Un plan pentru liniștea noastră

Categoria Despre Armata


A fost semnat, aprobat și parafat planul pentru care reprezentanții a aproape 40 de asociații au fost invitați la sediul MApN în data de 30 decembrie 2019. Documentul poartă numele pretențios de  ”Plan de măsuri cu activitățile ce se vor organiza și desfășura de  MApN pentru îmbunătățirea cooperării cu structurile asociative ale personalului militar în activitate și în rezervă/retragere, veterani de război, precum și cu cele care activează în domeniul cultului  eroilor, pentru anul 2020.”  

Acum, trebuie să fim realiști și să admitem că după titlu, asociațiile nu pot ridica pretenții și practic nici nu ar trebui discutat sau comentat acest plan, pentru că el aparține Ministerului Apărării Naționale, este un plan referitor la ce își propune Ministerul să facă și nu se menționează nicăieri că ar fi un plan comun de acțiune sau un plan stabilit de comun acord. Nu, iar dacă cineva a înțeles așa ceva, a greșit, pentru că planul respectiv, reprezintă intereselor celor din Minister în ceea ce privește cooperarea cu structurile asociative. La rândul lor, asociațiile  își pot face un plan de masuri cu activitățile ce se vor organiza și desfășura  de Structurile Asociative pentru îmbunătățirea colaborării cu MApN,  care să conțină alte activități, alte puncte, alte interese și ”toată lumea ar fi mulțumită”. Nu le oprește nimeni, în afară de orgoliu, divergențe, ambiții și interese mici, de cartier.

Faptul că gulerele albe din Minister au binevoit să își aplece ochii și să îi întrebe pe liderii unora din asociații cam ce ar dori să vadă în acel plan, nu poate fi văzut decât ca un gest de amabilitate, sau cum a spus Eminescu, ”să ne dai un semn și nouă, de mila Măriei Tale”. Glumeam, dar e și un pic de adevăr aici, pentru că privind acest plan nu poți să nu constați că  acesta conține  în mare parte … studii de fezabilitate. Multe ”analize ale oportunității” împingerii vântului, în special pe punctele de interes pentru rezerviști. Să le analizăm :  

  1.  punctul 1,   care este vital pentru cei mai mulți din rezerviști este prevăzut a fi finalizat în semestrul 1. De ce nu trimestrul 1? De ce nu s-a fixat un termen mai … binevoitor? Da, este adevărat, mai depinde și de alte structuri, peste Minister sau paralele, dar… să ne fie cu iertare, nu putem lăsa lucrurile și activitățile noastre la mâna altora că unii se vor gândi că sunt împinse până la alegeri.  Și așa se aude că MAI s-ar cam opune proiectului pentru că cică nu ar avea fonduri. Dar lor nici nu le trebuie fonduri, că la salariile pe care le au ei, acea pensie de referință este prea mică, ei oricum au pensiile mai mari, deci nu se pune problema unor fonduri suplimentare. Dimpotrivă, dacă nu s-ar fi păstrat cuantumul cel mai avantajos, s-ar fi făcut chiar serioase economii la bugetul ministerului. Așa că chestia cu ”nu avem fonduri” e gulgută, iar asta ar trebui să îi spună domnul Ciucă, domnului Vela, care oricum se pare că va face aripi înainte de termen.
  2. Punctele 2,3 și 4, joc de glezne, fă-te că lucrezi Laurențiule!
  3. Punctul 5 este interesant, dar să fiu sincer îmi face impresia că nu se referă la pensionari ci la primari. Dacă avem primari printre rezerviști să fie pregătiți, primesc terenuri, dar nu pentru ei ci pentru clientela politică. Dacă însă ministerul s-a gândit să îi împroprietărească pe militari, domnul Ciucă va intra în istorie ca al doilea Cuza. Iaca poznă însă, cred eu ca acest punct se referă la cedarea pământurilor armăsii către clientelă și sunt oarece opreliști acum. De ce a fost băgat acest punct la structuri? A înființat  Becali o structură militară ?
  4. Punctul 6 se referă la rezerviștii voluntari. Oare au și ei o asociație? Oare există? Eu nu am auzit. De ce ? Pentru că nu se împinge nimeni să bată din călcâie pentru 2-300 de lei și să fim serioși, copii din ziua de azi fumează banii ăștia în câteva zile. Păi merită să te bagi în noroi pentru 10 pachete de țigări ? Hai să fim serioși.
  5. Punctul 7 este – GARANTAT- introdus la propunerea unui general care mai vrea o stea și nu poate, așa că vrea să se mai relaxeze condițiile, sau vrea să mai câștige câțiva adepți dându-le grade, dar nu îi dă voie legea. Păi ce să dea și ei săracii, că au obosit dând din coate. Domnule ministru, dacă modificați legea, vă rog eu înăspriți condițiile, astfel încât să nu mai poată fi avansați toți refuzații care au pleca din armată cu coada între picioare și acum plâng că au fost și ei cdt Rg dar nu au ajuns colonei. Păi dacă le-a luat Jiul oile din GAZ în plină secetă, cine e de vină?
  6. Punctul 8 este măreț, este sublim, dar vă spun un secret: câtă vreme politicienii, Câțiștii, Leșiștii, Căprarii, Solomonarii, Opriștii,  Olguțele,  își bat joc de  salariile și pensiile militarilor, de haina și gradele militare, de drepturile acestora, de cimitirele  eroilor, nu o să ridicați nici cu macaraua cea mai mare, profesia de militar și imaginea militarului pe poziția pe care o merită în societate. Câtă vreme militarii se plâng pe toate paginile de socializare și cer dreptate în instanțe, NU O SĂ SPUNĂ NIMENI ” GATA, INTRU ÎN ARMATĂ, CĂ E DE BINE ”. Capisci ?
  7. La punctul 9, s-ar  putea începe prin încadrarea pe funcțiile respectivei direcții a unor oameni ( de ce nu și rezerviști, dar nu din generalii care lustruiesc clanțele și înroșesc telefoanele Roșilor și  Jienilor) care să fie cu adevărat EI interesați de acest subiect că altfel, ce să îmbunătățești când cel pus să îmbunătățească  nu știe cum să facă să strice? Varianta e valabilă și cu o treaptă mai sus si una în lateral.
  8. La chestia cu Consiliul Consultativ suntem în grafic. De când l-am înființat, îl tot punem în aplicare dar de aplicat tot nu îl aplicăm.  Tot înainte, permanent!
  9. Punctele 11-13merg mână în mână. Analize, dacă se poate aș recomanda studiu obligatoriu, ca în școala militară, apoi conspecte, multe conspecte.
  10. La punctul 14 ce să mai spun ? De 24 de ani de când ne mor oamenii pe plaiuri străine, nici acum nu am reușit să avem o lege sănătoasă, un statut stabil, care să reglementeze problemele militarilor răniți sau uciși la ordin politic. De 24 de ani peticim și cum moare câte unul sau își pierde un ochi, o ureche, un deget, realizăm că nu am trecut în lege și o proteză pentru ochi, ureche și deget, și mai dăm o ordonanță. Rușine să ne fie! Pe de altă parte, îi cam uităm pe cei care se îmbolnăvesc  în țară, ne prefacem că îi venerăm doar pe cei care luptă alături de partenerul strategic. Unii au venit cu tembela ideea de a da pensii de stat doar celor care au luptat pentru americani nu și celor care le-au suplinit lipsa acasă, că numai cei din deșert sunt militari și au jurat credință patriei, nu toți. Idei tembele din capete seci.
  11. La 15, dacă se va analiza permanent posibilitatea și oportunitatea înființării de cămine, vreau să știu și eu CÂND SE VOR ȘI ÎNFIINȚA, pentru că cei care au primit această sarcină, vor obosi analizând. Păi numai cine nu știe ce greu e să analizezi, nu realizează la ce muncă de Sisif au fost puși. Să analizezi permanent e ca și cum …. ce vorbești domnule, e imens. Propun să se analizeze în ture.
  12. La 16 însă situația se îmbunătățește substanțial, deja am apăsat pe accelerație. Se propune urgentarea acordării biletelor de tratament. Cât de urgent? Păi în semestrul 1. Adică până în Iunie. Bravos națiune, halal să ne fie, asta da urgentare. Domnule ministru care ați semnat aceste termene, când spui urgent, dai un termen cât mai scurt, nu stabilești o perioadă. Eu așa am învățat la ”construcții de partid”.
  13. Punctul 17 putea fi comasat cu punctul 15, că doar nu se mâncau între ele. Păi dacă tot analizează situația spațiilor și transformarea acestora în cămine, de ce nu se face o analiză complexă și completă a spațiilor care se pretează la așa ceva apoi, împărțirea lor pe … specialități dacă nu chiar și locuri comune, că doar facem toți parte din aceeași armată. Dar nu, noi cerem de două ori de la Domenii și infrastructură, situația locațiilor, probabil de oameni sau birouri diferite, așa ca să facem cât mai multe hârtii și să ne trezim apoi că pentru un spațiu se bat cei care vor să îl dea la răniți cu cei care vor să îl dea la rezerviști.După aia sunt puși să se bată între ei rezerviștii cu răniții, șefii de asociații, că iote poznă, s-a identificat același spațiu pentru categorii diferite, de oameni diferiți. Asta ca să nu mai spun că la unii se analizează permanent iar la alții doar semestrul 1, apoi se ia pauză de gândire și se lasă hârtiile pentru planul de anul viitor, că așa am făcut și cu cele de anul trecut.  MOP. Cine a făcut planul ăsta domnule ministru ? Cât i-a trebuit să analizeze?
  14. Punctul 18 e mortal. Analiza posibilității simplificării procedurilor de acordare a biletelor de călătorie. Termen, trimestrul 1. Tomițăăăăăăăăăăăăăăăăăăăăăăăăă, ce făcuși tată? Șase luni ca să învețe unii să acorde bilete de tratament? Cineva trebuie să meargă la tratament, neapărat, că altfel nu se mai poate. Bă ești nebun ? Șase luni ca să găsești o modalitate de a înlătura birocrația? Și probabil mai primește și spor de doctorat ăla care a venit cu această propunere. Domnule ministru, domnule ministru, și dacă o puneți pe aia mică (să îi dea Dumnezeu sănătate) o rezolvă mai repede. Termene domnilor, termene realiste, nu așa de dragu de a ne face că facem ceva.
  15. De punctul 19 ce să mai spun ? Sper să nu aveți prea curând nevoie să vedeți ce înseamnă să așteptați până în semestrul 2 ca să primiți medicamente din lipsă de … proceduri.
  16. La punctul 20 s-a stabilit un scop irealizabil.  Domnule colonel TOMA, oricât v-ați strofoca dvs, nu veți reuși niciodată să schimbați legea, pentru că nu aveți atribuțiuni în acest sens. Domnule, lăsați picioarele jos de pe birou și puneți-le pe pământ. Dumneavoastră puteți cel mult să elaborați (adică să creați, nu doar să analizați) un proiect de  modificare a  legii, dar să  modificați, nici dacă ajungeți în locul lui Solomon nu veți reuși, că nu aveți cum. Și uite așa, de curiozitate, dacă sunteți așa de putirincios, vă întreb și eu, de ce v-ați propus să modificați legea 446, dar nu și legea 223? De ce la Legea 223, ați trecut doar studierea posibilității și nu modificarea ? Nu vă  lăsau părinții ? Vedeți cum vă dați de gol? Deci puteți, dar nu vreți. V-am prins!
  17. La 21, iaca s-a revenit la analiză,pentru că nu se dorește de fapt modificarea L 153, ci doar analizarea, ca și la L223.Mare pișicher Tomiță ăsta, dar se dă de gol privind intențiile, fără să vrea.
    1. Și iaca și punctul 22, cu analizarea posibilității încercării inițierii abordării modificării, etc etc, Ordonanței 114, pe care distinșii liberali  au făcut-o ferfeniță. Păi , nene Toma, dacă te aude Câțu că vrei să umbli la modificarea unei legi abia asumate, mai ales că nici nu se știe dacă în forma actuală mai există art 41, te spânzură de gâtul râmei. Păi cum domnule săraca ordonanță nici  nu a început să își facă efectul, fiind capul de operă al ministrului de finanțe și tălică vrei să o modifici ? Mateiaș, unde ești Mateiaș, ia uite ce face bursucelu, aruncă bomba.

Nea Tomiță, ce notă îți dai, dar sincer….

Uite asta e proiectul. Cui nu îi place, să nu îl analizeze.

PS: Nero îmi șoptește că din câte știe el, când se fac astfel de planuri, fără termene precise, fără responsabili, cu termene date la plesneală și responsabili la grămadă, de fapt se pune un colac mare, o colivă și o lumânare parfumată peste el. Așa o fi ?

Notă: La sugestia unui prieten, pentru a exemplifica dificultatea procesului de emitere a unui plan de dimensiunile și amploarea celui analizat, am apelat la principiile unui om Celebru, numitul Celentano. Ascultându-l veți înțelege de ce nu oricine poate emite pretenții ….Deci sa fim mai … toleranți…


Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

21 Raspunsuri la Un plan pentru liniștea noastră

  1. pedro

    Prin Ordinul ministrului apărării naționale nr. M.138, publicat în Monitorul Oficial nr. 596 din 19 iulie 2019, a fost modificat Ordinul ministrului apărării naționale nr. M.132/2012 privind acordarea gradelor și înaintarea în gradul următor, pe timp de pace, a cadrelor militare în rezervă și în retragere.Noile reglementări prevad la pct.4 urmatoarele:să nu fi fost trecuți în rezervă/retragere din motive disciplinare sau penale, prin demisie sau la cerere;
    In ultimii 25 de ani majoritatea cadrelor militare au trecut in rezerva la cerere,nu mai vorbesc de cei cu ordonanta 7 care chiar daca erau la termen trebuiau sa faca raport!!!Au anulat si acest ultim stimulent desi acordarea gradului urmator nu implica ministerul din punct de vedere financiar!!
    Analiza dvs.pe puncte e foarte buna, sper sa le dea de gandit si celor care au „analizat” si aprobat aiureala asta!!

  2. Ion Burciu

    Domnilor, ce ar fi sa renuntam la avansarile in grad dupa trecerea in rezerva! Au trecut unii in rezerba ca adjutanti iar acum au pretentii sa fie avansati la gradul de general, ca si-au sacrificat timpul liber pe la chermeze organizate se sindicatele sau asociatiile de rezervisti din a caror conducere fac parte. Sa fie avansati in rezerva sau retrageru cei care au facut jertfa de sacrificiu pentru apararea efectiva a tarii. Sa traiti!

  3. Titi

    INFORMAŢIE DE PRESĂ privind proiectele de acte normative adoptate sau de care Guvernul a luat act în cadrul ședinței din 20 ianuarie 2020
    20 Ianuarie

    I. HOTĂRÂRI
    1.” HOTĂRÂRE pentru stabilirea drepturilor de diurnă, cazare, hrană, facilitarea legăturii cu familia, recreere și transport ale personalului militar și civil participant la misiuni și operații în afara teritoriului statului român.”
    Deci dul ministru Ciuca are trecere la Premierul Orban !

  4. Ifrim

    Exista un plan.Bun,rau,realizabil ori nu dar totuși da o speranța.Eu personal sunt mult sub grila minima din Anexa2 și-mi doresc aplicarea ordonantei provizorii până la recalcularea și actualizarea din 2023.Tot așa de bine putea sa nu existe nici un document de lucru ,iar viața mergea inainte fara ca nimeni sa nu reproșeze nimănui nimic.Eu sunt optimist ca d-ul ministru Ciuca este bine intentionat.De jocurile politice mi-e frică cu uite guvernul,nu-i guvernul precum scamatorii din iarmaroc!Karma,cum mi-o fi norocul,de nu…iok șansa Rambo!Ori ceva de genul Bafta pescarilor!

  5. Nicolae

    Plan pt.(ne)liniştea noastrã,aş spune,pentru cã vãd pe alte site-uri o neliniste parcã mai crescutã ca în alte dãţi.
    @Ion Burciu__Sã-i avanseze,sa le puna grade din alea mari ca ale lui,Garcea.De asta nu ne actualizeaza noua pensiile?Uite,eu vreau sa-mi actualizeze pensia conf.L.153,lor sa le acorde avansari!

  6. neacsu marin

    @Au existat planuri si anii trecuti. E adevarat, Primul a fost initiat tot la ordinul lui Ciuca. Dar de data asta nu a mai avut timp sa il vada cu atentie, sau i s-au dat asigurari ca a fost agreat de asociatii. Trebuie sa admitem ca e facut in dorul lelii.

  7. Titi

    COMUNICAT MApN din 20.01.2020: Hotărâre de Guvern privind drepturile personalului militar şi civil participant la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român

    Guvernul României a adoptat în ședința de guvern de luni, 20 ianuarie, Hotărârea de Guvern care stabilește creșterea cuantumului diurnelor pentru personalul militar şi civil participant la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, ca urmare a asumării acestei măsuri de premierul României, Ludovic Orban, și de ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, la începutul mandatului.

    În acest mod se vor pune în practică prevederile art. 26 din Legea nr. 121/2011 și se va asigura un tratament echitabil în acordarea drepturilor reglementate în proiect pentru toate categoriile de personal din cadrul sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională, care participă la aceleași tipuri de misiuni și operații sau la unele similare, în afara teritoriului statului român.

    Aplicarea actului normativ nu necesită alocarea unor sume suplimentare, fondurile încadrându-se în limitele aprobate anual prin bugetele instituţiilor din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

    Conform noii HG, personalul participant la misiunile şi operaţiile prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a) – c) din Legea nr. 121/2011 (misiuni de apărare colectivă, de răspuns la crize și misiuni de pace) privind participarea forţelor armate la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, cu completările ulterioare, denumit în continuare personal, beneficiază de diurnă în valută în următoarele cuantumuri:
    a) ofițerii – 140 de euro/zi/persoană;
    b) maiștrii militari, subofițerii, agenții de poliție și agenții de poliție penitenciară – 130 de euro/zi/persoană;
    c) alte categorii de personal – 120 de euro/zi/persoană.

    Totodată, personalul participant la misiunile şi operaţiile prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 121/2011 (misiuni cu caracter umanitar), cu modificările și completările ulterioare, beneficiază de diurnă în valută în următoarele cuantumuri:
    a) ofițerii – 70 de euro/zi/persoană;
    b) maiștrii militari, subofițerii, agenții de poliție și agenții de poliție penitenciară – 65 de euro/zi/persoană;
    c) alte categorii de personal – 60 de euro/zi/persoană.

    * * *

    Anterior adoptării acestei Hotărâri de Guvern, cuantumurile diurnei în valută de care beneficia personalul român în temeiul HG nr. 518/1995 privind unele drepturi şi obligaţii ale personalului român trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar (diurnă de categoria I), cu modificările și completările ulterioare, erau mai mari decât cele ale personalului militar și civil participant la misiunile şi operaţiile în afara teritoriului statului român. Astfel, în Afganistan, potrivit HG nr. 518/1995, diurna de categoria I pentru personalul român este în sumă de 120 USD/zi, în timp ce un soldat primește, în prezent, 35 EUR/zi, iar un ofițer 45 EUR/zi, cu posibilitatea majorării acesteia cu 100%, conform Hotărârii Guvernului nr. 1086/2004.

    Adoptarea Hotărârii de Guvern de astăzi a ținut cont și de faptul că, în ultima perioadă, contextul de securitate din teatrele de operații în care desfășoară misiuni personalul român s-a modificat semnificativ, riscurile la care sunt supuși aceștia crescând.

  8. Prohasca

    Doamne,doamne ce creduli sunteti!!!

  9. bazil

    „Mai băieți cucuieți, draftul proiectului de ordonanță a fost lansat în public pentru a afla reacțiile rezerviștilor față de propuneri și ce alte doleanțe au aceștia, nu lamentări , scepticisme și văicăreli de țațe și moșnegi care nu sunt capabili să încropească o simplă propunere sau să exprime puncte de vedere punctuale față de conținutul draftului.
    Cei neputincioși sunt rugați să se abțină la comentarii pe acest subiect”.Mi-am permis sa citez din Huhu insa acesta e adevarul „pur sange”, o mare parte a rezervistilor in loc sa analizeze la rece , sa faca propueri de imbunatatire , se plang ca niste babe lesinate ca draftul nu e bun, ca de ce sa fie asa , ca de ce nu e altfel( fara sa spuna insa cum ar trebui sa fie deoarece nici mosnegii habar n-au cum ar trebui sa fie) , ca de ce nu intra in vigoare azi , ca de ce nu se maresc pensiile de ieri samd.Mai e cate unul care se teme de reactia societatii civile la inlaturarea nedreptatilor in domeniul pensiilor militare. Mai baieti cucuieti, fostii de la butoane au pierdut multe voturi deoarece in loc sa faca dreptate pensionarilor militari au preferat sa-i protejeze pe cei cu pensii de 5 cifre considerand ca acestia sunt mai vocali, mai influenti, au puterea sa-i faca si pe cei cu pensii modeste sa voteze „cum trebuie si cu cine trebuie”.Si au luat-o in barba! Cei de acum de la butoane si-au data seama cum merge treaba si incearca sa rezolve problema inclusiv cu introducerea impozitarii suplimentare la pensioarele grase, laptoase si de bucurie aducatoare de peste 10.000 lei!

  10. iosif

    Dle Neacsu,

    Este un pas inainte pentru recunoasterea caracterului cu totul special al activitatii militare.
    Sa speram ca dl.ministru nu va neglija situatia rezervei, mai ales ca cererile vizeaza drepturi legale furate prin inginerii juridice si financiare (indexarea din 2017, pensia suplimentara, stagiul civil adaugat).
    Unele din ele putand fi corectate prin simpla semnatura a domniei sale in pozitia de ministru al Apararii.

    Cu stima,

  11. bazil

    Cat despre articolul de mai sus, nu pot spune personal decat ca este, ca de obicei, la obiect, documentat, bine punctat. Si cred ca e un indemn catre puzderia de asociatii, comitete si comitzii sa treaca la treaba si la uniune de actiune si sa insiste pentru solutii fezabile si rapide nu tergiversarile cu care cel putin in ultiimii 4-5 ani am cam fost obisnuiti!

  12. neacsu marin

    @Iosif,
    Si repararea privindindexarea din 2016, tot doar o semnatira asteapta. Cat dureaza, pana face cineva un proiect de ordin de ministru si e semnat ? Intrebarea este insa, se doreste? Ca vad se se doreste doar analizarea oportunitatilor, care dureaza 6 luni sau 12.

  13. Ifrim

    @Bazil.O trăsătura fundamentală a moșnegilor de care faci vorbire este sa fie cârcotaș,altfel nu suntem recunoscuți in casta respectiva!

  14. Nicolae

    Nu,nu suntem cârcotaşi,la câte mãgãrii am fost supuşi din 2010 pânã în prezent e de înţeles cã suntem cârcotaşi,cum aţi spus d-voastrã,d-le Ifrim.
    Nu v-aţi sãturat şi d-voastrã?

  15. bazil

    @Ifrim. Aveti dreptate , f multi pensionari militari nu sunt buni decat pe post de carcotasi.Si daca pe imbuibatii cu pensii de 5 cifre ii inteleg ca nu vor altceva decat sa puna bete in roate ei avand sacii in caruta , pe cei cu pensii modeste nu pot sa-i inteleg. Ce mare lucru sa mearga pe la asociatiile , comitetele si comitiile unde sunt membri cotizanti ori simpatizanti si sa solicite urgentarea oug macar cu pct. 1 ori macr cu unele activitatin din oug. ! Celebra CCMRR ar trebui urgent sa solicite o intrevedere cu ministrul apararii(care spre deosebire de precedentii pare mult mai bine intentionat si informat) si sa solicite rapid , pe un format A4, o lista cu avizele ce trebuie luate(am inteles ca o parte din avize sunt deja luate) , sa stabileasca termene pentru restul avizelor . Apoi sa ceara audiente la cei care dau avizele in cauza si sa impulsioneze mersul inainte. In max. 1 luna , OUG ar putea fi supus APROBARII ! Carcotasii zic”daca se dorecte”.Le raspund acestor gica contra: important e ca rezervistii si in primul rand sefii puzderiilor de aspciatii si comitete si comitii si sindicate samd sa vrea si sa se implice CONSTRUCTIV NU DISTRUCTIV dupa lozinca” sa facem totul ca sa nu facem nimic” !Rog carcotasii sa se abtina!

  16. Ifrim

    @Nicolae.M-am săturat dar nu am altă solutie decâ a face haz de necaz.Pe concret particip la mitinguri când sunt chemat(chiar dacă CAPITALIȘTII nu se deranjează),cotizez la doua structuri asociative ale militarilor(nu pot la toate că mi-ar trebui cca.5 pensii la cuantumul meu),când sunt teme pe subiectul pensiilor solicit plecarea bazei de calcul de la 80% nu 65 deoarece sunt disponibilizat,spun ca este salutară inițiativa cu anexa 2 ca mi-o crește,mă bălacăresc cu toți civilii din presa ce atacă militarii,soldele,pensiile.Da-mi un sfat cu ce să fac mai mult și fac!

  17. Gigi

    La anul pe vremea asta tot unde suntem astazi o sa fim………nu o sa se intample nimic !La 18 000, 4,6 % reprezinta 828 de lei. Adica, 25 % din pensia unuia care are 3300 de lei !!! Cat reprezinta 828 la media civililor de 1300 de lei !!?? Asa este lumea azi ! Si ne mai miram ca civilii spun ce spun…

  18. Pompiliu

    Deja magistrații au început sa între în fibrilație.. 🤣
    http://m.ziare.com/stiri/tribunalul-si-curtea-de-apel-bucuresti-isi-suspenda-activitatea-motivul-parlamentul-pregateste-eliminarea-pensiilor-speciale-1594469
    Dacă nu le desființează pensiile speciale sa le plafoneze și la ei la nivelul mediei salariilor nete din 6 luni și nu la 80% din venitul brut din ultima luna când își baga toate sporurile și bonusurile posibile și imposibile..
    Tot a spus CCR într-o hotărâre ca statul poate sa îți dea cât vrea din partea necontributiva.
    Asa nu vor mai avea pensii medii de 1800 net ci de 8-9000 net ceea ca ar fi mai acceptabil..
    Spre deosebire de polițiști și militari ăștia din justiție (mai puțin polițiștii de penitenciare) pot face GRAVA CÂND VOR MUȘCHII LOR..

  19. dora

    @Bazile,
    Cum ai să mori tu de grija altuia!

  20. bazil

    @Dora. Pentru linistea dvs. mai sunt multi care nu mai pot de grija altuia! O zi buna !

  21. Marius Neacsu

    Mie mi s-ar părea OK, dacă n-ar fi ultimul punct, care este de o ipocrizie rarisimă!
    Și faptul că nu se spune NIMIC despre ”creșterea negativă” de la 01.07.2017! Noi, cu planul de măsuri, iar ”milițenii”, cu banii în buzunar de aproape 3 ani!
    Așadar, gowernerul meu și-a ”asomat” răspunderea pentru abrogarea unor prevederi din OUG 114/2018, și, a șaptea zi după scripturi, te trezești și tu să analizezi posibilitatea abrogării art. 41 alin. (1)!
    Hai, să fim serioși!