MAI CONTRA MApN?

Categoria Despre Armata


Cinema fentat

 Odată cu venirea la conducerea MApN a generalului Ciucă, purtător de haină kaki, speranțele militarilor, mai ales ale pensionarilor militari, privind respectarea drepturilor lor dar și repararea nedreptăților făcute pensionarilor militari prin modificările repetate ale L223 care nici ea nu e perfecta, dar așa chioară cum era, ne făceam treaba cu ea, vorba țiganului cu iapa, au renăscut. Speranțele crescuseră mai ales după declarația comună televizată a primului ministru și proaspătului ministru Ciucă, în care aceștia menționaseră că vor să îndrepte nedreptățile, chiar dacă se refereau la lucruri diferite. Apoi a urmat întâlnirea ministrului apărării cu reprezentanții mediului asociativ, interviul și programul comun privind cooperarea cu asociațiile militarilor și se părea că totul este ok.

Dar jocul politic nu este întotdeauna (DE FAPT NICIODATĂ) în slujba cetățeanului așa că au urmat fracturi prin moțiuni care contestau guvernul, dar nu urmăreau schimbarea acestuia ci doar forțarea anticipatelor, jocuri la care cei doi ”mari” adversari își dăduseră mâna și uite așa proiectul inițiat de Ciucă împreună cu reprezentanții unor asociații, poate cel mai bun din toate, în formula finală, a fost stopat. A fost stopat și cu ajutorul colegilor din MAI care inițial nu au fost de acord pentru că ”nu ar fi avut fonduri” pentru aplicarea pensiei minime, dar când li s-a explicat că la ei nu e cazul pentru că pensia minima propusă este sub pensia minimă existentă deja în plată la MAI, domnii au schimbat placa și au spus că nu sunt de acord pentru că suma e prea mică și vor să o mărească. Din acest joc, cine a avut cap a înțeles că de fapt politicul nu e de acord cu reparațiile promise, în ciuda promisiunilor și declarațiilor făcute în presă și chiar ministrului apărării care nu este nici popă nici hoț, adică nici nu are gândirea politicianului dar nici puterea acestuia. În fața lui Vela, care e om de partid, Ciucă nu va avea niciodată câștig de cauză pentru că el este numit de Iohannis, nu ales de partid și nu este nici suficient de înfipt, pentru a bătea cu pumnul în masă și a spune: ”dacă nu vă țineți de cuvânt  și mă faceți să cad de om fără cuvânt în fața militarilor, eu îmi dau demisia”. Nu e  omul care să facă asta, el tot mai speră că ce i s-a promis i se va da. La fel încă mai speră și militarii, unii dintre ei.

Între timp, la MAI lucrurile se îmbunătățesc, se pare că organele s-au achitat de sarcinile primite pe vremea pandemiei, amenzile date cetățenilor vor ridica bugetul, cu toată opunerea CCR, care a interzis doar cuantumul, nu și amenzile în sine, și cum marea majoritate a oamenilor nu au atacat în instanțe amenzile, vor fi buni de plată. Ca atare, cei care nu au apucat să le conteste vor fi buni de plată, băncile le vor bloca conturile pentru că statul va cere în instanță executarea rău platnicilor, dacă nu cumva chiar întemnițarea acestora. Pentru abnegația dovedită dar și intransigența în aplicarea ordonanțelor militare, fie ele și ilegale, polițiștii au fost recompensați cu OUG 75/2020, pentru că unii dintre ei câștigaseră în instanță un drept ce nu le fusese aplicat, respectiv creșterea salariilor și respectiv pensiilor în funcție de creșterea salariului minim pe economie, prin  Decizia ÎCCJ 51/2019. Interesant este că totuși, creșterea, DEOCAMDATĂ se aplică doar funcționarilor  cu statut special din MAI, nu și celor cu grade militare din MAI. De ce? Oficial, pentru că decizia ICCJ este opozabilă doar celor care au același statut cu cel ce a câștigat în instanță. Dar ar fi fost normal ca OUG 75 să o aplice tuturor polițiștilor, jandarmilor și polițiștilor de penitenciare. Acest lucru se va întâmpla. Corect ar fi fost ca aceleași prevederi să se aplice și militarilor din MApN pentru că și ei au fost și sunt văduviți de aceleași drepturi, DE ACEEA CEI CARE VOR SĂ BENEFICIEZE DE ȘI EI ȘI SĂ PRIMEASCĂ DREPTURILE RESTANTE AR TREBUI SĂ ACȚIONEZE MINISTERUL ÎN INSTANȚĂ PÂNĂ LA 30 06.2020.

Foarte interesant este faptul că imediat după apariția OUG 75, domnul Coarnă, apărătorul drepturilor polițiștilor pe care îi reprezintă, atrăgea atenția sau arăta faptul că de aceleași drepturi ar fi trebuit să beneficieze și militarii. Din păcate, liderii asociațiilor militarilor, în special cei care conduc Forumul Structurilor Asociative ale Militarilor, s-au făcut că nu au văzut, pe ei i-au interesat avansările de Ziua Rezervistului, umplându-și din nou, votanții din consilii, cu grade. Dar, s-a sesizat Observatorul Militar, care printr-un anunț ”important” ne anunța că noi, militarii de rând nu beneficiem de acest drept, dar a uitat să spună DE CE. Doamne ce repede s-au grăbit să dea ”dezmințirea”, de parcă le murea lor capra.

Se aplică sau nu ?

Ce a decis de fapt ICCJ?

A decis că prevederile a două acte normative se referă și la polițiști. Este vorba de prevederile următoare:

Art. 1 alin. (51) din O.U.G. nr. 83/2014

„(…) (51) Prin excepție de la prevederile alin. (1) și (2), personalul din aparatul de lucru al Parlamentului și din celelalte instituții și autorități publice, salarizat la același nivel, precum și personalul din cadrul Consiliului Concurenței și al Curții de Conturi, inclusiv personalul prevăzut la art. 5 din aceste instituții, care beneficiază de un cuantum al salariilor de bază și al sporurilor mai mici decât cele stabilite la nivel maxim în cadrul aceleiași instituții sau autorități publice pentru fiecare funcție/grad/treaptă și gradație, va fi salarizat la nivelul maxim dacă își desfășoară activitatea în aceleași condiții (…)”.

Art. 31 alin. (1) din O.U.G. nr. 57/2015

„(1) Prin excepție de la prevederile art. 1 alin. (1), începând cu luna august 2016, personalul plătit din fonduri publice care beneficiază de un cuantum al salariilor de bază/indemnizațiilor de încadrare, aferent unui program normal al timpului de muncă, mai mic decât cel stabilit în plată la nivel maxim pentru fiecare funcție, grad/treaptă, gradație, vechime în funcție sau în specialitate, după caz, va fi salarizat la nivelul maxim al salariului de bază/indemnizației de încadrare din cadrul instituției sau autorității publice respective, dacă își desfășoară activitatea î aceleași condiții (…).”

A decis că  interpretarea se realizează extensiv, în sensul că se referă și la „salariul funcției de bază” al polițiștilor. Acuma e nevoie ca cineva să explice și să ceară instanțelor să DECRETEZE că PREVEDERILE RESPECTIVE SE APLICĂ ȘI la militari, care nu au salarii de bază ci SOLDE, să beneficieze și ei de acest drept de corelare a soldelor de funcție de bază. În mod normal ar fi trebuit ca de asta să se ocupe liderii asociațiilor dar ei au alte preocupări. Deci, dacă nu luptă fiecare să își ceară drepturile, nu i le va da nimeni, cu atât mai puțin cei care sunt plătiți să respecte și să APLICE LEGEA.

Și aici ajung la destinație.

Pe cine nu lași să moară ….

Vorbind de drepturile militarilor și polițiștilor, în ciuda eforturilor unora de a ”uni” aceste interese sau de a demonstra că ”toți de la RÎM ne tragem”, se pare că nu e așa. Au existat, în mediul on line în special, discuții dacă polițiștii sunt sau nu militari, dacă e normal să aibă pensii militare dacă avem sau nu aceleași interese.

Răspunsul, în special la ultima întrebare este NU, deși este adevărat că în multe cazuri interesele s-au intersectat. Am apreciat și apreciez activitatea liderilor sindicali din MAI, îi admir pentru lupta lor DAR AM ATRAS ÎNTOTDEAUNA ATENȚIA, CHIAR CU RISCUL DE A FI CATALOGAT DREPT SEPARATIST, că nu putem conta și merge  la infinit pe mâna lor, pentru că suntem și noi băieți mari și e cazul să ne apărăm drepturile singuri dar și pentru că sunt situații în care interesele noastre nu mai coincid și atunci e absurd să contăm pe sprijinul lor.

A venit momentul să constat și să arăt că am avut dreptate.

Vă amintiți proiectul Ciucă, cel zămislit în Noiembrie2019 prin care se urmărea repararea nedreptăților din pensiile MILITARILOR? Vă amintiți cum a fost îngropat? Am spus mai sus cum a fost îngropat proiectul, iar sindicaliștii din MI dădeau din umeri și spuneau că nu știu nimic, ei nu l-au primit.

În ultimele două săptămâni la Comisia pentru Muncă a Camerei Deputaților au intrat în dezbatere cele două proiecte de lege, al lui Leș și al Lui Mocioalcă/Lupescu. Când toți se așteptau  ca pe data de 26.05 să se decidă care rămâne în picioare, domnul deputat Victor Paul Dobre bine dirijat, a solicitat o amânare pe motiv că MAI are niște amendamente. Pe data de 05.05.2020 era al doilea termen, dar și de data asta s-a amânat tot pentru niște amendamente care însă nu apar în documentele comisiei și cum nimeni nu dă nici o explicație, a trebuit să fac niște săpături. Iată care este situația:

Așa cum promisese, ministrul Ciucă, văzând că cele două legi se rostogolesc și riscă să fie aprobate (așa cum au trecut și prin Senat) în forma actuală, ceea ce, mai ales în cazul legii lui Leș, ar fi o reparație incompletă, de ochii lumii,  a încercat să amendeze cele două legi și să grefeze pe una din ele prevederile din propriul proiect, în special prevederile anexei 2 cu pensia minimă, care este cea mai corectă variantă. Aceste grefe s-a încercat a fi făcute încă de la Senat, de către un parlamentar, dar amendamentele nu au mai apucat să fie discutate și introduse, pentru că proiectul lui Leș care urma să fie amendat, a fost aprobat tacit. Din acest motiv, amendamentele nu apar în documentele proiectului trimis la Camera Deputaților, dar există prin anumite sertare.

Pe aceste amendamente, care urmează să fie reintroduse în cadrul comisiilor reunite muncă și apărare, MAI ”apărătorul” drepturilor pensionarilor militari, a introdus amendamente, deci amendamente la amendamentele care încă NU SUNT ÎNREGISTRATE în Comisie, și astfel a blocat atât activitatea comisiei, cât și introducerea amendamentelor MApN pe proiectul lui Leș, care urmau să fie asumate de un parlamentar , probabil domnul Paul Dobre, sau altcineva.

Iată deci că, contrar opiniei că cele două ministere sau categoprii de beneficiari ai pensiilor militare au aceleași interese, de data asta, MAI SE OPUNE INTERESELOR PENSIONARILOR MILITARI. Se poate specula pe acest subiect, eu nu am să o fac, mă întreb doar care este părerea sindicaliștilor din MAI pe acest subiect, proiect și amendamente, mai ales că domnul Coarnă, cel care se lăuda că nu trece nici un proiect pe la MAI fără ca el să îl vadă, este și membru în Consiliul Economic și Social și ar trebui să fie și semnătura domniei sale pe amendamente. Pot înțelege că ar avea o părere diferită, dar nu pot înțelege de ce nu și-a informat colegii de luptă de la MApN cu privire la acest conflict de interese pentru a căuta o cale de ieșire din impas și o rezolvare, mai ales că unele contre din amendamentele MAI sunt pe aspecte de .. exprimare.

Concluzia este că la această oră, PROIECTUL DE LEGE CARE SE DOREȘTE REPARATOR, este blocat de MAI care din noiembrie 2019 și până în prezent nu a reușit să se pună de acord cu specialiștii din MApN. Spun din noiembrie pentru că în fond amendamentele contestate de MAI sunt articole din proiectul Ciucă, pe care îl cunoșteau de 7 luni. În 7 luni nu au avut timp să se pună de acord cu MApN să găsească niște formulări agreate de ambele părți, pentru că în mare despre asta e vorba.

Nu voi intra în amănunte privind prevederile amendamentelor celor două ministere, voi comenta pe marginea lor după o analiză atentă, nici nu le pot publica, nu am încă acceptul celor care mi le-au dat, dar domnul Coarnă, care le-a avut oficial la dispoziție, o poate face. Oricum, este un gest lipsit de colegialitate să nu îți informezi camarazii măcar așa, la ”una mică” cu privire la soarta unui proiect pe care îl așteaptă cu gura la gard, mai ales că tu te-ai văzut cu sacii în căruță și proiectul acesta nu te poate afecta negativ.

Aceeași muțenie o păstrează domnii de la MAI și în ceea ce privește controlul Curții de Conturi la CPS a MAI. Dacă tăcerea Mihaelei este justificată de … amploarea celor constatate, la MAI nu ar fi nici o problemă să spună dacă i-a durut sau nu injecția. Dar s-au ferit să spună, pentru că … nu le dau voie stăpânii. Și uite așa, militarii sunt lăsați cu ochii în soare. Dar nu pentru prea mult timp. În articolul următor voi lămuri și problema controlului, cel puțin în ceea ce privește… mersul activităților, căci rezultatul controlului încă se dospește.

Câteva concluzii însă se pot trage de către cei care sunt cu adevărați interesați de soarta lor:

  1. Nu mai așteptați să vă rezolve alții problemele;
  2. Oricât de apropiați ar fi polițiștii de militari ca profesie și… statut, situațiile și interesele nu sunt identice;
  3. Poate ar fi cazul să se pună cu seriozitatea problema apartenenței celor de la MAI, adică, sunt militari sau nu? Că la situațiile de urgență dau ordonanțe militare și cheamă armata în ajutor, se știe, dar când militarii au nevoie de ajutor, ei sunt funcționari publici cu statut special și interese … distincte;
  4. Asociațiile militarilor sunt cvasi-inutile, slujesc doar intereselor liderilor lor, care se introduc în comisii și comitete, secretariate (să vedem cine va reuși să se introducă la conducerea secretariatului pentru rezerviști de la guvern, Bălăceanu, sau Băhnăreanu, că concurează amândoi, Firicel și Celentano), se pretind de utilitate publică dar sunt de utilitate de grup, cerșesc onoruri și grade și își mânjesc apropiații cu avansări pe ochi frumoși;
  5. Cei din activitate cei care mai sunt cinstiți habar nu au de soarta noastră, iar cei care știu câte ceva, pentru că își pregătesc ieșirea, au grijă doar de soarta lor.
  6. Dacă nu ne mișcăm, ne merităm soarta, nimeni nu dă de pomană, NIMENI NU MERITĂ POMANĂ.
  7. LA ORA ASTA REZERVA ARMATEI NU ARE UN LIDER, ARE DOAR PROFITORI ȘI MILOGI ȘI PENSIONARI INDIFERENȚI.  

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

30 Raspunsuri la MAI CONTRA MApN?

  1. geofreeland

    Domnule Neacsu, chapeau bas! Adica, va felicit pentru medicamentul pus pe rana.

  2. Ifrim

    Respect pentru muncă,zbatere,implicare,informare.Am onorea să vă salut!

  3. Titi

    Domnule Neacsu, din cate stiu eu la CES si Consiliul legislativ ajunge forma initiala a proiectului. Consiliul Economic si Social are subcomisii care propun plenului observatii( daca sunt) si acesta da un AVIZ Favorabil/ Favorabil cu Observatii sau un AVIZ NEGATIV.
    Asa s-a intamplat si cu cele 2 proiecte, PL x nr.199/2020, are un Aviz favorabil cu Observatii, iar PL x nr.221/2020 are Aviz Favorabil cu 2 PROPUNERI de modificare(sunt in Anexa), propuneri care cu siguranta au fost facute de Coarna.
    Amendamentele sunt discutate in Comisii si sunt Aprobate sau Respinse !
    Deocamdata la comisiile din CD au ajuns ambele proiecte in forma initiala, fara Amendamente !

  4. neacsu marin

    @Titi,
    Asa cum am spus si eu, Proiectul a ajuns fara amendamente, dar acestea exista la anumite persoane din Comisia pentru munca, insa nu sunt date spre dezbatere… inca. In ceea ce il priveste pe dl Coarna acesta cunoaste amendamentele MApN inca de cand proiectul Ciuca a fost trimis la MAI, caci asa cum am mai spus, orie proiect privind pensiile militarilor (cat politistii sunt inca asimilati militarilor) ii sunt aduse la cunostinta. Deci … a cunoscut diferentele de … opinie privind proiectul lui Ciuca si conducerea MAI, daca nu cumva o fi si coautor la amendamentele MAI.

  5. Nu avem nevoie de coeficienții de corecție din proiectul lui Leș și nici de cuantumul minim al pensiei militare din proiectul de ordonanță Ciucă.
    Sunt false probleme, simple paleative care prelungesc reluarea actualizării pensiilor militare, în care au căzut liderii structurilor asociative si majoritatea rezerviștilor.
    Noi avem nevoie de reluarea imediată a actualizării pensiilor militare… în corelare cu cresterile soldelor/salariilor de funcție în cuantum compus din Legea 153/2017.
    Aceasta se poate realiza rapid, dacă există voință politică, printr-o lege sau printr-o ordonanțâ de urgență cu un articol unic, așa cum am propus pe prima pagină a huhurez.com.

    Articol unic.
    Începând cu data de 01 01 2021, articolul 60 din Legea 223/2015 cu modificările ulterioare se modifică astfel:
    Art. 60
    (1)Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează ori de câte ori se majorează soldele de grad/soldele gradului profesional soldele de fiuncție ale militarilor/salariile de funcție ale polițiștilor și ale funcționarilor publici cu statut special în activitate, în procentele stabilite de articolele 29, 30 și 108, în funcție de vechimea valorificată în ultima decizie de pensie.
    Actualizarea din anul 2021 va include si cresterile soldelor/salariilor de funcție și de grad din anii 2018-2020 prevăzute în articolul 38 și Anexa VI ale Legii nr. 153/2017 .
    (2)In anul în care pot fi aplicate atât prevederile art. 59 cât și cele ale alin.(1) din prezentul articol se aplică dispozițiile cele mai favorabile beneficiarilor, comparând valorile numerice ale indexării și actualizării dintr-un an.

  6. Varvaroi Dorin

    Mos Alecu spune că nu se cunoaște legislația :
    https://mosalecu.blogspot.com/2020/06/binele-prin-ocolirea-legilor.html

  7. Pompiliu

    Nu ar fi mult mai ușor sa se voteze în plen plx 310 din 2017, legea pentru respingerea OUG 59 și astfel sa se revină la articolele inițiale 59 s i 60 din legea 223???
    Asa ar începe automat actualizarea pensiilor militare în funcție de creșterile salariale din ultimii 3 ani…
    Eu cred ca ar fi mult mai ușor în pentru ca plx 310 a trecut deja de toate comisiile iar raportul final este de respingere….
    SE tot chinuie acești parlamentari sa ne arunce praf în ochi când ar fi foarte simplu de rezolvat…

  8. Titi

    Nu este suficient !
    Ar trebui eliminat si ART.84 din OuG.nr.114/2018 !

  9. bazil

    Se implinesc astazi 100 de ani de la Tratatul de la Trianon. Sa ne amintim de uriasele jertfe de sange facute de ostasii romani in acei ani cumpliti! Pe statuia de la Leul scrie :Spuneti generatiilor viitoare ca noi am facut suprema jertfa pe campurile de bataie pentru intregirea neamului:Cred ca a venit vremea ca si politicienii vremii sa isi aminteasca aceste lucruri! Sa isi aminteasca si de scarificiile ostasului roman din WW 2!Poate peste cca 10 zile vom avea vesti mai bune! Dar cred ca si dl. Huhu Rezea are dreptate! O lege cu un articol unic ar avea fff mari sanse de reusita fata de amalgamul de propunenri de acum, unele se cam bat cap in cap.Este vorba de Legea nr. 69/2020 de completare a articolului nr. 21 al Legea 223/2015, aprobata ca re are un ARTICOL UNIC dar eficient.

  10. bazil

    Completare; politicienii vremii sa isi aminteasca si de sacrificiile facute de ostasii romani de toate gradele , printre altele, la inundatii, la cutremure, la viscole, pe santierele nationale,la metrou, la Transfagarasan . Plus pregatirea solida pe campurile de instructie! Plus atatea altele! Oare chiar rezervistii din ARMATA ROMANA nu merita , dupa o viata de privatiuni si sacrificii nici macar o lege clara pentru eliminarea nedreptatilor si discriminarilor? Unii cu pensii modeste dupa zeci de ani de sacrificii iar altii , imbuibatii, cu pensii de 5 cifre?!

  11. bazil

    „Este foarte important să analizăm și să venim cu propuneri privind soluțiile legislative prin care să fie eliminate inechitățile în cadrul pensiilor militare de stat, așa cum a precizat și prim-ministrul României, Ludovic Orban, în cadrul întâlnirii de lucru de săptămâna trecută de la Ministerul Apărării Naționale”. Asa a spus dl. min. al ap. la mijlocul lunii noiembrie 2019 dupa ce chiar primul ministru , refertor la pensiile militare aratase sa sunt f mari .”Nu este vorba de buget, aici este vorba de a asigura egalitatea în faţa legii a fiecărui cetăţean şi de a da la o parte nişte reglementări care au creat inechităţi şi care au pus în situaţii de inegalitate diferiţi militari. Eu cred că orice militar, dacă are o activitate echivalentă, nu trebuie să conteze momentul în care a fost trecut în rezervă, când s-a pensionat şi trebuie să beneficieze de aceleaşi drepturi la vechime egală, la grade egale”, a explicat Orban la 14 .11.2019.Asadar, situatia se stie la nivel inalt, au trecut 6 luni si nimic pe moment! Pana cand smecherii si imbuibatii vor avea castig de cauza?

  12. bazil

    Completare la postarea anterioara:prim minstrul aratase ca sunt f mari inegalitati intre pensiile militare la 2 pensionari cu situatii juridice echivalente.

  13. Nicolae

    @Huhu Rezea
    👍

  14. bazil

    Desigur, propunerea d-lui Huhurezea trebuie sa inceapa cu 01.07.2020! Prea mare a fost bataia de joc la adresa celor nedreptatiti ata timp ca sa mai astepte jumatate de an, apoi cine stie…..Deci, ; incepand cu 01.07.2020 , art. 60 din Legea 223/2015 ….; In fond e vorba de un articol unic, care poate fi rezolvat rapid si eficient fara prea multe avize, fara consultari ,fara consfatuiri, sedinte ale comisiilor consultative in mare parte ineficiente, fara smenuri, fara soparle, amendamente…..E clar ca lumian zilei!

  15. bazil

    Cu atat mai mult cu cat pe mesele de lucru este impozitarea progresiva incepand cu 7001 lei(varianta cea mai probabila si sustinuta de multe milioane de romani ceea ce ar aduce f multe milioane de voturi la toamna) iar aplicarea ei e iminenta!

  16. geofreeland

    Oricum ați suci-o nu mai ai loc de militari, la SRI, la SIE, la STS, la MAI…și mai nou, până și magistrații și-au adăugat la pensii privațiunile militarilor. E atâta militarie în „democrația” asta încât militarii armatei nu mai au loc. O mare porcărie!

  17. Pompiliu

    Titi..
    Art. 84 din OUG 114 nu a făcut modificări la legea 223 vi doar a stabilit ca indexarea cu inflația se aplică și la pensia plafonata în plată.
    Altfel indexarea s ar fi aplicat doar la pensia bruta…
    În deciziile de pensie emise chiar și după apariția OUG 114 nu se face referire la aceasta când se plafonează pensia ci art VII pct 3 din OUG 59 din 2017…..
    Ori prin respingerea OUG 59 prin legea 310 din 2017 articolul 59 și art 60 ar reveni la forma inițială iar art 84 din OUG 114 nu ar mai avea aplicare…

  18. geofreeland

    @Pompiliu Fara nicio aluzie, pe tine nu te doare ca citezi articol dintr-o lege cu trimitere la OUG si apoi la alta lege si iar OUG? Fara a avea studii de trimiteri in jungla legislativa, intreb, ma. nene, exista claritate, previzibilitate si lipsa de ambiguitate in legislatie? Totul e o porcarie politica precum zoaiele din troc. Ce facem noi aici? Ne scaldam prin legi ca-n garla din sat? E meritul specialistilor in a descalci firul Ariadnei dar noi, noi, noi amarastenii care am trait armata cu tot ce inseamna ea, ce sa intelegem? Ca exhibitionismul politic e noua ordine in statul de „drepti”. Ma duc la colinde, vin copiii la poarta cantand „ne dati ori nu ne dati?” Cam asa si noi.

  19. Pompiliu

    Pai pe scurt… OUG 114 nu ar mai avea treabă cu plafonarea pensiei militare precum și cu indexarea doar cu rata inflației dacă OUG 59 ar fi respinsa pril lege (și automat anulate toate schimbările produse în legi). Când o ordonanță este respinsa prin lege, toate modificările făcute de aceasta revin la forma inițială. Adică la articolele 59 și 60 inițiale. Cele cu actualizarea pensiilor militare în funcție de creșterea salariilor celor din activitate sau indexare cu inflația în funcție de cuantumul mai avantajos…
    Am spus asta pentru ca acest plx 310 din 2017 este deja pe ordinea de zi la camera deputaților și doar trebuie votat în plen. Celelalte proiecte mai au de trecut de comisii, avize etc și dacă vor sta prin sertare ca și alte legi…
    Asta este părerea mea… Poate greșesc.
    Dacă a-ți urmărit înregistrarea video a ședinței comisiei de munca din camera deputaților când au votat pentru respingerea OUG 59, probabil a-ți văzut zâmbetul șefului comisiei Solomon… Imediat Lia Olguta Vasilescu a trâmbițat ca prin respingerea OUG 59 din 2017 se va reveni la actualizarea tuturor pensiilor speciale…pentru ca toate pensiile speciale și militare de după 15.09.2017 sunt plafonate mai puțin cele ale magistraților….chiar și cele ale parlamentarilor sunt plafonate.. Și dacă CCR a decis ca nu se pot desființa atunci și le-ar putea mări puțin prin renunțarea la plafonare..

  20. bazil

    @D-le Geo, cu tot respectul, cred ca nu cunoasteti itele incurcate ale legilor noastre care te trimit dintr-o parte in alta si la Yalta si la Malta pana cand te doare capul si daca esti mai slab de inger te lasi pagubas si te multumesti cu orice! In zilele noastre cel mai bine e sa fii smecher baron cu pensie de cel putin 10.000- 15000 lei (daca-i mai mare si sunt destui cu asa ceva , deh orientati si smecheriti)si te doare in basca de toti si de toate. E bine sa fii si padurar, vorba cantecului…..bine -i sa fii padurar, sa mai tai cate-un stejar, sa dai la sefu;de post, ca sa ai in lume rost!

  21. Propunerea de mai sus , cu articol unic, elimină implicit toate modificările pe care OUG 59/2017 și OUG 114/2008 le-au adus art. 60 din lege.
    Ar fi o reglementare în oglindă cu OUG 59/2017, care a reformulat articolul 60 fără să menționeze concret eliminarea actualizării pensiilor militare.
    Propunerea rezolvă și problema cea mai arzătoare pentru gulerele albe, respectiv calculul bazei de calcul din soldele brute.
    Simpla abrogare a OUG 59/2017, prin legea de respingere a ei, nu elimină și modificările aduse articolului 60 prin art. 84 din OUG 114/2018.

  22. Gabitu

    În colonia iadului de timp mafiot nu există speranță ! Pierdeți timpul!

  23. geofreeland

    Eu înțeleg până obosesc și mai dau sapă de năduf. Apoi înjur, scuip în palme, dau cu sapa. Unu, că mă cheamă pământul, moștenirea bunicului care i-a bătut pe nemți la Mărășești, și doi, că văd o clasă politică ruptă de românism refuzând să serbeze Trianonul. Și cum Deutschland über alles, mă întreb dacă Deutschland nu înseamnă chiar „țara Dacilor”. Iar cu pensiile militare, subiect de batjocură politică, parlamentară și guvernamentală, mă întreb, ca militar pe viață, de ce în regulamentele militare nu apare Ordonanța Militară care ne-a arestat la domiciliu? Am citit de ordonanțe militare când Bucureștiul era sub nemți, ocupanți, că n-aveau loc în țara lor. Acum am reinstituit aceeași ocupație, tot cu ordonanțe militare. Stau cu barba în sapă, și privesc cerul, încă e albastru. În curând va fi kaki-verde și-l voi privi cu permis. Iar cu pensiile militarilor am spus, nu mai încăpem de alte instituții așa zis militare, care de fapt, ca în țările civilizate, model, sunt civile.

  24. Catalin

    Eu am pierdut toate procesele în justiţie deşi am făcut clar dovada că am fost nedreptăţit.In plus am dovedit şi faptul că s-au făcut abuzuri cu nemiluita.Din păcate doar Dumnezeu ne mai poate ajuta.

  25. Titi

    Exista un proiect de lege la promulgare din 19 mai iar pana astazi NU a devenit lege ;
    Oficialitatile romane, Președinție , Guvern, MAE,etc, au sarbatorit astazi, 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon ?
    http://www.cdep.ro/pls/proiecte/docs/2019/pr521_2019.pdf

  26. nicu

    foarte bune concluziile d-nului Neacsu si la obiect, dar majoritatea celor care posteaza pe blogurile rezervistilor fac o mare greseala si anume ca ei acuza doar pe cei care conduc acele asociatii si poate ca au dreptate dar nu pomenesc nimic despre unitatea, vointa si sacrificiul de care trebuie sa dea dovada fiecare rezervist cind este chemat la proteste, mitinguri, intilniri cu politicul, pichetari, scris si vorbit in mass media, etc. Noi, cei care stam pasivi si indiferenti si asteptam sa se bata doar ,,citiva” colegi rezervistii care sunt dispusi la ce am amintit mai inainte nu avem nici o vina ? poate ca si asta este o cauza care ii face pe conducatori sa faca ce vror si cum vror intrucit fiind citiva rezervistii pe la asociatii fraternizeaza cu conducatorii, pe cind daca am fi multi activi ca in perioada scmd 2010-2012 nu si-ar mai permite asa ceva si ar simti raspundere, presiune si responsabilitate pe umerii lor plus ca putem sa le cerem socoteala daca tradeaza cauza. am vazut cum au raspuns rezervistii la ultimul miting al scmd , au fost vreo 2 sute in Bucuresti, unii nu au vrut sa participe ca a fost organizat de Dogaru si i-au platit polite acestuia desi si-au platit tot lor, multi au motivat on line ca au diferite ,,probleme”, ca sunt departe de capitala, ca…, etc ca daca nu aveau ar fi participat, anncmr, aorr, romil, etc nu au dorit sa participe ca primesc fonduri de la mapn si supara conducerea mapn si ramin fara ele si fara avansari, bilete de tratament, etc. Pai mai mare interes decit a te lupta pentru pensia ta, pentru drepturile care ti se cuvin, pentru a fi respectat si pentru a nu mai fi umilit si batjocorit , ce alt interes ascuns poti avea? Noi nu ne vom obtine drepturile legale, nu vom fi respectati de conducerea mapn si de catre factorul politic decit in momentul in care vom fi multi, vom fi uniti, vom lasa invidia si ranchiuna deoparte, vom raspunde masiv la chemarea conducerilor asociatiilor si sindicatului militarilor si vom alege in fruntea acestora oameni gen coarna ori miron cosma. altfel vom plinge in continuare unii pe umerii altora. uitati-va la cit de uniti sunt politistii si sindicatele lor pentru scopurile comune desi si la ei sunt animozitati si lupte ascunse dar cind au un scop comun se string imediat asociatie linga asociatie ori sindicat linga sindicat. si coarna cit ar fi el de bataios si de infipt daca nu ar avea in spate mii de membrii de sindicat care participa la chemarile lui si care il sprijina cind trebuie nu ar reusii sa obtina rezultatele scontate.puterea sindicala ii da posibilitatea sa se lupte cu politicul , sa ii acuze de toate relele si sa le spuna ca vinovatii pentru starea politiei este conducerea acesteia si factorul politic. pai la noi cind asociatiile se duc la lupta cu o mina de oameni si aia timorati si nepregatiti si necunoscatori a legilor ce poti sa obtii? NIMICA.

  27. neacsu marin

    @Huhu,
    De acord, proiectul propus de tine ar putea rezolva problema actualizarii dar nu va rezolva problema diferentelor imense, intre pensiile celor iesiti in diferite perioade, sau anomaliile care fac ca o pensie a unui militar angajat iesit la pensie maine sa fie egala cu a unui colonel iesit acum20de ani. Pentru a rezolva aceste aspecte e mult de lucru, iar tabelul din anexa 2 din proiectu Ciuca ar putea grabi rezolvarea acestei probleme. Poate ar fi buna o combinatie intre articolul tau si proiectul Ciuca.

  28. @Neacșu
    Actualizarea pensiei militare ar rezolva egalizarea soldei de funcție în cuantum compus, la valorile etapizate până în anul 2022 din L 153/2017, între colonelul care iese acum la pensie si toți coloneii aflați în pensie.
    Diferențele ar mai fi date doar de elementele salariale care nu intră în cuantumul compus al soldei de fucție,
    Din anul 2022, toți militarii activi sau pensionari ar intra pe coeficienții si valoarea de referință de 2500 lei din Anexa VI a Legii 153/2017

  29. Mocanu Gheorghe

    Nu l credeți chiar asa naiv pe Ciuca ! EL a numit o în funcție pe Mihaela , asta o știți foarte bine domnule Neacșu ! Stie tot ce a făcut din L223 , a publicat si rezultatele FARA SA SI DEA SEAMA : anexa la OUG pe care a promis o spune tot DESPRE NIVELUL PENSIILOR PE CARE TREBUIA SA LE AVEM CONFORM L223!?! Dar Mihaela a rămas în funcție! Ea nu a creat inechitati, a făcut ilegalități, trebuia schimbată imediat din funcție, dar Ciuca o păstrează pentru ca i a făcut jocul : noi toți am votat PNL considerând că Mihaela executa ordinul Olguței .ACUM , Ciuca aruncă totul pe structuri si pe MAI. Va pot spune ca liderul Coarna accepta Legea LES , adică PLx199 .Dar, militarii ( Roșu și ai lui ! ) plus SLUGILE DECORATE Bălăceanu si Băhnăreanu joaca împotriva noastră în Parlament. Chiar si Legea LES a fost lucrata de CPS plus Direcția juridică + DGMRU si col Jianu de la finanțe . Din ordinul lui LES. Acum nu mai recunosc asa cum nu mai recunosc nici datele din tabelul de la OUG ul lui Ciuca. PROBLEMA ESTE LA MApN NU ESTE LA MAI . Clar ? Multumesc , domnule Neacșu !