Vine ordonanța cu trenul din Franța

Categoria Despre Armata

Ministerul Apărării Naționale a dat ieri un comunicat, după cum urmează:
” Nr. 236 18.11.2019

Întrevederea ministrului apărării naționale cu reprezentanții mediului asociativ

Ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, a avut, luni, 18 noiembrie, o întrevedere cu Forumul structurilor asociative ale cadrelor militare în rezervă și retragere din Sistemul Național de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională. Subiectul principal al discuțiilor a fost situația pensiilor militare.

Ministrul Ciucă a subliniat că „este foarte important să analizăm și să venim cu propuneri privind soluțiile legislative prin care să fie eliminate inechitățile în cadrul pensiilor militare de stat, așa cum a precizat și prim-ministrul României, Ludovic Orban, în cadrul întâlnirii de lucru de săptămâna trecută de la Ministerul Apărării Naționale”.

Acest demers nu afectează în niciun fel indexarea pensiilor prevăzută pentru anul viitor.

Toate pensiile militare de stat vor fi indexate cu 4,6 %, începând cu 1 ianuarie 2020, așa cum sunt prevederile legale, sumele aferente acestei indexări fiind prevăzute în proiectul de buget al MApN pentru anul 2020.

Reprezentanții structurilor asociative au reiterat propunerile făcute anterior care să vină în sprijinul rezolvării acestei probleme.

Discuțiile vor continua marți, 19 noiembrie, între specialiștii MApN și cei ai structurilor mediului asociativ, într-un grup de lucru, al cărui obiectiv este elaborarea unui proiect de Ordonanță de Urgență care să elimine inechitățile în procesul de calcul al pensiilor militare de stat.

Biroul presă”

Laconic comunicat, și aș putea spune chiar propagandistic, cu toată eleganța. Nu pun la îndoială bunele intenții ale ministrului apărării naționale. Nu pun la îndoială că chiar dorește să repare nedreptățile la care au fost supuși pensionarii militari. Poate chiar și primul ministru este de acord cu asta, dar personal sunt convins că nu de dragul militarilor, ci din cu totul alte motive pe care nu le mai menționez.

Și acum câteva comentarii personale pe marginea…  reparațiilor.

  1. Știu că toată lumea exultă, cu atât mai mult cu cât după graba cu care se lucrează, se pare că ordonanța de urgență va vedea lumina zilei până în turul 2. Ori pe mine acesta e primul lucru care mă îngrijorează. Asta  îmi arată că acțiunea nu este destinată cu adevărat reparării nedreptăților ci obținerii de voturi.în sprijinul acestei ipoteze stă și declarația ministrului de Interne care l-a anunțat pe domnul  Coarnă că va respecta legile. Bă ești prost? Păi trebuia să anunțe asta, ca și cum ar fi un gest nemaipomenit? Aloooooooooo, domnul ministru Vela, dacă nu știați, sunteți obligat nu doar să o aplicați dar chiar să obligați și pe alții să o respecte. Cred că asta este gafa secolului, căci spusă așa se înțelege că a făcut o favoare domnului Coarnă, favoare care însă nu va fi respectată decât până la alegeri. Tare mi-e teamă că aceste declarații sunt pură propagandă.  Revenind la  ordonanță, dacă s-ar fi dorit cu adevărat repararea inechităților despre care vorbea fără să știe ce domnul Sică Mandolină, s-ar fi făcut o analiză solidă, cu reprezentanții tuturor structurilor implicate, inclusiv MAI, STS, SRI etc și s-ar fi întocmit un proiect de lege solid, care să stea în picioare oricum l-ai privi, nu o nouă ordonanță de urgență care să fie atacată pentru că legal NU POATE MODIFICA O LEGE ORGANICĂ. Deci înlocuim o ilegalitate cu altă ilegalitate. Eu știu că mulți nu mai au răbdare, unii poate nici zile să prindă o astfel de lege, dar dacă vrem să respectăm legea și principiile în numele cărora ne strigăm oful, atunci trebuie să le respectăm, nu să le încălcăm când ne convine. Acționând așa, nu suntem cu nimic mai buni decât cei care și-au bătut joc de noi și când –data viitoare, căci va fi o dată viitoare- ni se vor tăia iarăși printr-o altă OUG, alte drepturi și  vom face scandal că nu e legal, ni se va scoate și pe ochi si pe fund această ordonanță.
  2. La discuții cu echipa ministrului au participat numai reprezentanții a 3-4 asociații, e adevărat, liderii cei mai activi ai Forumului, dar cred că puteau fi invitați și cei ai altor organizații care de-a lungul timpului au activat și s-au luptat pentru drepturile militarilor. Chiar dacă personal nu agreez pe unii dintre ei, asta e treaba mea personală, trebuie să admit însă că trebuiau invitați la discuții, și ceilalți, LADPM, poate chiar și SCMD, chiar dacă funcționează -și o spun cu toată responsabilitatea- în afara legii dialogului social, pentru că problemele discutate se răsfrâng asupra tuturor rezerviștilor, nu numai ai celor pe care îi reprezintă cele 3-4 asociații prezente. Din păcate nu învățăm nimic și fiecare când îi vine apa la moară procedează la fel, face totul singur.
  3. Nu s-a spus și nici asociațiile nu au menționat însă, pe baza cărui proiect s-a discutat și ce a stat la baza discuțiilor. De ce? Iară secretizăm ? Măcar să se fi spus că s-a luat în discuție sau discuțiile au avut ca bază de pornire proiectul înaintat Consiliului Consultativ de către Forum și asupra căruia au convenit toate asociațiile prezente pe data de 21.08 2019. Eu așa înțeleg din propoziția care ne informează că ” ”reprezentanții structurilor asociative au reiterat propunerile făcute anterior care să vină în sprijinul rezolvării acestei probleme.” Că acea variantă de proiect va suferi unele modificări făcute de CPS și DGFC nu am nici o îndoială. Este imposibil ca aceștia să nu își bage deștu și să nu iasă ceva cu miros turcesc, dar dacă își bagă deștu le recomand să își bage și nasul. Este lesne de înțeles că reprezentanții Forumului și-au reiterat cererile din propriul proiect, că doar nu era să îl susțină pe al altora. Deci mergând pe această logică, cei care vor să știe ce e de presupus că va cuprinde noua OUG, să caute acel proiect.
  4. Nu s-a mai spus și că în cadrul discuțiilor, atingându-se subiectul indexării din 2016, șefa casei de pensii a susținut că modul de calcul al CPS a MApN este legal, pentru că instanța le-a dat dreptate în repetate rânduri. Ceea ce nu a spus doamna este faptul că instanțele au urmat, ca și domniile lor din DGFC, ordinele politice, așa cum rezultă și dintr-o dispozițiune a domnului Toader, dispozițiune publicată de presă, dar mai ales, că dacă modul de calcul al  MApN este legal înseamnă că al MAI este ILEGAL și cineva va trebui să scoată bani din buzunar însă mă îndoiesc. Poate e cazul să dea cineva în judecată CPS a MAI pentru faptul că a făcut actualizarea  ilegal și să vedem cum se apără MAI. A mai spus doamna colonel Andrițoiu că oricum, CPS nu a cunoscut nimic de discuțiile privind indexarea din 2016, lucru infirmat de faptul că la discuții au participat și reprezentanți ai CPS a MApN și chiar domnia sa se lăuda pe la Constanța parcă, că a analizat aspectele legate de indexarea pe 2016.  Deci domnule ministru, se pare că doamna Andrițoiu vă dezinformează în mod deliberat, premeditat și repetat. E cazul să mai ascultați și alte păreri. Oltenia i-a dat și pe Mihai Viteazu, și pe Titulescu, și pe neica Tudor, dar și pe Iancu Jianu, care a fost și haiduc și zapciu. Poate e cazul să verificați cine e haiduc și cine e zapciu prin minister.
  5. Dacă vorbim de proiectul înaintat de Forum pe data de 21.08 și agreat și de   LADPM și Consiliul Consultativ, atunci, chiar dacă voi supăra unii prieteni trebuie să menționez că personal nu sunt de acord cu două puncte, și anume: – Prevederea de la punctul 7, referitoare la acordarea unul procent de 7,5% pentru specialitatea de clasa  tuturor pensionarilor, indiferent dacă au beneficiat sau nu de acest drept în activitate. Ca ce chestie? Și atunci care mai e diferența între cei care au fost și cei care nu specialiști de clasă ? Păi atunci să le dăm la toți sporul pentru primă de comandă sau salariu de merit, indiferent dacă le-a avut sau nu. Hai să nu ne întindem mai mult decât ne e pătura. Să ia fiecare după merite, nu după… pile. –La art 59, eu aș formula astfel: (1) Cuantumul pensiilor militare de stat se indexează anual cu 100% din rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat ( ca la orice român).  

  (2) Indicatorii prevăzuți la alin. (1) sunt cei definitivi comunicați de Institutul Național de Statistică  în anul curent pentru anul calendaristic anterior.  

Nu în luna ianuarie, nu în urmă cu doi ani. Ce, e greu să se acorde din luna februarie, sau martie după ce INS își stabilește procentul? Nu e nici o grabă. Când se anunță atunci începe să se dea și se dă retroactiv, ca să nu ne trezim că ”se pierde socoteala” și nu mai știm când  sau ce indexare primim. Bunăoară, în 2020 vom primi indexarea pe care trebuia să o primim în  anul 2019, conform inflației din 2018. Păi de ce ?  Astea sunt inginerii financiare menite să bramburească omul. Când se va renunța la această indexare, omul se va trezi că pierde indexarea ”din momentul apariției legii” și pe anul pe care legea nu era in vigoare, deci pierde un an de indexare.

6. Vorbind de nedreptăți, discriminări și aberații, poate îi explică șefa CPS domnului ministru, de ce unor pensionari li se pune procentul cuvenit Ordinului ”În Serviciul Patriei” (fostul Merit Militar, sau răbdarea măgarului) în  baza de calcul a pensiei,  iar altora nu. Asta este EGALITATE? Da, dar nu pentru căței.

7. Tot o nedreptate este că unii au primit la ieșirea la pensie salarii compensatorii, alții nu. Ba mai mult, atunci când militarii nu au primit, au primit civilii. Oare de ce? Să vă spun eu domnule ministru? Pentru că in DGFC și CPS au fost oameni pe care nu i-au interesat drepturile reale ale foștilor lor colegi, s-au gândit doar  să le fie lor cald și au luat poziția ghiocelului ca să nu îi supere pe secretarii de stat. Unii au venit chiar cu propuneri și soluții, inițiative proprii, ca să se ”afirme”. Pe unii îi știți. Ce faceți, îi mai păstrați ?

8.Vorbind tot de nedreptăți și discriminări, eu aș sugera să se găsească (dacă se dorește cu adevărat apropierea, nu egalizarea pensiilor celor ieșiți la pensie de pe funcții, condiții, vechime, grade egale) o modalitate de a înlătura una din problemele care duc la această anomalie și anume sporurile. Una din soluții ar fi renunțarea la ele, dar asta nu înainte de a ridica profesia de militar acolo unde îi e locul pe scara profesiilor, deci o altă salarizare, CARE SĂ NU MAI FACĂ DIN ȘEFUL SMAp BALERIN.O altă variantă ar fi includerea pentru fiecare pensionar în pensie a tuturor sporurilor de care a beneficiat pe vremea când era activ și care acum nu mai există. Marea greșeală este că fiecare nouă lege a pensiilor a trecut ca sporuri, sporurile care erau valabile când a fost emisă, văduvindu-i pe cei ieșiți înainte de sporurile pe care le primeau ei ca activi. Așa trebuie privită problema iar pentru rezolvare nu ajunge o săptămână de discuții, nu doar cu cei care convin sau dezinformează, și NU FĂRĂ A SUPUNE PROIECTUL DEZBATERII PUBLICE. Asta dacă se dorește să se facă ceva solid, corect și cât de cât democratic. Așa cum se procedează acum,  pe repede înainte, seamănă a propagandă electorală, chiar dacă se va aplica.   Știu că tot vor fi nemulțumiți orice variantă s-ar adopta, dar un croitor măsoară de trei ori și taie odată, iar dacă faci un costum fă-l complet, nu doar pantalonii sau fără un crac, că așa s-a făcut și cu ținutele militarilor și după o lună de Afganistan arătau ca blugii prespălați  sau ăștia ”moderni” cu găuri în ei. Ce se face acuma este .. un costum din bucăți. Vine omul pentru un costum întreg iar croitorul ii spune: ”nu-i bai îți fac acuma pantalonul, doar cu un crac și când am timp, vii și își fac și celălalt crac, să nu pleci cu mâna goală acuma și să nu te bată nevasta că ai venit degeaba.” Nu e prost croitorul, e prost cel care pleacă îmbrăcat așa. Păi e facem de câte ori modificăm legea? Sau nu facem o lege pentru rezolvarea nedreptăților ci doar un limbric de lege pentru adormirea conștiinței militarilor, să nu zică că nu au fost băgați în seamă.

Să nu creadă însă ca la toți vor veni la fel de frumos, ca în cazul de mai jos, pantalonii cu un crac ….

9. Revin la indexarea din 2016 pentru a spune că chiar dacă aceasta nu are ce căuta într-o lege de modificare a L- 223, fiind vorba de fapt de o aplicare abuzivă, ILEGALĂ  și discriminatorie a Ordinului pentru aprobarea procedurilor de recalculare și actualizare a pensiilor militare  de stat,ilegalitatea se poate îndrepta după o consultare a reprezentanților CPS a MAI și clarificarea părții care greșește, printr-un ordin al Ministrului, căci greșeala este o ”greșeală” tendențioasă de interpretare a unui Ordin al Ministrului din partea   celor de la MApN. Cine se face vinovat de această interpretare originală nu ar trebui să fie problema Ministrului și nici nu trebuie să îi fie frică să afle. Acuma nu mai poate spune că nu are posibilitatea sau prerogative. Irina Loghin spunea”Dacă numitul Rasdaq a furat, Rasdaq să fie arestat” . Avea dreptate. Eu anunț oficial că voi merge cu această problemă până la CEDO și voi cere să plătească cei care au greșit, de la contabil la cel mai înalt șef care și-a pus semnătura pe această discriminare. Asta dacă nu cumva MAI va recunoaște că a greșit, dar mă îndoiesc.

Deci Domnule ministru, dumneavoastră ce credeți, AU GREȘIT CEI DE LA MAI în aplicarea aceluiași ordin, privind aceeași lege, riscând să fie descoperiți de Curtea de Conturi pentru acordarea ilegală de venituri, sau cei de la MApN care după cum vedeți și încercați să reparați acum, a făcut numai greșeli  sub comandă politică ? Dacă tot ați trecut la curățenie, curățați și în ograda dvs, nu numai în cea politică, altfel se va crea impresia că acționați tot politic.

Cam asta am de spus, deocamdată despre proiectul de ordonanță. Aștept înjurăturile de rigoare.

Dar dacă s-a decis să se dea ordonanță de urgență, atunci să se dea până la turul doi, altfel, e iarăși țeapă. No money, no honey!

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

33 Raspunsuri la Vine ordonanța cu trenul din Franța

  1. Ifrim

    Daca am putut suporta OUG 57,59 cu crestere negativa putem suporta si una de rectificare pozitiva.Ce propuneti d-stra cu proiect de lege dureaza mult iar multi n-o mai prindem.Daca se aproba partea cu inflatia nu mai pupam actualizarea cu soldele activilor nu putem avea pretentii la ambele.Mai bine ca nu a fost si SCMD deoarece au discurs belicos,ii faceau pe partenerii de dialog urati si proști si ca-i dau in judecata si gata pleca toata lumea acasa.Dupa obtinerea titlului de specialist de clasa prin examen, anual pentru confirmare alte examene a cate 2h teoretic 2h practic in poligon,daca se aproba la toti eu o vreau mai mare ca stres suplimentar.Asa ca Rasdaqul sa puna mana sa aprobe pozitiv!

  2. Stefan

    „La art 59, eu aș formula astfel: (1) Cuantumul pensiilor militare de stat se indexează anual cu 100% din rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat ( ca la orice român). ”
    Nu mai amestecati inflatia în pensia militara va rog. Actualizarea trebuie să se faca doar cand creste solda activilor, Așa e corect.

  3. bazil

    O masura foarte buna care demoonstreaza ca noul min al ap cunoaste problemele pensiilor militare si doreste sa le rezolve cat mai repede. Nu se pot rezolva toate inechitatile intr-o singura etapa la cate modificari a suferit L223/2015 in ultimii 4 ani insa inceputul e foarte bun. N a avut parghiile necesare ca Sef S M Ap , actioneaza acum. Sa-i dam crezare si sprijin deplin !

  4. Pedro

    Daca tot e graba mare si doresc sa repare ceva pana la alegeri pot emite Oug pentru modificarea legii cu scoaterea sporului pentru pensia suplimentara in afara bazei de calcul iar prin Ordin de ministru sau HG rezolvarea inechitatii cu maj.de 5% din 2016. In continuare asa cum a afirmat dl.Marin rezolvarea inechitatilor din lege cu modificarile ulterioare sa se faca printr-o analiza serioasa a partenerilor de discutii ,rezultatul sa fie supus dezbaterilor publice si apoi propunere de modificare a legii prin parlament sau Oug,daca e posibil!!!

  5. neacsu marin

    @sTEFAN,
    MTALE INCA NU STII CE INSEAMNA ACTUALIZARE SI CE INSEAMNA INDEXARE.Sunt doua operatiuni diferite.

  6. neacsu marin

    @Ifrim, eram sigura ca asa vor reactiona mai mulr decat majoritatea: ” sa ne dea, sa ne dea acuma, cat mai repede, nu conteaza cat, nu conteaza cum, nu conteaza de ce, sa ne dea, sa apucam si noi~” Parca va vad la coada latigai la nu stiu ce promotie pe la Lidl . Astia suntem asa pretentii avem, asa primim. Ce principii, ce dreptate, ce lege, lasa, sa fie ceva acolo, merge si co un crac la pantalon.

  7. iosif

    Dle Neacsu,

    Va propun sa-l creditam pe dl. ministru Ciuca cu prezumtia de buna credinta.
    Sa fim realisti: timpul ne preseaza pe toti.

    Sa fim pragmatici:
    1.Indexarea de 4.6% pe 2020 acordata conform legii
    2.Indexarea de 5% din 2016 recuperata prin ordin de ministru
    3.Pensia suplimentara recuperata
    4.Stagiul civil adaugat dupa trecerea in rezerva eliberat din captivitatea pensiei militare.
    5.Rezolvarea problemei colegilor detasati in industrie.
    6.Repunerea pe rol a conceptului de actualizare, in orice forma.

    Cati dintre noi mai au timp pentru proceduri parlamentare incerte de cel putin 1 an?
    Nu ne impiedica nimic sa continuam procesul de reglementare dupa un OUG rapid care ar da baza legala dezideratelor legitimwe de mai sus.

    Cu stima,

  8. Stancu Marian

    Ce inechitati mai pot rezolva, specialiștii MApN nu pot reseta toate greselile facute pana acum, poate o parte din ele iar neajunsuri vor fi si in continuare!

  9. geofreeland

    Frumos și înălțător! Tutuși io nu cred decât în indexare. Atât. Că e lege. Restul la calende, principii, rezolvare discrepanțe, munca după pensionare, pensia suplimentară etc. Scuza finală va fi de genul : impact bugetar prea mare, neprevederea în bugetul pe 2020, ” nu sunt bani!”, „moștenirea găurii din buget”, achizițiile militare care așteaptă, finanțarea bazelor americane din țară, salarizarea personalului și câte și mai câte. Era să zic Cîțu. Tot ce se întâmplă sigur are iz electoral, fetid, ca de canal. Domn’ Ciucă joacă și el cum e pus. Ce, are el bani? El e coordonator principal de bani care i se dau. Dar i se vor da pentru amărâții pensionari militari? Nu cred, e alte priorități! Am toooot auzit noi d-astea în cinci ani de mandat săsesc.

  10. neacsu marin

    @Iosif,
    1.La investire guvernul Orban a spus ca nu va mai guverna prin ordonante. Acuma incepe cu o ordonanta. Nu discut motivul sau continutul doar faptul ca prima promisiune e incalcata.
    2. Daca tot o da, atunci sa o egalizeze. Sa o supuna in regim de urgenta in senat, ca si pecelelalte, og 57, 59, 114 de la care sa amendeze punctele ce privesc armata.
    3. Nu am contestat bunele intentii ale ministrului, din contra, am fost primul care i-a acordat credit, dar sa aiba grija,sub pretextul realizarii dorintelor lui, ~specialistii~ cunoscuti ai ministerului, cei care ne-aubelit pana acuma, pot adauga expresii si amendamente care vor face mai mult rau. Serpii nu dorm, pandesc.

  11. neacsu marin

    @Geofreeland,
    si totusi avem un avantaj: BUGETUL PE 20120 INCA NU A FOST STABILIT. Chiar daca Ciuca a spus ca a sunt bani in buget, bugetul nu a fost votat, ei doarau creionat ce au nevoie, deci daca e nevoie de mai mult pot inca cere. Mie insa imi e teama ca domnul Jianu, acolo unde este dusmanul nostru nr 1, cand i se va face o simulare, va umfla efectele, pentru ca mdomnul Citu sa poata spune> Ne pare rau, nu avem fonduri, mai asteptati. Cat e Jianu acolo, orice magarie e posibila. Ciuca nu are cum sa stie daca si cum il drib;leaza specialistii, daca nu are un consilier pe linie de finante destept si bine intentionat.

  12. geofreeland

    Din nou spun că va fi o iarnă „grea”. Euro crește și va crește. Prețurile cres și vor crește. Serviciile cresc, apă, gaze, curent și să nu vorbesc de alimente. Degeaba iese Itzicărescu să ne liniștească, în fond se prefigurează o mini-criză, altoită de UE pe tema deficitului. Sigur vor crește și numărul de găuri din buzunar. Credeți că glumesc? Guvernul ăsta politic, de complezență, nu are soluții macro pentru simplul motiv că nu are timp și deja e în campanie pentru parlamentare. Diminuarea a ce a „dat” pesedeul și critica din parlament a guvernării parașutate va scoate lumea în stradă. Nu putem fi optimiști că nu avem niciun motiv. Barem unul să aud, că de vorbe am asurzit. Mai ales celebra afirmație prezidențială ” Nu am avut concediu în ultimii doi ani, am stat să apăr țara de pesediști!” Nu știu la ce firmă de pază era angajat dumnealui. Cred că merită să i se dea niște firfirici pentru concediile neefectuate. Câtă mârlănie publică!

  13. Stefan

    @neacsu marin
    19 noiembrie 2019 – 9:35
    Stiu ce inseamna ambele dar cum soldele nu se indexeaza cu rata inflatiei…

  14. geofreeland

    Sunt convins că Ciucă vrea. Îl credităm de bune intenții. Dea Domnul să și primească banii ceruți. Nu văd ce scuză va avea, ca ministru, în caz de refuz al alocării banilor pentru reașezarea pensiilor militare. Bineînțeles va fi în corul madrigal al guvernului cântând aria „nu sunt bani!” de Verde, pardon, Verdi.

  15. bazil

    Sa lasam teoriile de gen gica contra sau previziunile gen omida samd. Nu e nici un iz electoral acum, poate in perspectiva da. Adunati voturile de la PNL, USR, PMP =58,56%. Adunati si 3 procente de la diapora si se fac peste 60%. Sondajele serioase cam acest scor prevad. O OUG care sa rezolve macar cateva dintre inechitatile din prezent cand unii au 3000-4000 iar altii de la 10.000 in sus SE IMPUNE CU CELERITATE si merita DEFERENTA beneficiarilor !

  16. geofreeland

    Asta e soluția! Uraaaa! Haiducia! Luăm de la bogați și dăm la săraci! zise un socotitor celebru. Păi, mă, nene, Iancu Jianu, zapciu și haiduc, cu casă memorială în Caracal, băiat școlit nu un nea Caisă, nici el nu a inventat principiul. Nici comuniștii n-au inventat când au luat pământul de la gospodarii bogați și l-au băgat în CAP-ul unde te dădeai mare socotitor. Sigur e o deformație arăbească, cifrele sunt arabe. Noi nu prea știm araba asta din condei dar mă mir că, mai nou, ai auzit de semnul ăsta %. Pe vremea creionului chimic nu exista.

  17. neacsu marin

    @Stefan,
    Soldele cresc atunci cand cresc si preturile.Asa ar trebui. Si ,culmea, tocmai asta duce la inflatie.

  18. Gigi

    Excelent articolul domnului Neacsu. Apropo, pe dvs de ce nu va invita la asemenea intalniri/dezbateri ? In legatura cu sporul de specialist de clasa la care faceti dvs referire. In principiu asa stau lucrurile, insa el a fost introdus recent si este acordat functie de anii de vechime pe functie/in specialitate, nu este vorba de faptul ca doar unii sunt specialisti si altii nu.De asemenea, subscriu la cele inserate de iosif pe 19 noiembrie 2019 – 9:36. Si mai este un principiu care trebuie respectat : Nicio pensie sa nu fie mai mare decat solda/salariu activ al celui aflat pe functia luata in calculul pensiei.
    Marea problema sunt sporurile. Acestea ar trebui introduse in salariu de functie aferent postului. Adica, doar vechimea si OMM sa fie cele care fac diferenta.In sistemul privat nu exista decat salariu de functie, vechimea nici nu exista. De fapt, aceasta este marea problema a sistemului bugetar.

  19. neacsu marin

    @Bazil,
    Daca aveti impresia ca parlamentarii vor vota toti asa cum declara liderii lor, va inselati. Nu uitati ca numaratoarea teoretica e una, dar practica ne omoara. La motiune a fost necesar sa ii aduca si pe cei din spitale, in carucior, ca sa iasa votul . ATUNCI AU AVUT INTERES. Acuma nu mai exoista acel interes, multi vor absenta, multi vor vota aiurea, multi ne urasc. Nu fiti visator.

  20. bazil

    D-le Neacsu, aveti dreptate cu votul parlamentarilor. E vorba insa acum de toata masa votantilor( cei ce merg la vot desigur). Ca vor vota multi aiurea e adevarat . Dar pentru ce ne intereseaza pe noi – rezolvarea macar partiala a haosului care domina domeniul pensiilor militare -inceputul e bun. Ce coeficient de incredere mai poate fi acordat celor ce au fost de 4 ani la butoane si au marit an de an haosul si abrambureala pensiilor militare? Ca mai e cate un nea caisa sau nea piersica ori nea „crastavete ” care sa puna bete in roate eforturilor unora de remediere a deficientelor -nu prea conteaza. Faptul ca avem in fruntea Armatei acum pe cineva de cariera care cunoaste situatia si are si sprijin politic real (Primul Ministru agreaza masurile propuse de min ap n )este definitoriu.

  21. Nicolae

    Domnilor,văd că se face în continuare confuzie între indexare și actualuzare.
    Indexarea din 2020,se va face cu rata unflației din anul 2018,minus cresterea de 50% a SMBE,că așa a vrut LOV si gașca,este prevăzut în lege art 59.
    Dacă bugetul este aprobat până la 31/12/2019,nu mai este bevoie să fie prevăzută aceasta indexare cu rata inflației în OUG-ul care se emite la sfârsit de an.Dacă bugetul nu se aprobă până la finele anului,numai atunci trebuie prevăzut expres în acel OUG.

    În ce privește Actualizarea,inghețată de OuG 59,dar dacă presupunem că s-ar reveni,în anul când beneficiem și de Ind.și de actualizare,se alpică doar una dun ele,cea mai avsntajoasă.
    Cum actualizare se presupune că vom beneficia din 2023 toamna,rămâbe valabulă ind.cu rata inflației de pe doi anu în urmă,că așa-i în tenis!

  22. neacsu marin

    @Bazil,
    Va eamintesc ce a spus Lapusneanu: Nea Caisa, Nea castravete, nea cutarica, e … multi. In ceea ce priveste sprijinul lui Orban, nu contati pe el. Sprijinulvine din alta parte, pana Duminica. De duminica incolo, -cred eu- Dumnezeu cu mila, nu il mai intereseaza nimic, Ciuca va ramane singur.

  23. Pompiliu

    A apărut un proiect de OUG. Nu știu dacă e real.

    GUVERNUL ROMANIEI

    ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ

    privind modificarea si completarea Legii nr.223/2015 privind pensiile militare de stat

    EMITENT GUVERNUL

    Luând in considerare faptul ca în acordarea pensiilor militare de stat s-a ajuns la încălcarea flagranta a principiilor de baza, general aplicabile în domeniul pensiilor, principii stipulate clar chiar în Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, printre care:

    a) principiul unicității, potrivit căruia statul organizează și garantează sistemul de pensii militare de stat bazat pe aceleași norme de drept, pentru toți participanții la acesta;

    b) principiul egalității, prin care se asigură tuturor participanților la sistemul de pensii militare de stat un tratament nediscriminatoriu între persoane aflate în aceeași situație juridică, în ceea ce privește drepturile și obligațiile prevăzute de lege;

    e) principiul autonomiei, bazat pe organizarea, conducerea și administrarea, de sine stătătoare, a sistemului pensiilor militare de stat de către instituțiile din domeniul apărării naționale, ordinii publice și securității naționale;

    f) principiul recunoștinței față de loialitatea, sacrificiile și privațiunile suferite de militari, polițiști și funcționari publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare și familiile acestora pe timpul carierei.

    apreciind ca se impune cu necesitate corelarea exacta intre principiile din sistemul pensiilor militare de stat si continutul reglementarilor din textul legii,

    luand in considerere ca punerea de acord a continutului legislatiei privind pensiile militare de stat cu legislatia la zi in domeniul salarizarii militarilor prin raportarea modului de calcul a pensiilor rezervistilor militari la prevederile si in spiritul Legii nr.153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, este necesara,

    fiind imperios necesară revenirea în România la normalitatea privind pensiile militare de stat din perioada premergătoare şi din anii imediat următori aderării României la NATO, normalitate rezultata din aplicarea directivelor şi recomandărilor Alianței şi din elaborarea şi aplicarea în acord cu acestea a unei legislații naţionale pe domeniu corecte, echitabile, nediscriminatorii,

    cunoscand ca de la adoptarea si publicarea Legii nr.223 din 24 iulie 2015 în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 556 din 27 iulie 2015 si pana in prezent continutul acesteia a fost modificat prin trei ordonante de urgenta avand drept rezultat afectarea grava a sistemului pensiilor militare de stat , generand astfel discriminarea fatisa a pensionarilor militari in comparatie cu alte categorii de pensionari, ba mai mult a creat grave discriminari chiar in randul pensionarilor militari, restrangand nejustificat exercitiul unui drept sau al unei libertati fara a tine cont de caracterul exceptional si temporar al acesteia,

    stiind ca Tratatul Uniunii Europene statueaza ca intre scopul vizat si actul adoptat trebuie sa existe o justa proportie; incalcarea acestei prevederi reiese din faptul ca in urma recalcularii pensiilor militare de stat in baza Legii nr.223/2015 amputata prin prevederile art.40 din OUG nr.57/2015, art.VII din OUG nr.59/2019 si art.84 din OUG nr.114/2018 cuantumul pensiilor recalculate sunt in medie cu 30% mai mici decat cuantumul aflat in plata pentru 68% din beneficiarii arodati asei Sectoriale de Pensii a Ministerului Apararii Nationale

    constatand ca de efectele acestor limitari sunt afectati,in mod deosebit, militarii disponibilizati ca urmare a restructurarii armatei in vederea aderarii Romaniei la N.A.T.O. ,

    tinand seama ca dreptul la pensie se constituie intr-o creanta a statului fata de pensionarul militar. Potrivit jurisprudentei C.E.D.O. dreptul la creanta este ocrotit in aceeasi masura ca si dreptul de proprietate,

    avand in vedere ca pensia militara are in aproape toate armatele de NATO specificul ca nu sunt contributive ci sunt bugetate din fondurile structurilor de forta din care provin beneficiarii sistemului de pensii militare de stat,

    constatand ca adoptarea actelor normative menţionate au fost justificate de Guvern ca avand un caracter exceptional care insa nu este motivat corespunzator in continutul ordonantelor de urgenta adoptate, contravenind astfel art.115 din Constitutia Romaniei,

    aceste modificari ale Legii nr.223/2015 privind pensiile militare de stat prin ordonantele incriminate , generand grave anomalii in respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale cu efecte negative asupra rezervei Armatei Romamiei au suscitat un real interes în rândul militarilor generand chiar actiuni de protest,

    modificarile aduse legii contravin jurisprudentei Curtii Constitutionale care prin Decizia nr.20 din 2 februarie 2000 , publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 72 din 18 februarie 2000MONITORUL OFICIAL nr. 72 din 18 februarie 2000 statua :

    „dreptul la pensie de serviciu îl au toate forţele de apărare a ordinii publice – armata, poliţia şi serviciile speciale”. În acest sens, se arata ca justificarea acordării şi menţinerii pensiei de serviciu, în cazul magistraţilor, rezida în statutul special al acestora, care le interzice exercitarea unor activităţi producătoare de venituri, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul superior, precum şi în gradul ridicat de risc pe care îl presupune exercitarea funcţiei de magistrat, caracteristica de altfel comuna, astfel cum se arata în sesizare, pentru întregul personal al forţelor de apărare a ordinii publice, a ordinii de drept.

    Constatând ca aceste elemente care diferentiaza regimul de pensionare al militarilor şi al magistraţilor de regimul general al pensiilor asigura un tratament juridic specific celor două categorii de asiguraţi, Curtea Constituţională retine ca instituirea pensiei de serviciu pentru cadrele militare şi pentru magistraţi nu reprezintă un privilegiu, ci este justificată în mod obiectiv, ea constituind o compensaţie parţială a inconvenientelor ce rezultă din rigoarea statutelor speciale cărora trebuie să li se supună militarii şi magistraţii.

    Un alt element comun care justifica în mod obiectiv şi rezonabil un tratament juridic asemănător al magistraţilor şi al cadrelor militare, inclusiv în ceea ce priveşte regimul de pensionare, îl reprezintă riscul pe care îl implica exercitarea profesiilor respective, ambele având un rol esenţial în apărarea drepturilor omului, a ordinii publice, a valorilor statului de drept. În considerarea riscurilor la care se expun în exercitarea atribuţiilor lor militarii şi magistraţii, Parlamentul a stabilit pentru militari dreptul de a purta uniforma şi dreptul de a folosi, în condiţiile legii, arme, iar, în mod corespunzător, în cazul magistraţilor, art. 91 alin. 3 din Legea nr. 92/1992, republicată, prevede dreptul acestora şi al familiilor lor de a fi protejati în situaţiile în care viaţa, integritatea corporală sau avutul acestora este supus unor ameninţări”.

    Avand in vedere ca efectele ordonantelor isi fac negativ efectul asupra vietii pensionarilor militari, ca o masura legislativa in Parlament se lasa inca asteptatata apreciem că doar o abrogare expresă şi de urgenţă a textelor, în special cele , intens criticate, este de natură a readuce starea de echilibru în societatea românească şi de a permite reinstalarea unui dialog constant şi constructiv,considerând că toate acestea constituie o situaţie extraordinară a cărei reglementare nu mai poate fi amânată, în sensul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicată, din cauza efectelor negative ce ar putea fi generate de o interpretare neunitară a legii, considerăm că o eventuală legiferare pe altă cale decât delegarea legislativă, chiar în procedură de urgenţă, nu ar fi de natură să înlăture de îndată aceste consecinţă negative.

    Avand in vedere prevederile Programului de guvernare pentru anul 2020 al carui obiectiv este ,,o pensie echitabila pentru toate categoriile de pensionari” si masura referitoare,, la apararea drepturilor istorice, legitime si morale ale militarilor romani in activitate, in rezerva si in retragere” , apare ca o necesitate obiectiva si de maxima urgenta aducerea Legii nr.223/2015, privind pensiile militare de stat, cu modificarile si completarile ulterioare, la nivelul unei reglementari care sa raspunda intocmai prevederilor constitutionale, reglementarilor istorice traditionale si a celor armatelor din tarile memnbre NATO, asigurarii si respectarii principiului echitatii si nediscriminarii pentru categoriile de pensionari, prevederi transpuse in plan legislativ prin Legea nr.217/2019 privind sistemul unitar de pensii si in curs de materializare pentru pensionarii apartinand sistemului public de pensii,

    În temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicată,Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă de urgenţă.

    Articolul I Legea nr.223/2015 privind pensiile militare de stat se modifica dupa cum urmeaza:

    Articolul 28 alin. (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

    Art. 28. – (1) Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este stabilita ca 80% din veniturile brute, impozabile, in 6 luni consecutive , din ultimii 5 ani de activitate in calitate de militar/politist/ functionar public cu statut special, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, la alegerea persoanelor prevazute la art.3 lit.a)-c)

    Dupa alin. (2) se introduce alin. (2^1) cu urmatorul cuprins:

    (2^1) De aceste prevederi beneficiaza si pensionarii militari aflati in plata la data intrarii in vigoare a prezentei legi , baza de recalculare folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este stabilita ca 80% din veniturile brute, impozabile din 6 luni consecutive din perioada cea mai favorabila din intreaga activiate actualizate conform veniturilor brute ale ale militarilor in activitate, la data intrarii in vigoare a prezentei legi

    Alin. (3), (4),(5),(6),(7),(8) si (9) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:

    (3) Actualizarea prevăzută la alin. (2) se face la deschiderea drepturilor de pensii ca urmare a majorării soldei de funcţie/salariului de funcţie şi soldei de grad/salariului gradului profesional, deţinute la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu.

    (4) Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat pentru personalul trimis în misiune permanentă în străinătate, precum şi pentru personalul suspendat ca urmare a exercitării unei funcţii de demnitate publică, care îndeplineşte, în această perioadă, condiţiile de trecere în rezervă/încetare a raporturilor de serviciu cu drept la pensie, este cea prevăzută la alin. (1) şi (2). (5) În situaţia în care baza de calcul stabilită potrivit alin. (3) este mai mică decât cea stabilită potrivit alin. (1), personalul aflat în misiune permanentă în străinătate poate opta pentru situaţia cea mai avantajoasă.

    (6) Pentru soţul/soţia, militar, poliţist sau funcţionar public cu statut special, aflat/aflată în concediu fără plată pentru a-şi urma soţia/soţul trimisă/trimis în misiune permanentă în străinătate, în ultimii 5 ani anteriori îndeplinirii vârstei standard de pensionare, se utilizează ca bază de calcul media tuturor veniturilor brute realizate în 6 luni consecutive, la alegere, din ultimii 5 ani de activitate anteriori plecării în misiune.

    (7) Pentru personalul militar, polițiștii şi funcţionarii publici cu statut special detaşaţi în afara instituţiilor publice de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, pensia militară de stat se stabileşte potrivit prevederilor art. 29. 13 (8) La stabilirea venitului brut nu se au în vedere dispoziţiile Legii nr. 118/2010 privind unele măsuri necesare în vederea restab

    (8) Pentru personalul militar, polițiștii şi funcţionarii publici cu statut special detaşaţi în afara instituţiilor publice de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, pensia militară de stat se stabileşte potrivit prevederilor art. 29.

    (9) La stabilirea venitului brut nu se au în vedere dispoziţiile Legii nr.118/2010 privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar, cu modificările şi completările ulterioare.

    Articolul 29 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

    Art. 29. – (1) Cuantumul pensiei de serviciu se determină în procente din baza de calcul, astfel:

    a) militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, cu vechime cumulată conform art. 3 lit. f) de cel puţin 25 de ani, beneficiază, la împlinirea vârstei prevăzute de lege, de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din baza de calcul prevăzută la art. 28;

    b) pentru fiecare an care depăşeşte vechimea prevăzută la lit. a), la cuantumul pensiei se adaugă câte 1% din baza de calcul prevăzută la art. 28, fără a se putea depăşi venitul brut utilizat la calculul pensiei la data deschiderii dreptului la pensie.

    (2) De pensie de serviciu beneficiază şi militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special cu o vechime cumulată de până la 25 ani, cuantumul pensiei fiind diminuat cu 1% din baza de calcul prevăzută la art. 28 pentru fiecare an care lipseşte din vechimea integrală

    (3) Pensia suplimentara nu intra in baza de calcul, ea platindu-se separat de pensia militara de stat , indiferent de cuantumul acesteia din urmă.

    La art 29, se introduce un alineat nou (4):

    (4) Pentru personalul militar detașat/mutat în afara instituțiilor publice de apărare:

    a) actualizarea elementelor salariale se efectuează prin raportarea cuantumurilor la salariile minime brute pe economie din perioadele înscrise în adeverințele emise de arhive și la cel de la nivelul lunii ianuarie 2016, indicator economic, bază a salarizării, prevăzut în contractele colective de muncă.

    b) Eventualele diferențe de plată, cuvenite personalului militar în cauză, începând cu 01.01.2016, ca urmare a procesului de recalculare a pensiilor potrivit art 109 aln (1) și art 110 aln (1) din Legea 223/2015, cu baza de calcul actualizată potrivit dispozițiilor pct „a”, și până la punerea în plată, se acordă termen de un an de zile de la data aprobării/promulgării acestei ordonanțe de urgență/legi.

    Articolul 59.se modifica si va avea urmatorul cuprins:

    Art.59 – (1) Cuantumul pensiilor militare de stat se indexează anual cu 100% din rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.

    (2) Indicatorii prevăzuţi la alin. (1) sunt cei definitivi, cunoscuţi în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică.

    Articolul 60 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

    Art. 60. – (1) Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează ori de câte ori se majorează solda de grad/salariul gradului profesional şi/sau solda de funcţie/salariul de funcţie al militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special, în procentele stabilite la art. 29, 30 şi 108 şi în funcţie de vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie, astfel:

    a) potrivit gradului militar/profesional avut la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu şi a mediei soldelor de funcţie/salariilor de funcţie îndeplinite în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, la cererea persoanelor ale căror drepturi de pensie au fost deschise înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi;

    b) în funcţie de gradul militar/profesional deţinut la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu şi media soldelor de funcţie/salariilor de funcţie deţinute în cele 6 luni alese conform prevederilor art. 28 pentru drepturile de pensie deschise în baza prezentei legi.

    (2) În situaţia în care, în termen de 6 luni de la data primei majorări, persoanele îndreptăţite nu depun cerere în acest sens, actualizarea se face, din oficiu, pe baza mediei soldelor de funcţie/salariilor de funcţie din ultimele 6 luni de activitate.

    (3) În anul în care pot fi aplicate atât prevederile art. 59, cât şi cele ale alin. (1) se aplică dispoziţiile cele mai favorabile.

    6. Articolul 30 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

    ART. 30 (1) Procentele corespunzătoare pentru activitatea desfăşurată în condiţii deosebite, speciale sau alte condiţii, respectiv în grupa I şi/sau a II-a de muncă, prevăzute la art. 29 alin. (1) lit. b) şi alin. (2), se acordă militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special care au lucrat efectiv cel puţin 20 de ani în condiţii deosebite sau 15 ani în condiţii speciale sau alte condiţii.

    (2) În situaţia în care persoanele prevăzute la alin. (1) au lucrat mai puţin de 20 de ani în condiţii deosebite, respectiv mai puţin de 15 ani în condiţii speciale sau alte condiţii, la procentul corespunzător activităţii desfăşurate în condiţii normale se acordă un spor proporţional cu timpul efectiv lucrat în condiţii deosebite, speciale sau alte condiţii, respectiv în grupa I şi/sau a II-a de muncă, fără a depăşi procentul prevăzut la art. 29 alin. (2)

    7. Articolul 31 alin.(1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

    Art. 31. – (1) Cota de contribuţie individuală la bugetul de stat este egală cu cota de contribuţie individuală de asigurări sociale. Baza lunară de calcul a contribuţiei individuale o reprezintă solda lunară brută/salariul lunar brut.

    (2) Începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, contribuţia individuală la bugetul de stat, suportată de personalul prevăzut la art.1, nu va diminua soldele/salariile nete realizate lunar.

    8. Articolul 33 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

    Art. 33. – Beneficiază de pensie de invaliditate, în condiţiile prevăzute la art. 32 lit. a) şi elevii şi studenţii instituţiilor de învăţământ din sistemul de apărare naţională, ordine publică şi securitate naţională care şi-au pierdut cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, ca urmare a accidentelor de muncă sau a bolilor profesionale, survenite în timpul şi din cauza activităţii în aceste instituţii.

    9. Articolul 39 alin.(1), (2) si (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

    ART. 39 (1) Cuantumul pensiei de invaliditate se stabileşte conform prevederilor art. 29 şi 30.

    (2) Vechimea utilizată pentru calculul pensiei de invaliditate se stabileşte potrivit prevederilor art. 25 şi 26.

    (3) La suma procentelor cuvenite pentru vechimea efectivă se adaugă, pentru fiecare an potenţial, până la realizarea vechimii de 25 de ani prevăzută la art. 16 alin. (1) lit. b), următoarele procente:

    a) 2 pentru invaliditate de gradul I;

    b) 1,5% pentru invaliditate de gradul II;

    c) 1% pentru invaliditate de gradul III.

    (4) Numărul anilor potenţiali nu poate fi mai mare decât vechimea pe care persoana ar fi putut să o realizeze de la data acordării pensiei de invaliditate până la împlinirea vârstei standard de pensionare.

    (5) Cuantumul pensiei de invaliditate stabilit în condiţiile alin. (1), pentru cazurile prevăzute la art. 38, va fi diminuat după cum urmează:

    a) cu 10% pentru gradul I de invaliditate;

    b) cu 15% pentru gradul II de invaliditate;

    c) cu 20% pentru gradul III de invaliditate.

    10. Articolul 40 se modifica si va avea urmatorul cuprins

    ART. 40 Pentru invaliditatea survenită ca urmare a unor acţiuni specifice, din cauza unor accidente, catastrofe sau alte asemenea evenimente intervenite în timpul şi din cauza serviciului sau a unor misiuni şi operaţii în afara teritoriului român, militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special beneficiază de o pensie egală cu solda funcţiei de bază/salariul funcţiei de bază avută la data respectivă, dacă aceasta este mai avantajoasă decât o altă categorie de pensie la care au dreptul.

    11. Articolul 55 alin.(1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

    ART. 55 (1) Urmaşii militarilor, poliţiştilor ori funcţionarilor publici cu statut special în activitate sau în rezervă, mobilizaţi ori concentraţi în unităţi militare, decedaţi ca urmare a unor acţiuni specifice, prin accidente, catastrofe sau alte asemenea evenimente intervenite în timpul şi din cauza serviciului ori a unor misiuni şi operaţii în afara teritoriului român, beneficiază de o pensie de urmaş egală cu solda funcţiei de bază/salariului funcţiei de bază avută/avut la data decesului.

    (2) În cazul în care nu există urmaşi, dacă cel decedat era singurul susţinător al părinţilor săi, aceştia vor beneficia de jumătate din pensia de urmaş stabilită potrivit prevederilor alin. (1).

    (3) Urmaşii militarilor, poliţiştilor ori funcţionarilor publici cu statut special în rezervă, aflaţi în situaţiile prevăzute la alin. (1), pot opta între pensia stabilită potrivit prezentei legi şi pensia proprie din sistemul public de pensii

    12. Articolul 59 alin.(1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

    Art. 59. – (1) Cuantumul pensiilor militare de stat se indexează anual cu 100% din rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.

    13. Articolul 59 alin.(2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

    Art.59 – (2) Indicatorii prevăzuţi la alin. (1) sunt cei definitivi, cunoscuţi în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică.

    14. Articolul 60 alin.(1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

    Art. 60. – (1) Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează ori de câte ori se majorează solda de grad/salariul gradului profesional şi/sau solda de funcţie/salariul de funcţie al militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special, în procentele stabilite la art. 29, 30 şi 108 şi în funcţie de vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie, astfel: a) potrivit gradului militar/profesional avut la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu şi a mediei soldelor de funcţie/salariilor de funcţie îndeplinite în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, la cererea persoanelor ale căror drepturi de pensie au fost deschise înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi; b) în funcţie de gradul militar/profesional deţinut la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu şi media soldelor de funcţie/salariilor de funcţie deţinute în cele 6 luni alese conform prevederilor art. 28 pentru drepturile de pensie deschise în baza prezentei legi.

    15. Articolul 60 alin.(2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

    Art.60 -(2) În situaţia în care, în termen de 6 luni de la data primei majorări, persoanele îndreptăţite nu depun cerere în acest sens, actualizarea se face, din oficiu, pe baza mediei soldelor de funcţie/salariilor de funcţie din ultimele 6 luni de activitate.

    16. Articolul 60 alin.(3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

    Art.60-(3) În anul în care pot fi aplicate atât prevederile art. 59, cât şi cele ale alin. (1) se aplică dispoziţiile cele mai favorabile.

    (3) Urmaşii militarilor, poliţiştilor ori funcţionarilor publici cu statut special în rezervă, aflaţi în situaţiile prevăzute la alin. (1), pot opta între pensia stabilită potrivit prezentei legi şi pensia proprie din sistemul public de pensii.

    12. Articolul 64 alin.(1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

    Art.64 – (1) Admiterea sau respingerea cererii de pensionare se face prin decizie emisă de casa de pensii sectorială, în termen de 45 de zile de la data înregistrării cererii.

    17. Articolul 70 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

    Art. 70. – Procedurile referitoare la efectuarea operaţiunilor de plată a drepturilor băneşti se aprobă prin ordine ale conducătorilor caselor de pensii sectoriale.

    18. Articolul 76 alin.(2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

    Art.76 alin(2) Soţul supravieţuitor, beneficiar al unei pensii de urmaş, poate cumula pensia cu venituri din activităţi profesionale pentru care asigurarea este obligatorie, potrivit legii, dacă acestea nu depăşesc 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat

    19. Articolul 88 litera i) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

    Art.88 litera i) asigură evidenţa personalului prevăzut la art. 3 lit. a) –c), pentru contribuţiile individuale la bugetul de stat; j) îndeplinesc orice alte atribuţii stabilite pr

    20. Articolul 92 litera a) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

    Art.92 litera a) nerespectarea metodologiei şi a criteriilor de încadrare în condiţii deosebite şi speciale de muncă;

    21. Articolul 94 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

    Art. 94. – Constatarea contravenţiilor prevăzute la art. 92 şi aplicarea sancţiunilor prevăzute la art. 93 se fac de către organele de control ale caselor de pensii sectoriale

    22. Articolul 108 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

    Art. 108. – (1) Militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special care au plătit contribuţie la Fondul pentru pensia suplimentară şi/sau contribuţia individuală la bugetul de stat beneficiază de un spor procentual la cuantumul pensiei stabilite în condiţiile art. 29, 30 şi 39, astfel:

    a) 3% pentru o vechime a contribuţiei între 5-15 ani;

    b) 6% pentru o vechime a contribuţiei între 15-25 ani;

    c) 9% pentru o vechime a contribuţiei peste 25 de ani.

    (2) Pensia suplimentara nu se supune limitarilor art.29, alin.(1) litera a) si se plateste separat de pensia de serviciu

    23. Articolul 109 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

    Art. 109. – (1) Pensiile militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special recalculate în baza Legii nr. 119/2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor, cu modificările ulterioare, revizuite în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 1/2011 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniţi din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, aprobată prin Legea nr. 165/2011, cu modificările şi completările ulterioare, stabilite în baza Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, cele plătite în baza Legii nr. 241/2013 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniţi din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, cu modificările ulterioare, precum şi pensiile stabilite în baza Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările şi completările ulterioare, devin pensii militare de stat în înţelesul prezentei legi şi se recalculează potrivit prevederilor prezentei legi, în raport cu vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie.

    (2) Prima actualizare prevăzută la art. 60 alin. (1) lit. a) se realizează în termen de maximum 12 de luni de la data primei majorări a soldelor de grad/salariilor gradului profesional şi/sau soldelor de funcţie/salariilor de funcţie ale militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special şi se aplică începând cu luna majorării acestor drepturi. (3) Pensiile prevăzute la alin. (1) pot fi recalculate, în condiţiile prezentei legi, şi în situaţia depunerii de documente nevalorificate până la data intrării în vigoare a prezentei legi, iar drepturile de pensie astfel recalculate se acordă, în termen de cel mult 24 de luni, începând cu luna următoare depunerii documentelor. (4) Stagiile de cotizare nevalorificate la recalcularea pensiei conform alin. (3), precum şi cele realizate ulterior intrării în vigoare a prezentei legi se valorifică în sistemul public de pensii. (5) Procedura de recalculare prevăzută la alin. (3) se stabileşte prin ordinul prevăzut la art. 60 alin. (4).

    24. Articolul 110 alin.(1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

    Art. 110. – (1) Pensiile militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special stabilite în baza Legii nr. 263/2010, cu modificările şi completările ulterioare, se recalculează potrivit prevederilor prezentei legi, în raport cu vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie si prin actualizarea bazei de calcul la nivelul datei intrarii in vigoare a prezentei legi

    25. Articolul 110 alin.(2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

    Art.110 – (2) Recalcularea pensiilor prevăzută la art. 109 si art. 110 se realizează în termen de maximum 12 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, in ordinea datei deschiderii drepturilor de pensie

    26. Articolul 110 alin.(4) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

    Art.110 – (4) Pensiile recalculate potrivit art.109 si art. 110 se cuvin începând cu luna următoare intrării în vigoare a prezentei legi şi se plătesc începând cu luna următoare celei în care se împlineşte termenul prevăzut la alin. (2).

    27. Articolul 110 alin.(8) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

    (8) Procedura de recalculare prevăzută la alin. (1) şi alin. (5) se stabileşte prin ordinul prevăzut la art. 60 alin. (4).

    28. Articolul 111 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

    Art. 111. – În situaţia în care se constată diferenţe între cuantumul

    pensiilor stabilit potrivit prevederilor art. 109 şi 110 şi cuantumul pensiilor aflate în plată se păstrează în plată cuantumul avantajos

    29. Articolul 122 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

    Art. 122. – (1) În termen de 3 ani de la data intrării în vigoare a prezentei legi, persoanele cărora li se deschide dreptul la pensie pot opta pentru modul de calcul al pensiei în baza prezentei legi sau a Legii privind sistemul public de pensii in vigoare la data adoptarii prezentei legi .

    (2) De prevederile alin. (1) beneficiaza si pensionarii militari aflati in plata la data intrarii in vigoare a prezentei legi

    30. Articolul 122^1) se abroga

    31. Articolul 124 se comleteaza si va avea urmatorul cuprins

    Art. 124. – La data intrării în vigoare a prezentei legi se abrogă:

    f) art.40 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.57/2015 privind salarizarea personalului platit di fonduri publice in anul 2016,prorogarea unor termene , precum si unele masuri fiscal-bugetare publicata in monitorul Oficial, Partea I, nr.923 din 11 decembrie 2015, cu modificările ulterioare

    g) art. VII din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.59/2017 privind modificarea si completarea unor acte normative in domeniul pensiilo de serviciu publicata in monitorul Oficial, Partea I, nr.648 din 2 august 2017, cu modificările ulterioare

    h) f) art.41 si 84 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.114/2015 privind instituirea unor masuri in domeniul investitiilor publice si a unor masuri fiscal –bugetare, modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene publicata in monitorul Oficial, Partea I, nr.1116 din 29 decembrie 2018, cu modificările ulterioare

    Prezenta ordonanţă de urgenţă intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.

    PRIM-MINISTRU

    LUDOVIC ORBAN

    Contrasemnează:

    Ministrul justiţiei,

    Marian Catal.in Predoiu

    Ministrul afacerilor interne,

    Marcel Ion Vela

    Ministrul Apararii Nationale

    Ionel Nicolae Ciuca

    Ministrul finantelor publice

    Vasile Florin Citu

    Ministrul muncii si protectiei sociale

    Victoria Violeta Alexandru

    Secretarul general al Guvernului

    Antonel Tanase

    Bucureşti, …noiembrie 2019 .

  24. neacsu marin

    @Pompiliu,
    Tu citesti ce citesti? Daca nu citesti, citeste. Daca citesti, citeste de mai multe ori pana intelegi. Asta e prima remarca. A doua> Spui ca aparut un proiect si vrei sa stii de unde. Pai, sa ma ierte dumnezeu, tie iti apare in gradina o cartita si vrei sa iti spun eu de unde ? Pai spune tu unde ai descoperit cartita, poate a venit de la vecini, poate de sub lemne, cine stie? De unde vrei sa stim noi daca nici tu nu spui cum ai ajuns in posesia prostiei careia ii spui proiect? Ai constatat ca -de exemplu- are doua modificari privind art 59 si 60, diferite una fata de alta? banuiesc ca nu, pentru ca probabil matale nici nu citesti ce primesti tu doar raspandesti si astepti sa vezi ce zic altii. Mai citeste Pompi, mai citeste.

  25. Titi

    Are si Mos Alecu acest proiect de OuG postat pe siteul dumnealui, inca din 17 noiembrie..!

  26. NeO

    @Pompiliu,
    Nu e proiect de OUG, deşi încearcă să pară a fi conceput pentru a se transforma în aşa ceva. Această scriere aparţine LAPDM, fiind o nouă încercare, independentă de Forum, cu anumite susţineri parlamentare?!, după cum se laudă autorii. Şanse mai mici ca la loto. Cât despre conţinut pare o încercare de revenire parţială la forma promulgată a L223. Din păcate nu are consistenţa şi rigoarea juridică necesară pentru a putea afirma că e de bine. Intenţia bună, direcţia şi modul de rezolvare copilăreşti.

  27. Pompiliu

    Acest asa zis proiect l-a postat un coleg care inca e activ pe un grup whatsapp. Nu știu de unde îl are.
    Am văzut ca art 59 și art 60 apar de doua ori…..
    Pt ca eu nu sunt membru în nicio asociație de rezerviști am crezut ca cineva de pe aici poate are cunoștință despre acest așa zis proiect….
    Tocmai de aceea am scris la început ca nu știu dacă este real…
    Am văzut ca @Ne0 știe ceva…
    Doar este un forum de discuții.
    Dacă am greșit cu ceva va rog sa ma scuzați…

  28. neacsu marin

    @Pompiliu,
    Nu e suparare, dar cand apar astfel de prostii neasumate, cu greseli de genul asta, nu le mai multiplica, inmultesti prostia. Deocamdata exista un grup care lucreaza cu ministru, cu acordul primului ministru. Fii convins ca in materie de aparare, de acuma nu va fi adoptata nici o lege fara acordul ministrului iar ministrul nu joaca la mai multe capete. Deocamdata gruăul stabilit lucreaza la acea varianta de ordonanta. Cand va avea o forma agreata, o vor publica spre dezbatere.

  29. Pompiliu

    Ok. Mulțumesc pentru răspuns.

  30. ionescu

    Doamne ajuta Armatei Romane,dar nu credeti ca daca cineva din Guvern ar fi respectat acesti oameni ar fi putut face mult mai multe pentru ostasii nostri(rezervisti,activi)fara sa fie nevoie sa le tot fie amintit acest lucru?!acum din disperare noul guvern,pentru voturi,spun ca dau orice,cind au venit au spus ca au numai gauri in buget,apoi au zis ca nu taie salarii, pensii nu cresc taxe,apoi au zis ca rezolva militarii,acum zic ca o sa respecte cresterile de pensii si salariul minim de la anul…pai de unde frate daca tu ai preluat numai GAURI,deci de unde dai,unde mai pui ca si euro a crescut,taman acum de sarbatori.La pnl asta inseamna sa iti iubesti poporul,ei chiar nu vad ca tot ce fac si vorbesc ne afecteaza?!dar cum zice romanul,unde s-a dus mia duca-se si suta.Dl Ciuca este un om de calitate dar cred ca,forte obscure,vor avea grija sa il puna intr-o pozitie incomoda fata de militari.Sper din toata inima sa nu fie asa,adevarul il vom afla dupa data de 24.Dumnezeu sa ocroteasca Romania!

  31. Toto Iany

    Dl Stefan, are dreptate . Nu trebuie sa existe prevederea cu indexarea . Aceasta prevedere a facut si va face ca pensia sa fie mai mare ca salariul /solda activului situat in aceleasi conditii .

  32. bazil

    @toto . Analiza total eronata. Acum, la acelasi grad, aceeasi functie aceeasi vechime unul are 3500 lei altul 15000 lei. Cumva matematica(martimetica dupa unii ) s-a schimbat si noi nu stim? Cu o indexare de 4, 6 % pensia de 3500 lei (tramvai…VAE VICTIS) o intrece pe cea de 15000? Poate indexarea aia uriasa de 1, 3% sa fi facut ceva pozne si pensiile alea de 3000 -3500 au ajuns de 20.000 lei!

  33. bazil

    Am uitat sa spun ca fantastica indexare de 1,3 % a facut ca pensia de cca 3500 lei sa fie cu muuuuuuult mai mare decat salariul unui actual cu aceeasi situatie juridica”!