.

    Iata ca JUSTITIA a iesit din „incercuire” si ne ofera surprize placute.

    Cu stima,

  3. Titi

    @Iosif, majorarea pensiilor militare cu 5,25% pentru anul 2017 a fost prevazuta de OuG.nr.99/2016..!( nu de OuG 96).

  4. iosif

    Dl.Titi,
    Corect, ma scuzati.

  5. NeO

    @Iosif,
    Considerentele avute în vedere la luarea unei decizii RIL nu au aceeaşi putere juridică ca şi cele ale CCR, cu referire la obligativitatea aplicării lor. Doar decizia RIL este obligatorie, pe când la soluţiile CCR sunt obligatorii atât deciziile cât şi considerentele care au condus la aceste decizii. Cel mult interpretarea dvs. poate fi utilizată ca motivare doar în cazuri de revizuire pe speţa RIL respectiv, care se referă la interpretarea unor articole din Legea 263. Or, ne place sau nu, ele nu pot fi invocate ca jurisprudenţă pe L223. Corect, revizuirea este posibilă şi pe legea 223, dar doar când “se constată diferenţe între sumele stabilite şi cele LEGAL cuvenite”. Ori în cazul nostru CPS a MapN consideră că ele sunt LEGALE fără indexarea din 2016. Chestiunea cu amiabila este bună doar pentru oameni educaţi şi cu onoare, nicidecum când e vorba să interacţionezi cu bagabonţi politici. Comportamentul cu aceştia trebuie să fie cel din bancul cu judecătorul care întreabă pe pîrăt de ce nu s-a apărat de câine cu coada toporului ci cu lama toporului: “ Păi ce câinele m-a muşcat cu coada, sau cu dinţii?”.

  6. iosif

    De accord, dle NeO,

    Tocmai instanta va stabili daca drepturile au fost acordate legal sau nu.

    Cu stima,

  7. Varvaroi Dorin

    Eu nu am primit nici acum decizia de actualizare cu 15 % . In afara de recalcularea conform L 223 , care a fost putin pozitiva , nimic altceva de la decizia de pe vremea grl. OpreA .

  8. Dan

    Când legea o fac coruptii si hotii si te judeca mafiotii sintagma ‘legal’ e o blasfemie.

  9. gheo

    Pai, domnule Neacsu, nu-i o noutate ca oamenii pot fi si se lasa cumparati usor ca niste „pipite” cu tinichele lucitoare si simboluri onorifice si lipsite de valoare, problema este … ce caracter au oameni aceia si daca merita sa-i reprezinte si pe altii !!!.

  10. @Iosif,
    In materialul comentat de mine este vorba de CONTESTATII la decizia de actualizare, nicidecum de alte cauze sau actiuni in instanta. Iar in ceea ce priveste contestarea deciziilor, legea e clara, ai 30 de zile de la comunicarea deciziei sa o contesti, apoi 30 de zile de la primirea raspunsului, sau 45 daca nu ai primit raspuns, daca nu ti s-a rezolvat pozitiv contestatia, sa o ataci in instanta. Deci, in maxim 60 de zile trebuie sa ataci decizia in instanta. Nu ai contestat decizia, devine definitiva , deci INATACABILA. Nu ataci in instanta raspunsul comisiei de contestatii IN TERMENUL LEGAL, NU O MAI POTI ATACA IN INSTANTA SAU O ATACI DAR NU VEI MAI INTRA MACAR PE FOND PENTRU CA VA FI TARDIVA. E simplu. Cine vrea sa atace altceva, e binevenit. Asa cum spunea si NeO, DACA GASESTI ALTE DATE CARE POT INTRA IN CALCULUL PENSIEI SAU DOCUMENTE care nu au fost luate in calcul le poti depune si si solicita decizie de revizuire. Daca se constata ca pensia ti-a fost calculata gresit, din nou poti cere decizie de revizuire. Dar nu e cazul pe cei 5% sau pensia suplimentara, decat daca instanta constata ca s-a comis o ilegalitate in acest sens, caci, asa cum spunea NeO, pentru MApN totul este legal.

  11. iosif

    Dle Neacsu,
    Lucrurile sunt mai nuantate. Formula „devine definitiva” nu are sensul de autoritate de lucru judecat ci este o formula administrativa care poate fi rasturnata in Instanta, pe motive de nelegalitate.
    1. Dupa cum cred ca ati aflat exista deja o Decizie civila a Curtii de Apel Alba Iulia DEFINITIVA care recunoaste ca in mod NELEGAL pensia suplimentara a fost supusa plafonarii de 85% si dispune plata acesteia in afara pensiei militare, cf.art.108.
    Rog studiati si punctul de vedere al CCR si ICCJ exprimat in Decizia RIL 12/2017, pct.21 si 22.
    2. De asemenea, in privinta majorarii de 5% prevazuta de OUG 57/2015 prin DEROGARE, repet prin DEROGARE de la art.59/L223 exista precedentul acordarii majorarii in deciziile de actualizare de la MAI tocmai in baza OUG 57 si L223 cum este inscris in decizia lor.
    Ori, dupa cum stiti, art.60/L223 obliga la existenta unei aplicari unitare in tot sistemul. Atunci unde este adevarul juridic? La noi sau la ei?
    Scuzati, stimata gazda, caracterul oarecum polemic al interventiei mele.
    Cu multumiri pentru tribuna publica de dezbateri pe care o asigurati cu ingaduinta.
    Al d-voastra sincer,

  12. @Iosif,
    Nu am ce sa scuz, este vorba de o discutie, nu de altceva. Deci:
    1. O decizie definitiva nu poate fi atacata in instanta decat in cazuri prin proceduri ” extraordinare” , altfel, legea nu ar mai fi lege. Vedeti si scandalul cu decizia privind deciziile instantelor de 5 judecatori de la ICCJ unde s-a constatat o ilegalitate de chiar CCR. Inca nu e clar ca vor fi modificate sentintele definitive, chiar daca se doreste politic.
    2. Decizia C A Alba nu sunt sigur, dar banuiesc ca a fost dat pe o cauza admisa in urma unei contestatii depuse in timp legal, asa ca sejustifica. Altfel, repet, chiar si o justitie corecta, nu pornita impotriva cetateanului ca a noastra, ar refuza DIN START o actiune depusa tardiv, FARA CA MACAR SA SE MAI UITE PE CONTINUT. Intrebati un judecator nu un jurist cu facultatea facuta la ff sau un avocat care vrea sa va ia banii.
    3. In ceea ce priveste majorarea acordata de OUG 57 da, e corecta, dar ceea ce cer in contestatia lor cei de la AORR privind cei 5,2% , acolo nu au dreptate, MApN a procedat legal.
    Repet, nu trebuie sa va cereti iertare,nu tin sa mi se dea dreptate, daca cineva are alta parere si si-o argumenteaza si nu reusim sa cadem de acord, ramane ca timpul sa dovedeasca cine a avut dreptate si atata tot.

  13. @Varvaroi, \nu sunteti singur, asteptati. Aveti drept la contestatie timp de 30 de zile dupa ce veti primi plicul, pastrati plicul cu data postei.Dar interesati-va ca nu cumva sa fi venit, sa il fi ridicat altcineva si sa fi uitat sa vi-l dea. Nu e exclus.

  14. Dan

    Odată cu începerea recalculării pensiilor din sistemul public
    (civile),Casa de Pensii trebuie să angajeze personal,dar să achiziționeze și teh-nică
    de calcul.

    La recalculare se va ține
    seama de sumele obținute
    din acordul global,al 13-lea salariu,prime etc.

    Este corect ca aceste drepturi bănești de care individul a beneficiat în decursul anilor de activitate să fie incluse la stabilirea dreptului de pensie deoarece,ele au fost impozitate.

    În schimb,cnf.art.40 din OUG 57/2015,s- a modificat art.28 al L.223,în sensul că aceste
    drepturi bănești,arătate mai sus,nu au mai fost incluse în baza de calcul.
    Dacă asta nu este discriminare,atunci ce mai e?

    Dacă facem un calcul cu cât a fost diminuată o pensie militară datorită acestor nenorocite de ordonanțe,emise de niște nenorociți,vă veți da seama cu cât avem diminuată pensia fiecare.
    Și ca să citez un „deștept”în viată:
    „O fi bine tov.Cioloși,LOV & Com?

  15. Toto Iany

    Dle M. Neacșu, pe site-ul dl H,referitor la…pasul 2 se vine cu o precizare.
    Potrivit art 65(1) din L 223/15 o decizie de pensionare necontestata in termenul legal ramane DEFINITIVA ,dar daca se constata diferențe intre sumele stabilite si /platite si cele LEGAL CUVENITE casa de pensii sectoriala opereaza din oficiu ori la cererea PERSOANELOR ÎNDREPTĂȚIȚE modificările ce se impun prin DECIZIE DE REVIZUIRE .
    Va adresez rugamintea sa faceti o …evaluare .
    Cu respect ,

  16. Iulian

    As recomanda domnului Balaceanu sa posteze si un model de adeziune pentru intrarea in CAP, marca 1954, caci si ceea ce a postat este tot tardiv!
    Actiune in de dorul Lelii, in niciun caz proactiva!

  17. @Toto Iany,
    Am lamurit acest aspect. Ce evaluare mai doriti ?Una este contestarea deciziei de actualizare, alta este constatarea unor ilegalitati(constatate in instanta) a calularea pensiei, sau aducerea unor acte noi care sa fie introduse in calculul pensiei.De cate ori trebuie sa explic asta ?

  18. Alexcta

    http://www.scj.ro/695/Dosare-sesizari-prealabile

    Relativ la discutie, atentie la nr. crt 1(pentru magistrati, instanța se sesizeaza din oficiu, la Craiova).

    Va rog sa va uitati si la nr. crt 6.

  19. Alexcta

    Nea Marine, o adresa de mail, este?

  20. @Alexcta,
    Ce anume trebuie sa caut pe pagina indicata? Nu exista un nr. 1, nr 6, exista ani si materii.. penal, civil si contencios. Unde sa caut ? Da am dresa de mail… neacsum2005@gmail.com

  21. Pingback: Cenzurare ”colegială” | In Cuiul Catarii

  22. Alexcta

    Trimis mail.

  23. Iulian

    Neacșu,
    Asta a dorit să transmită Alex….la Nr crt. 1 și 6 sunt in derulare doua cauze de interes…

    httpwww.scj.ro/CMS/0/PublicMedia/GetIncludedFile?id=20282

  24. @Iulian, le-am vazut dar… nu prea sunt pe speta…chiar daca sunt tot pe recalculari.. 1. nu e vorba de cele doua aspecte cu salariul compensatoriu si majorarea de 5% si a doua, evorba de magistrati, iar la magistrati… nromal sa le dea castig de cauza magistratii… chestia cu corbii..